D E R V Y N A S

Steikas su bulvytėmis, cukinija, šalotiniais svogūnais ir vyšniniais pomidoriukais

Ar reikia kokios įžangos pasakojant, kaip gerai ir teisingai išsikepti steiką?

Nemanau:)

Traukiam iš šaldytuvo, truputį palaukiam ir kepam.

Mėsą naudojau iš @mesosreikalai. Ši mėsa turi “World Steak Challenge” aukso medalius 2019 metais. 

Novillo Real tai aukščiausios klasės jautiena, užauginta laikantis 150 metų patirties, tradicijų ir unikalios auginimo filosofijos, glaudžiai bendradarbiaujant su partneriais Urugvajuje.

Novillo Real mėsa atitinka 481/2012 Europos sąjungos kvotos kokybės reikalavimus. Kad tą pasiektų, jaučiai mažiausiai 120 dienų laikomi specialiuose aptvaruose prieš skerdimą ir laikosi 7 skirtingų dietų, kuriose dominuoja grūdai ir augaliniai baltymai ((Sorgas, kukurūzai, sojų pupelių miltai bei lukštai ir kt.).

Gyvulių mitybos specialistai nuolat prižiūri augimą ir sveikatą. Gyvuliai skerdžiami vėliausiai 27 mėnesių amžiaus. Novillo Real mėsa gaunama tik veisiant Britiškas veisles Hereford and Angus. Ši mėsa apdovanota dviem auksiniais (tenderloin ir ribeye) ir vienu sidabriniu (striploin) World Steak Challenge 2019 medaliu Dubline.

Jums reikės:

Mėsos.

Geriausia konsultuotis su specialistais arba rinktis, tai, ką mėgstat. Per paskutinius du mėnesius kepiau ir antrekotą (ribeye), ir sprandinę (striploin) bei išpjovą.

  • Sviesto
  • Aliejaus
  • Druskos
  • Pipirų
  • Čiobrelio šakelių
  • Česnako skiltelių kepimui
  • Maldon druskos
  • Pipirų

Garnyrui:

  • Mažų cukinijų
  • Vyšninių pomidoriukų su šakelėmis
  • Šalotinių svogūnų
  • Bulvyčių
  • Rozmarino
  • Čiobrelio
  • Aliejaus
  • Mėgstamų salotų

Žinoma, galima ir keisti garnyrą, pvz. patiekti su šparagais.

I žingsnis 

Steiko kepimo instrukcija

Steiką dėti į įkaitintą keptuvę su aliejumi. Tuomet dėti gausiai sviesto, čiobrelį ir česnako skiltelių. Ištirpusiu sviestu pilstyti steiką.

Steikui įkaitintoje keptuvėje užtenka abiems pusėms po 2,5min – vieną pusę kepam – pilam ant steiko sviestą. Apverčiam ir tą patį padarom su kita puse.

Tada dedam į orkaitę 180°C laipsnių kepam nuo 5 iki 10 minučių priklausomai, nuo to, kokio steiko norit. Aišku, idealiausia turėti termometrą. Kai viduj 51,7°C – rare, kai 57,7°C – medium rare, kai 62,7°C – medium, kai virš 71°C – well done.

Būtina po to steiką uždengti folija ir palikti pailsėti 7-10 minutėms.

Barstyti druska (geriausia tinka Maldon) ir pipirais.

DĖMĖSIO!

Steiką galima kepti ir tik keptuvėje. Galite iš abiejų pusių pakepti po 3-4min.

II Garnyras

Bulvytės, cukinija, šalotiniai svogūnai ir vyšniniai pomidoriukai

Į skardą dedam bulvytes, šalotinius svogūnus, čiobrelį, rozmariną, apibarstom druska, pipirais.

Bulvytės kepa maždaug gerą valandą 180°C laipsnių. Tad pasiplanuokit laiką, nes po to ten reikės sudėti ir kitas daržoves.

Cukinijas įpjaustyti ir užbarstyti druska. Palaikyti 10min ir nuvalyti išsiskyrusias sultis. Taip cukinija atsikratys kartumo.

Cukiniją kepti gerai įkaitintoje keptuvėje (jeigu nesvyla – galit be aliejaus), ją gerai prispaudus. Reikia, kad ji apskrustų, lyg ant grilio. Taip cukinijas mane išmokėt kepti bičiulis Domas, o jis išmoko iš šefo Thomas Keller.

https://www.masterclass.com/articles/how-to-roast-zucchini-in-the-oven-with-thomas-keller

Ją įdedam į skardą likus maždaug 15-ai minučių, įdedam ir pomidoriukus su šakele.

Viską apipilti nuo steiko likusiu sviestuku su čiobreliais ir česnakais.

Share: