D E R V Y N A S

CASO vyno šaldytuvas Urte Dervynas

Klausimai atsakymai apie vyno šaldytuvus ir vyno laikymą

Jūs klausiat – aš atsakau! Apie vyno laikymą ir vyno šaldytuvą.

I. Į kokius pagrindinius punktus atkreipti dėmesį perkant vyno šaldytuvą?

  • vieta namie: kokio dydžio jis tilps; ar reikia įmontuojamo; ar atskiro pastatomo; ar jis matysis, ar bus uždengtas spintelės durelėmis;
  • Išsirinkus dydį, įsivertinkite, ar norite dviejų temperatūrų, ar vienos;
  • mano rekomendacija – dviejų temperatūrų. Tačiau jeigu jūs esate vien balto vyno ir šampano mėgėjai, tuomet užteks vienos (7-10 C). O jeigu šaldytuvas reikalingas tik kolekcijai kaupti – irgi užteks vienos (13-15 C laipsnių);
  • veikimo garsas irgi svarbu. Nei vienas prietaisas neveikia be garso, bet kad burgztų nuolat – nemanau, jog irgi norėtumėt;
  • !!! patikrinkite, ar telpa šampano buteliai ir neįprastų formų, pvz. Provanso buteliai, Magnum (1.5l).
CASO vyno šaldytuvas Urte Dervynas

mano vyno šaldytvas yra CASO.

Caso WineComfort 126

II. Ar galima vyno šaldytuve laikyti kitus gėrimus ar produktus?

Vyno šaldytuvas nėra skirtas laikyti pienui, tačiau kitus stipriuosius gėrimus ar kombučią, gaiviuosiuos gėrimus laikyti tinka. 

Nors vyno šaldytuvas yra labiausiai skirtas vynams (ir putojantiems, ir pastiprintiems, kaip portas pvz.) ar panašaus stiliaus gėrimams, pvz. minėtai kombučiai. 

Yra ir specialaus leidimo alaus, kuris tinkamas brandinimui ir yra labai welcome vyno šaldytuve.

Taip pat ten galima laikyti kosmetikos priemones. Bet tada joms jį ir paskirkite. Mano viena bičiulė kosmetologė vyno šaldytuviuką yra paskyrusi kosmetikos priemonėms.

III. Kokią temperatūrą nustatyti?

Jeigu norite vynus laikyti ilgalaikėje perspektyvoje, brandinti, tuomet tinkama temperatūra 14 C laipsnių. Tokia temperatūra tinka ir raudoniesiems vynams (galima palaikyti ir 15-16 C laipsnių).

Šampano fanams laikantiems juos vartojimui – 7 C laipsniai (tinka ir baltiesiems). Bet priklausomai nuo vyno pomėgių ir stilistikos, galima ir 8-10C laipsnių palaikyti.

IV. Kiek laiko galima laikyti atidarytą vyną?

Uždarant jį su tinkamu kamsčiu, kuris neleidžia patekti deguoniui, baltais rekomenduojama mėgautis iki 3 dienų, raudonais iki 5 dienų.

Putojančiam vynui yra skirti specialūs kamščiai, nedarinėjant butelio, galima išlaikyti iki 5 parų. Portą, šerį galima laikyti iki mėnesio.

Yra visokių vakuumatorių, yra Corovin sistema, kuri dar visai kitaip sprendžia šią problemą. Taip pat priklauso nuo vyno rūšies ir charakterio.

V. Kiek laiko kokį vyną galima laikyti?

Ne visi vynai tinkami brandinimui. Geriausia visuomet pasitarti su specialistu, o jeigu gaunate dovanų – paklausti dovanotojo arba pabandyti pačiam paieškoti informacijos. Tinkamai laikomas vynas gali atsiskleisti visu gražumu po kelių metų, bet vynas, kuris skirtas greitesniam suvartojimui, gali po tų kelių metų jus nuvilti.

Kaip pvz. rožinis Prosecco, gaivūs lengvo charakterio Sauvignon Blanc, Pinot Grigio, putojantys pet nat nėra tinkami ilgam laikymui ar brandinimui.

Rožiniai vynai, pvz. Provanso irgi turėtų būti suvartoti per kelis metus, tačiau dabar vyrauja naujos tendencijos, kurios skelbia, jog palaikius kai kuriuos top Provanso vynus, po 10 metų atrasite visai kitus jų niuansus.

Su šampanu kita istorija, net ir NV, šampano namų bazinius šampanus galite palaikyti, jie sužibės kitu amplua.

O tarkim Bordeaux raudonuosius retai kada rinkoje nusipirksite jau tinkamų ragauti metų, tad tokius teks palaikyti. Kaip ir Barolo.

o

Turiu dar keletą naudingų straipsnių apie vyno šaldytuvą bei jo pateikimą ir laikymą.

Share: