D E R V Y N A S

Sangaida keptuvės Urte Dervynas

Kokią keptuvę rinktis namams?

Kokią keptuvę ar kokias keptuves rinktis, kiek keptuvių reikia turėti ir kuo jos tarpusavyje skiriasi? Tokie klausimai kilo man, girdžiu, jog jie kyla ir aplinkiniams.

Prisiruošiau pati susirasti atsakymą, t.y. išsiaiškinti, kokių ir kiek keptuvių reikia turėti namie, pagal ką jas išsirinkti.

Turbūt pagrindinis klausimas, į kurį turite atsakyti – kaip dažnai jūs gaminate, ką gaminate ir kiek norite gaminti. Yra žmonių, kurie pasikepa kiaušinį ir dar kokį kotletuką. Bet manau, jog net ir nemėgstantys daug gaminti, vis tiek kartais kepa blynus ar mėsos šmotą. Ir yra kitas dalykas ­– gal negaminote, bet naujos keptuvės jums atvers čakras ir pradėsite.

Sangaida keptuvės Urte Dervynas

Pagal ką galima išsirinkti keptuvę?

  1. Medžiagiškumą, t.y. iš kokios medžiagos padarytos ir kokia danga padengtos keptuvės. Korpusas gali būti iš ketaus, nerūdijančio plieno ar lieto aliuminio; danga gali būti iš teflono, akmens masės, titano, deimantinė ar kitos nepridegančios medžiagos.
  2. Viryklės tipą. Būtinų būtiniausiai pasidomėkite, kokia yra jūsų viryklė. Dujinė tai dujinė, bet indukcinei viryklei tinka tikrai ne visi paviršiai. Elektrinei tinka dauguma. Žinoma, yra ir specialus adapteris indukcinėms kaitlentėms (aš turiu tokį: Adapteris indukciniam paviršiui 20 cm (sangaida.lt), kuriuos naudojant galite naudoti ir bet kokius puodus ar keptuves.
  3. Paskirtis. Keptuves galima rinktis pagal jų rūšį, t.y. skirtą blynams, skirtą troškinimui, wok keptuvę, grill keptuvę ar tiesiog universalią.
  4. Skersmuo. Mano manymu, reiktų kelių dydžių keptuvių, bet vis tiek turite atsižvelgti į savo gaminimo įpročius ir šeimos dydį arba draugų apsilankymo dydį (keliems gaminate asmenims)*.

*Klasikinių keptuvių šeimai pakanka ­ir 2-iejų. Priklausomai nuo valgytojų skaičiaus, visuomet verta turėt mažesnę 20-24cm skersmens bei 28-32cm skermens. O po to jau rinktis pagal paskirtį – blynams ar grill, troškintuvą ar wok.

Vienas pagrindinių kriterijų profesionaliai renkantis – iš kokios medžiagos pagaminta keptuvė ir kokiu paviršiumi ji yra padengta.

Sangaida keptuvės Urte Dervynas

Keptuvės pagal korpuso medžiagiškumą

Nerūdijantis plienas.

Nerūdijantis plienas yra skirtas virtuvėms asams, kurie sukasi gan pro. Su jomis gaminti reikia mokėti, ypač reikia „įvaldyti“ karščio ir aukštų temperatūrų valdymą. Kitaip gali būti ne tik pirmas blynas prisvilęs, bet ir žuvis prisvilusi ar koks baklažanas. Jos, be abejo, yra ilgaamžės keptuvės. Dažnai jas renkasi šefai restorane.

Contacto nerūdijančio plieno keptuvės (sangaida.lt).

Contacto keptuvės

Ketus arba špyžius.

Keptuvės „gražuolės“ „ant bangos“. Viskas dabar, kas archajiška madoj. Bet gera žinia ta, jog šitos keptuvės yra ilgaamžė investicija. Svarbi jų savybė – jos labai labai gerai ir stipriai įkaista, o tai leidžia mėgautis pvz. daržovių traškia plutele išsilaikant sultingomis viduje. Kaip mano vienas geras bičiulis virtuvės šefas sako, hipsterių ir „instagramerių“ svajonė. Bet ne visi ją pakels. Ir taip, mano jos super sexy, bet jos tikrai labai sunkios. Bijočiau sudaužyti indukcinės viryklės paviršių, tad tokį pirkinį pasilikau tiems laikams, kai turėsiu sodybą. O vat ten – jos ne tik hipsterių svajonė.

Skeppshult, Lava Metal ketaus keptuvės (sangaida.lt).

lava keptuvės

Lieto aliuminio lydinio / aliuminio liejinio.

Kadangi dažnai tenka suktis tarp šefų ir virėjų, jau ilgus metus girdžiu pagyras šiai medžiagai. Šios keptuvės ne iš pigiųjų, bet kokybė „atidirba“ savo. Paviršius įkaista tolygiai, šiluma išsilaiko stabiliai. Priežiūros reikalauja, kaip ir kiekvienas daiktas, tačiau yra ilgaamžės ir net ir po daug gaminimo nepraranda savo gerųjų savybių. Kai kurie gamintojai, pvz. SKK savo gamyboje yra visiškai eliminavę kenksmingas medžiagas, tad dar saugesni sveikatai. Beje, minėti gamintojai, yra vieni iš nedaugelio, kurie lieja aliuminį rankiniu būdu. Šio tipo ir prekinio ženklo keptuvės yra ir mano pasirinkimas namuose.

SKK keptuvės (sangaida.lt).

SKK keptuves

Arcos, Tognana, Alza aliuminio lydinio keptuvės (sangaida.lt). 

Alza

Keptuvės pagal dangos medžiagiškumą

Kitos nepridegančios dangos.

Yra pigesnių ir brangesnių nesvylančios dangos variantų. Tai gan praktiškas pasirinkimas. Nesvyla, nepridega ir lengvai plaunamas. Tačiau reikia skaityti etiketę ir žiūrėti sudėtį, o pridarius įvairių įbrėžimų, rizikuojate „kvėpuoti“ tuo, kuo nereiktų, todėl labai svarbu laiku keisti keptuves. Žinoma, kenksmingo teflono senų seniausiais niekas nebegamina. Tačiau visuomet galite pasitikrinti skaitydami etiketę ir atkreipti dėmesį, jog nebūtų PFOA (angl. perfluorooctanoic acid).

Akmens masės danga.

Ją galima vadinti „rimta“ danga. Didelis pliusas yra tai, jog sunkiai prideganti, tad labai atspari. Tad tinka kepti ir steikus, tinka ir blynams ar troškiniams. Be to, akmens masės keptuvės yra ilgaamžės. Bei ją naudojat gaminant prireiks žymiai mažiau riebalų, lyginant su kitomis keptuvėmis. Dauguma jų tinkamos naudoti ir orkaitėje. Tačiau, kaip ir daugeliu atveju, nenaudokite aštrių, metalinių įrankių.

Kela keptuvės su akmens masės danga (sangaida.lt).

Kela keptuvė

Titaninė danga.

Ilgaamžė danga, kuri leidžia gaminti su mažiau riebalų, lengvai plaunama, yra neutrali sveikatai, ekologiškai švari. Keli titano sluoksniai leidžia labiau apsaugoti keptuvę nuo susibraižymų. Realiai skamba, kaip svajonių produktas.

SKK keptuvės (sangaida.lt).

SKK Grill keptuvės

Deimantinė danga.

Keptuvės vidinė danga sustiprinta deimantų milteliais padidina atsparumą įbrėžimams ir metalinių įrankių naudojimui.

Tognana keptuvė (sangaida.lt).

Togana keptuvės

Keptuvių pasirinkimas pagal tipą.

Be medžiagiškumo, minėjau, jog reiktų atsižvelgti ir paskirtį. Patys turite nuspręsti, ar jums reikia atskiros grill keptuvės (jeigu mėgstat pasikept jautienos, tuno steiką, anties krūtinėlę ir t.t., tada tikrai rekomenduoju), ar reikai atskiros keptuvės lietiniams (jeigu mėgstat jūs, mėgsta šeima – aišku), ar reikia wok keptuvės. O gal laikas ir paella keptuvei? Įsiverinkite savo įpročius ir pirmyn. Visas keptuves kurios yra su metalinėmis arba nuimamomis rankenomis galima naudoti orkaitėje.

Sangaida keptuvės Urte Dervynas

Keptuvių priežiūra.

  • Skaitykite savos keptuvės instrukciją;
  • Neplaukite indaplovėje,
  • Nenaudokite aštrių ir metalinių įrankių;
  • Plaukite atvėsusias keptuves;
  • Neperkaitinkite keptuvės virš jos pajėgumų;
  • Keiskite keptuves laiku, nenaudokite su subraižyta ar pažeista danga;
  • Mylėkite.

Pasinaudokite specialu kodu www.sangaida.lt ar fiziniuose salonuose (juose jums papasakos išsamiau, galėsime patys pačiupinėti ir išsirinkti tinkamiausią).

  • Panerių g. 20A, Vilnius
  • Veiverių g. 153, Kaunas
  • S. Daukanto g. 13, Klaipėda

Keptuvių nuolaidos kodas: KEPTUVES15

Nuolaidos kodas visam asortimentui: URTE10

#reklama

Keletas idėjų nuo dervyno ką ruošti:

Share: