D E R V Y N A S

Urte Mikeleviciute CASO saldytuvas

Vyno laikymo bei pateikimo temperatūra

Yra du vyno laikymo tikslai: 

1. Greitesniam namų vartojimui.

2. Vyno kolekcijos rinkimui arba dar jaunų vynų laikymui, kol jie pasieks geriausią brandos etapą. 

Be abejo, abiem atvejais yra svarbiausia, kad vynas nepakeistų savo savybių į neigiamą pusę. Teisingai laikomas vynas yra apsaugomas nuo nepageidaujamų jo savybių pakitimų ir balanso pokyčių.

Geriausia vyną laikyti tamsioje aplinkoje, ten, kur kuo mažiau jaučiama vibracijų iš aplinkos ir drėgmė mažesnė nei 70 %. Bet apie visa tai pakalbėkime išsamiau.

Dažniausiai pasitaikančios vyno laikymo klaidos

Kaip laikyti vyną?

Vynui svarbu:

  • Tinkamas drėgmės palaikymas (mažiau nei 70 %)
  • Tinkama temperatūra (apie tai skaitykite žemiau)
  • Gera ventiliavimo sistema
  • Apsauga nuo vibracijų 
  • Apsauga nuo didelių temperatūrų svyravimų
  • Apsauga nuo UV spindulių
  • Gulsčiai laikomi vyno buteliai 

Vynas, kuris skirtas ilgesniam brandinimui ir turi potencialo būti „gyvas“ ir malonus dar po kelių ar keliasdešimt metų, neturi nei virsti „actu“, nei prarasti savo balanso. 

Vynas, kuris skirtas greitesniam vartojimui, taip pat neturi būti paveiktas UV ar laikomas stačias (tam, kad neišdžiūtų kamštis ir nepatektų deguonies).

Vynas dažniausiai pažeidžiamas dėl didelių temperatūrų svyravimų.

Vyno laikymo galimybės:

  • Vyno rūsiai pas vyndarius. Dažnai kolekcininkai įsigytus vyno butelius laiko rūsiuose. Tokia galimybė teikiama kolekciniam, prabangiam vynui.
  • Nuomojami vyno rūsiai. Tokius įkuria vietiniai vyno tiekėjai ar atstovai. Nors jie dar nėra populiarūs, po truputį vis daugiau ir daugiau įgauna svarbos.
  • Vyno rūsys. Tai ideali vieta laikyti vynui. Namuose įkuriamas toks rūsys, kaip viso pasaulio vyninėse. Ten kontroliuojama drėgmė, įrengiamos patogios lentynos paguldyti buteliams ir visus metus būna palaikoma viena temperatūra (12–14 ˚C).
  •  Vyno šaldytuvas. Lengviausiai įgyvendinamas vyno laikymo sprendimas. Čia jūs galite lengviau jį integruoti į esamą arba naujai kuriamą interjerą. Ypač, kai ne visada įmanoma įsirengti atskirą rūsį vynui. Tad apie vyno šaldytuvus ir pratęskime temą.

Ideali vyno laikymo temperatūra 

Vyno laikymo (ir dažnai) pateikimo temperatūra

Vyno laikymo temperatūra priklauso nuo jo vaisiškumo, alkoholio kiekio, taninų ir bendro balanso.

Standartinė taisyklė 11–14 ˚C. Be abejo, vynus, kuriuos vartosite artimiausiu metu, galima palaikyti ir aukštesnėje temperatūroje, tačiau viršijant 24 ˚C jau galite sakyti bye.

Kalbant apie vyno laikymą šaldytuve, kai laikote ir einamąjį vyną, temperatūros turėtų būti tokios:

  • Raudoni vynai 14–16 ˚C (saugiausia rinktis 14˚C)
  • Baltieji 8–12 ˚C
  • Putojantys 5–8 ˚C

Vienos zonos vyno šaldytuvą reiktų pritaikyti pagal tai, koks asortimentas vyrauja – baltas ar raudonas. Mano pasiūlymas vienos zonos šaldytuvui būtų apie 12 ˚C, raudoną ištrauksite anksčiau ir leisite jam sušilti, o baltą galite dėti į ledukus prieš pateikiant. 

