D E R V Y N A S

Metų meilė – Meksikos virtuvės restoranas La Capital

Metų meilės titulas keliauja Meksikos virtuvės restoranui La Capital.

Kai sužinojau, kad į Lietuvą, į šį Meksikos virtuvės restoraną La Capital, atvyksta tokio profesionalumo bei lygio šefas, šypsojausi kelias dienas be sustojimo. Šypsausi dar ir iki dabar. 

Šefas Alexis Hernández Maldonado yra dirbęs viename garsiausių pasaulio restoranų “Pujol” (TOP10 pasaulio restoranų, šefas Enrique Olvera), o paskutinius kelerius metus kūrė kartu su šefu Joaquin Cardoso (taip pat dirbęs Pujol, po to “Loup bar”, “Hotel Carlota”). 

Šefas Alexis Hernández Maldonado / foto: Ieva Guraitė

Jo kurtas meniu, dėl kurio aplodismentai ir visai komandai, – visai kitoks nei turėjome čia iki šiol. Patiekalai – tai tradicinės bei šiuolaikinės kulinarijos sintezė. Meniu apima visą spektrą: Oaxacos Molės variacija, Karibų cevichė bei visiškas vinis!!! -> Tortilijos bei tostados čia daromos pačių autentišku prietaisu. Kiek žinau, miltai irgi vežami specialiai, kad tiktų šioms nuostabioms maistinėms brangenybėms.

Interjeras man yra toks priimtinas, atrodo, kad būčiau kartu jį kūrus (nors taip nėra, deja). Čia vyrauja žemiški atspalviai, kurie mena apie Meksikos dirvožemius, kalvas ir gamtą: molis, medis, rusvi, rudi, pilki atspalviai. Minimalistinė erdvė papildoma tradiciškiems suvenyrams ir detalėms, kurių kolekcija specialiai buvo surinkta Meksikoje.

Interjeras / foto: Ieva Guraitė
Interjeras / foto: Ieva Guraitė
Interjeras / foto: Ieva Guraitė

Bare!!! Bare rasite daugiau nei 100 skirtingų tekilų ir meskalių. Juos ragaukite rinkdamiesi degustacinius rinkinius. O ar žinojote, kad yra tokių gėrimų, kaip Sotol ar Raicilla? Ne? Paprašykite žemėlapio ir edukacinių paskaitėlių.

Nors ten esu išgėrusi beveik kibirą tradicinių Margaritų (vieno vakarėlio metu), vis gi Hibiscus / Kinrožęs Margarita čia yra must to try. MAYÁHUEL – dar vienas kokteilis kuris daromas net iš 15 ingredientų. Nudžiugino kiekvieną ragautoją.

Šito vakarėlio metu buvo išgertas kibiras Margaritų / foto: Monika Juodeikaitė

Ką valgyti?

Dreba rankos ir kojos, kai valgau VUELVE A LA VIDA KOKTEILIS – gaivu, rūgštu, maloniai aštru – pomidorų padaže marinuotos krevetės ir aštuonkojis su pomidorais. Labai patinka subtili lengva šviežių šukučių ceviche švelniame tigro pieno padaže su pasiflorais ir agurkais. Iš karštų vienareikšmiškai COCHINITA PIBIL – lėtai troškinta plėšyta kiauliena, marinuota achiote pastoje ir apelsino sulčių marinate, patiekiama su aštriomis pupelėmis ir marinuotais habanero pipirais, kukurūzinis viščiukas su juodąja arba žaliąja Mole. Ir kiti turbūt irgi, bet dar nespėjau visko pavalgyt:D (planuose).

Čia rasite churrų ir desertą, kurį rekomenduoju išbandyti – vaisių confit su kinrožės žiedais bei keptu tešlos traškučiu. Na, ir ledus – kinrožių šerbetą.

Vaisių confit / foto: Ieva Guraitė

Neseniai čia atsirado ir brunch’as su meksikietiškais pusryčiais priešaky, skirtingom sope (tokie meksikietiški blyneliai) bei skrebučiu (privalomas). Rasite ir košytės, ir meksikietiškos šakšukos. 

Brunch / foto: Ieva Guraitė

Vieta! Žiauriai sexy man jų pasirinkta vieta – atrodo, kad esi atskridęs į Mexico City ar bent jau Londoną, City rajoną. 

Na, viskas man ten sexy. Pasimatysime.

Instagram: La Capital

FB: La Capital

www: www.lacapital.lt

o

Beje, kadangi man teko garbė iš šefo Alexis Hernández Maldonado paimti interviu, dalinuosi eksliuzyviu:

INTERVIU SU ŠEFU Alexis Hernández Maldonado

Šefas Alexis Hernández Maldonado / foto: Ieva Guraitė

Ar buvo paprasta prikalbinti didelę aukšto lygio patirtį turintį šefą palikti tokią spalvingą ir karštą šalį? Ypač šiuo cepelininio dangaus laikotarpiu…

Lietuvoje, kaip ir Europoje, jis lankosi pirmą kartą ir atvyko nepaturistauti – iškart persikėlė gyventi ir dirbti. Mat jo mylimoji Alina, tekilų, meskalių bei gėrimų ekspertė, lietuvaitė, kuri tai pat grįžo darbuotis į La Capital.

Urtė: Ar sunku persiorientuoti ir taip kardinaliai pakeisti aplinką?

Alexis: Meksika yra garsi šalis. Ten nuolat vyksta didžiulis veiksmas, visur pilna žmonių, jie garsiai linksminasi, valgo gatvės maistą, šurmuliuoja. Čia, Lietuvoje labai ramu, žmonės santūresni. Veiksmo, akivaizdu, mažiau.

Urtė: Kokią virtuvę kuriate ir pristatote svečiams?

Alexis: Mūsų maistas komfortiškas, vyrauja autentiška Meksikos virtuvė su modernia paruošimo technika. Jos išmokau iš savo kolegų, mat Joaquin Cardoso darbe daug taikė prancūziškos gastronomijos principų.

Urtė: Kokie didžiausi iššūkiai su kuriais susiduriate?

Alexis: Čia labai sunku atkurti visišką 100% autentiką. Juk pomidorai Lietuvoje, ar net visoje Europoje stipriai skiriasi nuo vietinių, kuriuos gauni Meksikoje. Be abejo, mes savo restorane renkamės pačius geriausius ingredientus, kuriuos galima gauti rinkoje. Turime tiekėją iš Ispanijos, kuris mums parūpina įvairių rūšių pipirų, achiote pastos ir kitų dalykų. Bet man patinka šis iššūkis! 

Urtė: Tačiau tortilijas nusprendėte gaminti patys?

Alexis: Žinote, Meksikoje, susirandi geriausius kukurūzus, miltus, ir duodi šviežiai padaryti geriausias tortilijas visai šalia restorano esančiai tortilijų “gamyklėlei”. Jie viską daro rankomis, šviežiai. Čia nusprendėme tai daryti patys. Gauname geriausius kukurūzų miltus ir kuriame autentiką patys.

Urtė: Ko tikėtis svečiams valgant La Capital?

Alexis: Tikrai ne Tex Mex virtuvės. Mes kuriame komfortišką modernią autentiką. Be abejo, aštrumo lygį esame gerokai sumažinę. Žinote, net man Meksikoje būna aštru:)))

Urtė: O ką mėgsta valgyti ir degustuoti pats šefas?

Alexis: Be abejo, man patinka Meksikos virtuvė. Dar labai mėgstu Thai dėl savo skonių ir balanso gausos: aštru, rūgštu, saldu, prieskoniška. Vyrauja skonių įvairovė ir balansas.

Kalbant apie gėrimus, man patinka Meskalis, tamsus alus ir natūralistinis vynas.

Share: