D E R V Y N A S Čia jūs rasite vyno, alaus, tekilos, viskio, grapos ir kitų gėrimų derinius su maistu.

Velykos ir vynas

Velykos ir vynas

Gėrimų – vyno, kombučos, kokteilių ar kitų skystųjų, derinimas prie patiekalų ar atskirų produktų yra atskiras mokslas. Gerai, kad jo mokytis galima ir savarankiškai, o didžiausios klaidos duoda tik naudos – suprantate, ką reiškia, kai tinka ar netinka ir į derinį “nurašote” į šoną. Trumpai drūtai paruošiau patarimus Velykoms! Velykos ir vynas ->

Šventės puiki proga daugiau paragauti – nes ant stalo nugula patiekalų įvairovė, normaliu gyvenimo laikotarpiu, būna ir daugiau ragaujančių, tad daugiau pasirinkimo, daugiau nuomonių – daugiau atradimo.

Kad ir šventės minimalios, vis tiek linkiu atrasti ir dalinuosi keletu bendrų patarimų:

  • Įdaryti kiaušiniai ir šampanas
  • Įdaryti kiaušiniai ir cava Reserve

Burbulai atgaivina ir gaivi rūgštelė tik pagyvina skonį. Stilistiką reiktų rinktis pagal kiaušinių įdarą.

Tipiški Velykų užkandžiai, kaip įvairūs virti kumpiai, šaltiena, liežuvis norės klasikos – Riesling iš Vokietijos ar net iš Vašingtono atkeliavusio. 

Dairyčiausi Provanso – minkšto jaukaus rožinio ar net balto (neseniai ragavau vieną baltąjį, tai net išdrįsčiau ir juo paįvairinti Velykų stalą). 

Raudonųjų mėgėjams reiktų lengvo sprendimo – Pinot Noir, Barbera D’Asti, Gamay vynuogių.

Įvairūs pyragai:

  • su mėsa, pvz. aviena, reikalaus Ribera del Duero
  • su antiena, pati turėsiu iš Numan restorano tokį, tai derinsiu su supertoskaniečiais
  • su kopūstais – dairykitės baltųjų iš Elzaso ar net Chablis
  • Keptas paukštis – kalakutas, antis – Pinot Noir, Gamay (Beaujolais), Sangiovese ar koks svečias iš Toskanos
  • Keptas Netikras Zuikis – rožiniai Grenache, Gamay, lengvesni raudoni, austriški, o jeigu Zuikis rimtas ir labai tvirtas – australietiški Shiraz į trasą ar prancūzišką Syrah
  • Kepta žuvis – čia jau priklausys nuo žuvies ir jos pagardų, bet imčiau baltąjį Portugališką mixą arba Alvarinho, austrišką Gruner Veltliner
  • Keptas šmotas ėrienos – norės klasikos iš Rioja regiono Ispanijos arba deramo subrendusio Bordeaux vyno
  • Varškinė Pascha, Velykų Boba – imkit saldžius klasikinius vokiškus ar Tokaji 

Išbandykite derinius ir su kombuča!

Skanių atradimų ir stiprių margučių!

Share: