Čija (Chia) sėklos, dar kitaip vadinamos ispaniniu šalaviju, priskiriamos prie “supermaisto”.
Jos natūraliai auga Meksikoje ir yra labai vertinamos dėl savo medicininių savybių bei, žinoma, maistinės vertės.
Sakoma, kad actekų kariai valgė chia sėklas norėdami būti ištvermingi ir energingi. Vos vienas šaukštas chia sėklų suteikdavo energijos net 24 valandoms. Majų kalboje „chia“ reiškia stiprybę.
Chia sėklose randamos šios naudingos medžiagos:
- Omega-3 riebalų rūgštys
- Maistinės skaidulos
- Aukštos kokybės baltymai
- Kalcis
- Fosforas
- Cinkas
- Antioksidantai
Dažniausiai chia sėklos vartojamos mirkytos. Pati jas dažniausiai vartoju mirkytas jogurte, taip pat beriu verdant košę.
Pusryčiai (ar lengva vakarienė su chia sėklomis)
Chia pudingas su vaisiais ir mėgstama uogiene ar džemu
Chia sėklas su jogurtu reiktų užmerkti iš vakaro. Tam naudojame sandarų indą arba stiklainiuką.
200ml jogurtui ar pienui naudoju 2.5-3 v.š. chia sėklų. Galima papildomai įlašinti vanilės esencijos, naudoti klevų, agavos sirupo. Aš jį darausi gryną ir po to žaidžiu su sluoksniais ir priedais.
Nevartojantys laktozės, jogurtą gali keisti į jogurtą be laktozės, kokosų pieną arba avižų, migdolų pieną.
Paruoštą pudingą ryte sluoksniuojame su mėgstama uogiene, riešutų sviestu, gardiname šviežiais vaisiais bei uogomis. Galima dėti granolos arba džiovintų vaisių, riešutų bei sėklų sluoksnį.
Norint pasidaryti spalvotą sluoksnį – paruoštą chia pudingą sumaišykite su mėgstama uogiene ar džemu – tuomet patiekalui pridėsite spalviškumo.
Chia blyneliai su jogurtu ir kukurūzų miltais
Jeigu labai pamėgsite chia ir norėsite dar daugiau interpretacijų su ja – galite pasigaminti blynelius
Jiems reikės:
- 3 v.š. kukurūzų miltų
- kiaušinio
- druskos
- 1/2-1 a.š. klevų sirupo
- puse indelio chia pudingo (chia ir jogurtas per naktį)
- truputėlį avižų pieno
- riebalų kepimui
Juos galima gaminti ir su kvietiniais miltais bei pilant karvės, ne avižų, ar kokį kitą mėgstamą pieną.
Gaminimo eiga:
- Pasiruoškite chia sėklas su jogurtu prieš kelias valandas ar iš vakaro: į jogurto indėlį dėkite chia sėklų ir palaikykite šaldytuve, kol sėklos išbrinks.
- Tuomet gaminkite blynų tešlą viską sumaišydami. Kiek pilti klevų sirupo ar cukraus – spręskite pagal savo saldumo lygį.
- Kepkite blynus ant ghi sviesto, kokosų aliejaus arba kito kepimui tinkamo aliejaus.
- Pateikite su šviežiomis uogomis, jogurtu bei šlakeliu klevų sirupo. Taip pat gabalėlis sviestas dar niekada nepakenkė geram skoniui – priešingai – jį tik pagerino.