Be abejo, yra ir visiškų burbulų fanų, tad jie vyno temperatūrą palaiko apie 6– 7˚C, priklausomai nuo to, kokius burbulus mėgsta.

Dviejų zonų šaldytuvas visiškai tinkamas sprendimas įvairaus tipo vynui laikyti. 

Dviejų zonų laipsniai – 7 ˚C ir 11 ˚C / 14 ˚C. Priklauso, ar jūs daugiau turite baltų, ar putojančių vynų. Aš stengiuosi palaikyti 7 ˚C, ir jeigu baltas būna per šaltas, geriau truputį jį išimu – greitai kambario temperatūroje ar kol nueinu iki draugų jis pasiekia tinkamą temperatūrą.

Raudoniems esu nustačiusi 14 ˚C zoną. 

Ideali vyno pateikimo temperatūra

Vyną laikyti yra viena, o pateikti – kas kita. Tad dalinuosi ir vyno pateikimo temperatūromis. Sušildyti visada lengviau, nei atšaldyti – tiesiog išimkite anksčiau laiko būsimus vakaro vynus. O lengvus putojančius vynus galite panardinti į kibirą su ledu.

Pateikiu trumpą vyno pateikimo temperatūros gidą:

Vintage Port, Madeira 19 ˚C

Bordeaux, Shiraz 18 ˚C

Red Burgundy, Cabernet Sauvignon, Malbec, Primitivo 17 ˚C

Rioja, Pinot Noir, Merlot 16 ˚C

Chianti, lengvi Zinfandel 15 ˚C

Tawny Port 14 ˚C

Beaujolais 12 ˚C

Full body Chardonnay 12 ˚C

White Burgundy 11 ˚C

Chardonnay 10 ˚C

Chenin Blanc 9 ˚C

Sauvignon Blanc, Riesling, Pinot Grigio, Gruner Veltliner 8 ˚C

Vintage Champagne 8 ˚C

Icewine, Tokaji, Sauternes, Auslese, Beerenauslese 7 ˚C

NV Champagne, Cremant, cava 6 ˚C

Asti, Prosecco, lengvi putojantys 5 ˚C

Urte Mikeleviciute CASO saldytuvas

Kiek metų gali būti laikomas vynas?

Dauguma vynų yra skirti suvartoti per ateinančius 2–10 metų. Kai kurie itin lengvi gaivūs balti ar rožiniai net per artimiausius 1,5 m. Priklausomai nuo jų vaisiškumo, rūgšties ar taninų balanso yra nustatomas vyno potencialas: ar jis skirtas brandinti, ar ne. 

Ir ne visada čia tinka taisyklė – jeigu lengvas, tai reiktų suvartoti greičiau. Kaip, pavyzdžiui, Riesling vynuogių kokybiškesni vynai gali būti laikomi 20 metų ir pan. Šampanai taip pat turi kategoriją, kai su metais tik gerėja ir „įdomėja“.

Bet čia ilga atskira tema, kur geriausią konsultaciją jums suteiks vyno pardavėjas, iš kurio perkate vyną. Aš tik noriu pasakyti vieną labai svarbų dalyką, kurį dauguma netyčia daro.

LABAI SVARBUS DALYKAS. Nusipirkę vyno butelį ir jį laikydami kuo ilgiau bei galvodami, kad jis bus tik geresnis, dažnai apsigaunate. Visų pirma, retas turi tinkamas sąlygas laikyti vynui, jis turi būti laikomas gulsčias (kad neišdžiūtų kamštis) ir dažnai neįvertina, ar tas vynas tinkamas vartoti dabar ar tinkamas palaikyti ir mėgautis tada. O būna, kad nusiperka dar „žalią“ ir išmaukia dabar arba atvirkščiai – nusiperka be potencialo, laiko ir po to ragauja „actą“.

Patarimus renkantis vyno šaldytuvą rasite čia.

Vyno šaldytuvas CASO

Besidomintiems mielai atsakysiu į klausimus asmeniškai. 

Nuolaidos kodas URTEDERVYNAS www.pigu.lt, galioja iki 2020.12.31.

Šis įrašas paruoštas bendradarbiaujant su CASO design.

Share: