D E R V Y N A S

Rosé time – rožinis vynas dar niekada nebuvo toks populiarus

Dar jokiais metais rožinis vynas nebuvo toks populiarius kaip dabar!

Tie gamintojai, kurie rožinį vyną turėjo, “kad turėt”, paskutinius metus išoko į trend’ą ir gerindami kokybę pristatė savo rožinukus viešiau ar net leido naujus.

Rožinio vyno kultas

Ne išimtis yra rožinis Prosecco, kuris pagaliau 2021 metais gavo oficialų leidimą vadintis rožiniu proseku. Žinoma, yra taisyklės, kurių turi būti paisoma, pvz. vynas pagamintas iš ne mažiau nei 85% baltosios (iš kurios gaminami baltieji prosekai) Glera ir 10-15 % Pinot Nero (Pinot Noir) raudonosios vynuogės vyno. Apie kitus reikalavimus šiame post’e nesiplėsiu.

https://www.foodandwine.com/news/prosecco-rose-doc-approval-2021

Italai net spaudžia, jog į officialų emoji sąrašą būtų įtrauktas rožinio vyno emoji!

Net žvaigždės, gaminančios vynus turi savo rožinukus: Kylie Minogue, Brad Pitt & Angelina Jolie – Miraval Rose, Invivo X – Sarah Jessica Parker ir taip toliau. Ne tik žvaigždės žvaigždės, bet ir vyno grand’ai, mažieji ir didieji, mainstreameriai ir biodinamistai – kviečia ragauti rose. 

Kodėl?

Geresnė pasiūla – geresnė paklausa. Kokybiškesnė pasiūla taip pat daro įtaką paklausai. Rožinis nebėra tetučių saldėsis. Rožinį galima derinti drąsiai su įvairiais patiekalais. Rožinis tinka ir raudonųjų vynuogių mėgėjams, ir lengvų vynų fanams.

Išbandykite rožinį suderinę su buratta ar mocarela, šviežiais pomidorais, baziliku, braškėmis. Išbandykite su tuno bowl’u, išbandykite su sušiais, su grill krevetėmis. Rožiniai tiks prie pavlovos su braškėmis ar kitomis uogomis. Rožinis ir krevečių ar žuvies ceviche. Rožinį galima derinti prie meksikietiškos virtuvės. Rožinis ir sashimi. Rožinis ir rožinės svajonės – bandykite ir nesustokite.

Kaip gaminamas rožinis vynas?

Iš esmės rosé gali būti gaminami trimis būdais: kontaktas su vynuogių odelėmis, saigneé metodu ir maišant. 

Su odelėmis

Pirmuoju būdu, išspaustos vynuogių sultys palaikomas su odelėmis (iš kurių atkeliauja spalvos pigmentas) – tiek laiko, kokios spalvos rezultato nori pasiekti. Tada atskiriama nuo odelių ir sultys keliauja fermentuotis bei tapti vynu. Tai itin populiarus metodas.

Saigneé metodas

Saigneé metodas gan retas. Buitiškai tariant – gaminant raudoną vyną, pirmos išbėgusios sultys būna šviesios ir gali tapti itin uogišku rožiniu vynu. Juolab, kad kitos sultys, kurios išbėgo po to spaudžiant tas pačias vynuoges – tampa kompleksišku raudonuoju vynu.

Musė maišė musė maišė

Maišant raudoną su baltu vynu – vienintelė vieta Europoje, kur galima pagaminti rose – Šampanė. Elegantiški, ryškūs, intensyvūs ir lengvi persikiniai šampanai gaminami būtent į baltą pilant raudono vyno. Jų esti įvairių stilių, bet dažnai tokius galima drąsiai derinti net prie steikų ar panašiai. Nuo raudono vyno kiekio – priklauso ne tik spalva, bet ir charakteris.

Pilkieji kardinolai

Be to, rožinį galima gauti ir iš vadinamųjų pilkųjų vynuogių rūšių, nes automatiškai jų odelės turi šiek tiek pigmento. Palaikus su odelėmis 2-3 dienas – išgaunamas švelnus rožinis vynas. Čia kaip pvz. Pinot Gris / Pinot Grigio vynuogė.

Tai tiesiog 10 rožinių, kurie ant liežuvio galo Dervynui:

Paminėsiu keletą rose, kurie šauna į galvą būtent šiandien, liepos 16d. 2021, 15:50 – nes yra daug gerų įdomių fainų, kuriuos galbūt pamiršau arba seniai ragavau, arba dar neragavau.

  • Loimer Brut Rosé Reserve. Austriškas putojantis.
  • Podere San Cristoforo Pink Rosato Maremma DOC, Italija.
  • Chateau La Coste Rose Coteaux d’Aix-en-Provence A.O.C.

https://www.decanter.com/wine-reviews/france/provence/chateau-la-coste-coteaux-daix-en-provence-provence-2019-40769

  • MIRAVAL Cotes de Provence A.O.P. rose, Prancūzija
  • Deutz Rose Sakura Limited Edition Champagne
  • Ruinart Champagne Rose Brut 
  • Henriet – Bazin Rose Champagne

(bet geriau su šampanais nebetęsiu, nes vien jų bus 10vnt:D )

  • Bottega Rose Gold Sparkling, Italija
  • Quinta da Fonte Souto Rose, Portugalija 
Share: