D E R V Y N A S

LABAS RYTAS IR LABA DIENA: Vietos Lietuvoje, kur galima pasimėgauti puikiais vėlyvaisiais pusryčiais.

Mane būtų galima vadinti vėlyvųjų pusryčių krikštamote Lietuvoje. Pamenu, dar prieš gerus penkerius metus, kai mūsų šalyje vėlyvuosius pusryčius gamino vos kelios vietos, parašiau pirmąjį straipsnį apie juos ir pati surengiau keletą sekmadieninių brunch’ų. Nuo tada ir dar dėl to, kad pusryčių patiekalai yra mano virtuvės fetišas, analizuoju pusryčių rinką ir bandau atsakyti į dažnai iškylantį klausimą: kur eiti vėlyvųjų pusryčių?

*Straipsnis talpintas žurnale “Laimė” , 2019 Rugsėjis

Vėlyvųjų pusryčių kultas

Šis terminas atsirado sujungus du angliškus terminus breakfast („pusryčiai“) ir lunch („pietūs“). Mat vėlyvieji pusryčiai atstoja ir pusryčius, ir pietus, jie būdavo tiekiami dažniausiai sekmadieniais iki pirmos ar trečios valandos. Dabar jie jau gaminami ir šeštadieniais. Esti vietų, kurios pusryčių patiekalus ruošia visą dieną visos savaitės dienomis. Pirmieji vėlyvieji pusryčiai buvo patiekti Anglijoje, Londone, apie 1800 metus. Jie ypač išpopuliarėjo JAV po Antrojo pasaulinio karo (būtent dėl žavesio sekmadienio rytus praleisti lovoje ir pusryčiauti vėliau).

Dabar net būna keista, kad restoranai ar maisto užeigos negamina savaitgalio pusryčių. Atsirado poreikis ruošti ir ankstyvuosius pusryčius darbo dienomis, tad vis daugiau vietų siūlo ir tokius. Prieš gerus dešimt metų būtume sunkiai įsivaizdavę ir tai, kad pirmą puodelį kavos gersime ir kiaušinienę 8 val. ryto valgysime restorane…

Populiariausi patiekalai

Benedikto kiaušinį pagaminti bando visi. Ne visiems sekasi, tačiau tarp valgytojų jis vis dar populiariausias patiekalas. Benedikto kiaušinis (angl. Eggs Benedict) – tai ant specialios duonelės ar angliško keksiuko (angl. muffin) patiekiamas be lukšto virtas kiaušinis su šoninės skrebučiu ir olandišku padažu (angl. Hollandaise sauce). Yra ir daugiau jo versijų: Hemingvėjaus, arba dar kitaip vadinami Eggs Royal su rūkyta lašiša, Huevos Benedictos – su meksikietiška dešra ir gvakamole, Eggs Florentine – Benedikto kiaušinių interpretacija su špinatais ar Portobello Benedict su Portobelo grybais.

Į madą ir į meniu grįžo tobulai paruošti omletai, plakta kiaušinienė. Amerikietiškuose filmuose išgarsėję skrebučiai persikėlė į pusryčių valgiaraščius, tik tapo įmantresni, ruošiami su ožerškio uogomis, datulėmis, kokosais, bananais, ekologišku riešutų sviestu bei kitais pagardais. O skrebutis su avokadu #avocadotoast jau tapo šio šimtmečio (ar bent jau instagramo) žvaigžde. Avižinės košės virsta ispaninių šalavijų ir vingrūnių košėmis, o sotieji vaisių, uogų, kruopų ir kitų ingredientų bowl’ai gražiai atrodo ir tapo mėgstamu sveiko maisto patiekalu.

Pusryčių valgiaraščiai praplečiami ir meksikietiškais, ir Pietų Amerikos, Azijos, Artimųjų Rytų ar primirštais Vakarų Europos patiekalais. Viena ryškiausių žvaigždžių – šakšuka – būdinga Marokui, Tunisui, Izraeliui, Libijai. Ji ruošiamaį pomidorų, aitriųjų paprikų, svogūnų ir įvairių prieskonių padažą įmušant kiaušinius. Iš Meksikos atkeliavusi žvaigždė – huevos rancheros, kiaušiniai ant tortilijos su pupelėmis, pomidorų ir aitriųjų paprikų padažu bei gvakamole.

O štai kokias vietas ir patiekalus rekomenduoju vėlyviesiems pusryčiams Lietuvoje.

(p.s. straipsnį rašiau birželį šiam rugsėjo numeriui, tad vis atsidarius naujoms vietoms bus papildymas čia arba tiesiog sekite mano Instagram @urte_dervynas)

NIEKO NETRŪKSTA

#fullexperience

Kas ir kur? Restoranas „TELEGRAFAS“ (viešbutyje „Kempinski“), Universiteto g. 14, Vilniuje.
Ko tikėtis? Jus pasitiks su sveikuolišku sulčiųshot’u, o norintiems pripildys taurę burbulų ir pasiūlys kavos. Šių gėrimų gausite nemokamai ir kiek norite. Siūlomas švediškas stalas ir a la cartevalgiaraštis. Gausu naminių duonų: be glitimo, sėklų duonelių, tradicinių; kelios ikrų rūšys su gardžiais mini blyneliais, daug žuvies.

Pagrindiniame meniu: nuo klasikinių omletų, Benedikto kiaušinių, kiaušinienių iki specialios „Telegrafo“ pusryčių versijos su elnienos dešrelėmis. Vafliai – klasikiniai su klevų sirupu arba uogomis, o blynų fanai čia ras tiesiog tobulai paruoštų blynelių.

Eikite, jeigu norite už 30 eurų patirti visišką prabangą. Be to, ir pasimėgauti vienu įspūdingiausių vaizdų Vilniaus centre. Rekomenduoju kviesti gim- tadieniui, vestis svečius arba išalkus keliauti visam sekmadienio pusdieniui.

@kempinskivilnius

Kas ir kur? Restoranas „EL MERCADO“, Didžioji g. 3, Vilniuje.
Ko tikėtis? Įvairiausių tapas: nuo vytintų mėsyčių, vytinto tuno, ispaniško kumpio, gausybės marinuotų ir šviežių jūrų gėrybių iki garsiųjų ispaniškų bulvių tortilijų, įvairių salsų, marinuotų daržovių bei visų mėgstamų padrón pipiriukų. Pasitiks austrės ir burbulai. Vėliau vieni po kito nešami patiekalai skirti dalytis: moliuskai su žolelėmis ir padažu, paelija, ispanišku būdu ruošta ėrienos koja. Puikus pasirinkimas ir vaikams, jiems skirtas atskiras kampelis su maistu.

Eikite, jeigu esate ispaniškos sielos, ispaniško maisto fanas arba tiesiog dievinate maisto fiestą.

@el_mercado_vilnius

PUSRYČIAI VISA DIENĄ

#breakfastalltheday

Kas ir kur? „KAVOS ERA“, Savanorių pr. 6, Vilniuje.

Ko tikėtis? Čia pusryčių meniu – didžiulis. Siūlomi įvairių šalių įkvėpti omletai, pavyzdžiui, graikiškas ar itališkas. Benedikto kiaušiniai ne tik klasikiniai, bet ir su plėšyta kiauliena. Beigeliai su įvairiais pagardais: pesto, sūrio ir šoninės ar bri. Valgytojai pamėgo ir poliarinius suvožtinius su humusu arba pestu, vištiena ir mocarela.

Eikite, jeigu esate pusryčių patiekalų mėgėjas. Mano nuomone, tai viena geriausių pusryčių vietų Lietuvoje. Meniu nuolat papildomas ir atnaujinamas, klasikiniai receptai smagiai interpretuojami.

@kavosera

Kas ir kur? „DAILY POISON“, J. Jasinskio g. 14A–101, Vilniuje.
Ko tikėtis? Čia bene didžiausias sveikų košių ir sveikųjų supermaisto dubenėlių pasirinkimas. Viso grūdo avižinės košės, ispaninių šalavijų sėklų pudingas, košės su vingrūnėmis su avižų ar karvės pienu… Didelis viso grūdo skrebučių asortimentas, avokado skrebutis ant itin madingos sourdough duonos ir, žinoma, patiekalai su kiaušiniais. Vizitine vietos kortele tapo patiekalas „Barber“ – ant tamsios čiabatos plakti kiaušiniai su bananais, šonine ar karameliniu sirupu.

Eikite, jeigu prijaučiate sveikam ir itin gardžiam maistui, pusryčius galite valgyti nuo ryto iki vakaro.

@dailypoison

Kas ir kur? „THE URBAN GARDEN“J. Basanavičiaus g. 3, Vilniuje. (papildyta)

Ko tikėtis? Dar viena sveikuolišką maistą siūlanti puiki vietelė. Nuo supermaisto dubenėlių su acai uogomis, žemės riešutais ar kivi ir špinatais iki įvairiausių skrebučių: pasirinktinais su trintais avokadais, keptais avinžirniais, grybais, plaktais kiaušiniais ar tiesiog riešutų sviestu ir uogiene. Viskas patiekiama ant sourdough duonos. Kaip gi be avižinės košės ar ispaninių šalavijų sėklų pudingo? Beje, čia ir pietums puikiai tinkami buddha bowl  – didžiuliai dubenėliai salotų su bolivine balanda, humusu ar meksikietiškai su pupelėmis, kukurūzais ir avokadais.

Eikite, jeigu jau dabar kaupiasi seilės pagalvojus apie vieną iš tokio stiliaus patiekalų.

@theurbangarden_vilnius

DEGUSTACINIAI PUSRYČIAI

#tastingbrunch

Kas ir kur? Restoranas „AMANDUS“, Pilies g. 34, Vilniuje.

Ko tikėtis? Meniu kinta pagal sezoną ir šefo Deivydo Praspa- liausko kelionių kryptis. Beveik visada meniu yra šviežios duonos (vienos gardžiausių) su čia pat purentu sviestuku, užkandžių, sriubų, pagrindinis patiekalas, desertas. Ir, žinoma, patiekalas su kiaušiniu. Labai patiko vanduo, patiekiamas su aktyvintąja anglimi.

Eikite, jeigu norite praplėsti vėlyvųjų pusryčių meniu.

@amandus.restaurant

NETRADICINIAI PUSRYČIAI

#chinesebrunch

Kas ir kur? Restoranas „MIAN“, B. Radvilaitės g. 5, Vilniuje.
Ko tikėtis? Tradicinių kinų virtuvės patiekalų: Youtiao – keptų tešlos juostelių su mėlynių džemu arba šonine ir kiniškoje arbatoje virtu kiaušiniu, Tian Jin Jian Bing Gou Zi – kiniškų blynelių, mažų garuose virtų bandelių su kiauliena ir kiniškų pyragėlių su daržovėmis bei stikliniais makaronais.

Eikite, jeigu norite paragauti autentikos ir paįvairinti pusryčių racioną.

@mian_food

SENA GERA KLASIKA

#classicbrunch

Kas ir kur? Restorane „COZY“, Dominikonų g. 10, Vilniuje.
Ko tikėtis? Itin gausus klasikinių pusryčių val- giaraštis: kiaušinienė su smidrais, šonine, lašiša. Vieni populiariausių čia – varškėčiai ir garsieji Croque Madame – prancūziški sumuštiniai su čederio sūriu, specialiu Mornay padažu ir keptu kiaušiniu ant viršaus. Be abejo, kaipgi be Bene- dikto kiaušinių ar angliškų pusryčių?
Eikite, jeigu mėgstate patikrintą klasiką (beje, restoranas atsinaujino) ir senamiesčio grožį.

@cozyvilnius

KAUNAS

#kaunastic

page3image64221760

Kas ir kur? Restoranas „MOMO GRILL“, Karaliaus Mindaugo pr. 18A, Kaune.

Ko tikėtis? Sočių mėsiškų patiekalų. Garsaus šefo Vytauto Samavičiaus restorane rasite visų pamėgtų angliškų pusryčių su keptais kiaušiniais ir naminėmis dešrelėmis. Benedikto kiaušinius siūloma gardinti avokadais. Turbūt kiekvieno svajonė – amerikietiški blynai su vytintu kumpiu, keptais kiaušiniais ir klevų sirupu. Lengvesnio maisto mėgėjams – tiršti vaisių kokteiliai su avižiniais dribsniais, granola su kokosų jogurtu ir vyšniomis ar tiesiog geras avokado skrebutis.

Eikite, jeigu norite papusryčiauti sočiai ir laimingai, esate V. Samavičiaus maisto gerbėjai.

@momo_grill

Kas ir kur? Restoranas „DIA“, Maironio g. 9, Kaune.

Ko tikėtis? Pusryčių patiekalų, paremtų klasika: Benedikto kiaušiniai išlieka populiariausi, svečiai dievina blynus su Madagaskaro vanile, klevų sirupu ir šviežiomis uogomis. Plakta kiaušinienė su lašiša ir juodaisiais lęšiais arba krevetės su gvakamole ir ridikėliais patiks ieškantiems egzotikos.

Eikite, jeigu jums rūpi maisto kokybė ir geras aptarnavimas. Tai viena iš mano mėgstamiausių vietų Lietuvoje, kur klasika suderinama su tendencijomis, o nepriekaištinga kokybė – su kainomis.

@restaurant_dia

Kas ir kur? Restoranas „HOLAS“, Laisvės al.84b, Kaune. (papildyta)

Ko tikėtis? Komofortiškos virtuvės ir labai jauki vietelė. Čia gausite puikiausiai paruoštą šakšuką. Pusryčiams ruošiami prancūziški sumuštiniai, kaip pavyzdžiui su plaktame kiaušinyje mirkyta brioche bandele, sūriu, Portabello grybu bei pomidorų salsa. Neatsisakykite meksikietiškos sriubos Pozole su apkepta ir ilgai virta vištiena, jautiena bei kiauliena. Beje, vienas mano mėgstamiausių čia – cornedbeef – sumuštinis su jautienos krūtinine, kuri specialiai brandinama savaitę (su juodomis bei geltonomis garstyčiomis, tamsiu alumi, cinamono lazdelėmis ir galybe kitų ingredientų), raugintais kopūstais, krienų-bbq padažu, garstyčiomis, aišku, sūriu, agurkėliais ir peperoni. Mėgstate saldžiai? Rinkitės amerikietiškus blynelius su klevų sirupu, uogomis, vaisiais ir kreminiu sūriu.

Eikite, jeigu jeigu mėgstate komfortišką ir kokybišką maistą bei norite itin jaukiai praleisti savaitgalio popietes.

@holas_bar

PABĖGTI IŠ MIESTO

#getaway

Kas ir kur? „VILKINĖ GASTRO FIELDS“, Vilkinės kaimas 3, Buivydžiuose, Vilniaus apskrityje.
Ko tikėtis? Maistas čia ruošiamas remiantis zero mile ir slow food filosofijomis. Tai reiškia, kad beveik viskas, kas atkeliauja iš virtuvės, užauginama čia. Kadan- gi sezoniškumas yra vienas svarbiausių faktorių, sekmadienio ir šeštadienio meniu kinta. Tačiau visuomet tikėkitės šefo keptos duonos, paties šefo mušto sviesto, vietinio medaus (ragavome su agurkais iš šiltnamio).

Eikite, jeigu norite ištrūkti iš Vilniaus, pabūti gamtoje, pasivaikščioti ir kokybiškai pavalgyti.

@vilkinegastro

PUSRYČIAI PAJŪRYJE

#visitingseaside

Kas ir kur? „VILA KOMODA“, Meilės al. 5, Palangoje.

Ko tikėtis? Vieno geriausių Lietuvos restoranų šefų Martyno Meidaus šilkinio omleto, klasiškai pagamintų Benedikto kiaušinių ar burnoje tirpstančio varškės apkepo.

Eikite, jeigu norite pajusti, ką gali vienas geriausių Lietuvos šefų. Nepriekaištinga kokybė už patrauklią kainą. Vieta veikia ne tik sezono metu, tad čia puiki proga nukeliauti pusryčių ir aplankyti butikinį viešbutį ar pačią Palangą.

@vilakomoda

Kas ir kur? Restoranas „BO HOUSE“, Pamario g. 1, Nidoje. (veikia šiltuoju sezonu)
Ko tikėtis? Pusryčių klasikos: klasikinių Benedikto kiaušinių su lašiša arba šonine, visų pamėgtų virtų varškėtukų, spurgyčių bei šio sezono naujienos – grikių su daržovėmis.

Eikite, jeigu su šeima ar draugų kompanija Nidoje ieškote vietos, kur galėsite jaukiai pasisėdėti ragauda- mi laiko patikrintų ir pamėgtų patiekalų.

@bo_house_restoranas

Kas ir kur? Restoranas „FISHERIA NIDA“, Taikos g. 5, Nidoje.  (veikia šiltuoju sezonu)
Ko tikėtis? Vienas iš nedaugelio sezoninės žuvies restoranų Lietuvoje. Meniu truputį paslaptingas, nes nežinai, kokią žuvį tą dieną pagaus vietiniai žvejai. Visada gausite ant gar- džios duonelės patiekamos šviežios, rūkytos žuvies, žuvies ikrų ar užtepėlės. Paragaukite skrebučių su skumbrės paštetu.

Eikite, jeigu esate Nidoje ir mėgstate šviežią žuvį.

@fisherianida

Kas ir kur? Restoranas „MONAI“, Liepų g. 4, Klaipėdoje.

Ko tikėtis? Restorane, patekusiame į geriausiųjų trejetuką, karaliauja Benedikto kiaušiniai su lašiša, populiarus ir mažiau pažįstamas pusryčiautojams – lašišų ir krabų maltinukas su kiaušiniu bei aštriu olandišku padažu. Meniu jau yra ir vienas iš kylančių hitų – brioche skrebutis su trintais avokadais, kiaušiniu, virtu „marškinėliuose“, ir vytintu kumpiu. Ir kaipgi be vaflių? Jų čia gausite su kiaušiniu ir šonine arba vaisiais ir ledais.
Eikite, jeigu dar nebuvote: tai restoranas, kuris turi būti kiekvi- eno mėgstančio gerą maistą lankytinų vietų sąraše.

@monai

Jeigu norite daugiau live istorijų, sekite mane Instagram:

@urte_dervynas

 

Share: