Gėrimų – vyno, kombučos, kokteilių ar kitų skystųjų, derinimas prie patiekalų ar atskirų produktų yra atskiras mokslas. Gerai, kad jo mokytis galima ir savarankiškai, o didžiausios klaidos duoda tik naudos – suprantate, ką reiškia, kai tinka ar netinka ir į derinį “nurašote” į šoną. Trumpai drūtai paruošiau patarimus Velykoms! Velykos ir vynas ->
Šventės puiki proga daugiau paragauti – nes ant stalo nugula patiekalų įvairovė, normaliu gyvenimo laikotarpiu, būna ir daugiau ragaujančių, tad daugiau pasirinkimo, daugiau nuomonių – daugiau atradimo.
Kad ir šventės minimalios, vis tiek linkiu atrasti ir dalinuosi keletu bendrų patarimų:
- Įdaryti kiaušiniai ir šampanas
- Įdaryti kiaušiniai ir cava Reserve
Burbulai atgaivina ir gaivi rūgštelė tik pagyvina skonį. Stilistiką reiktų rinktis pagal kiaušinių įdarą.
Tipiški Velykų užkandžiai, kaip įvairūs virti kumpiai, šaltiena, liežuvis norės klasikos – Riesling iš Vokietijos ar net iš Vašingtono atkeliavusio.
Dairyčiausi Provanso – minkšto jaukaus rožinio ar net balto (neseniai ragavau vieną baltąjį, tai net išdrįsčiau ir juo paįvairinti Velykų stalą).
Raudonųjų mėgėjams reiktų lengvo sprendimo – Pinot Noir, Barbera D’Asti, Gamay vynuogių.
Įvairūs pyragai:
- su mėsa, pvz. aviena, reikalaus Ribera del Duero
- su antiena, pati turėsiu iš Numan restorano tokį, tai derinsiu su supertoskaniečiais
- su kopūstais – dairykitės baltųjų iš Elzaso ar net Chablis
- Keptas paukštis – kalakutas, antis – Pinot Noir, Gamay (Beaujolais), Sangiovese ar koks svečias iš Toskanos
- Keptas Netikras Zuikis – rožiniai Grenache, Gamay, lengvesni raudoni, austriški, o jeigu Zuikis rimtas ir labai tvirtas – australietiški Shiraz į trasą ar prancūzišką Syrah
- Kepta žuvis – čia jau priklausys nuo žuvies ir jos pagardų, bet imčiau baltąjį Portugališką mixą arba Alvarinho, austrišką Gruner Veltliner
- Keptas šmotas ėrienos – norės klasikos iš Rioja regiono Ispanijos arba deramo subrendusio Bordeaux vyno
- Varškinė Pascha, Velykų Boba – imkit saldžius klasikinius vokiškus ar Tokaji
Išbandykite derinius ir su kombuča!
Skanių atradimų ir stiprių margučių!