D E R V Y N A S

Cremant

Kremiškas kremanų pasaulis (apie Cremant)

Kremiškas

Vieni itin žymi vyno blogerė juokauja, jog kremanas (kremantas, crémant) yra šampanas už alaus kainą. Ar aš drįsčiau taip teigti prieš visą vyno bendruomenę? Nemanau. Šampanas yra šampanas, jis yra unikalus ir aš jį vadinu, tiesiog alchemija. 

Kremantas / kremanas (pagal mūsų kalbos komisijos nurodymus turėtume sakyti kremanas) irgi yra unikalus. Bet kitaip. 

Crémant yra putojančių vynų grupė, gaminama tuo pačiu, tradiciniu metodu (pranc. Méthode Traditionnelle), kaip ir šampanas, cava. 

Tradicinis metodas yra apie tai, jog antrinė fermentacija vyksta butelyje, ten atsiranda burbulai ir įvairūs papildomi ryškesni duoniniai, bulkiniai, riešutiniai kvapai. Jie priklauso nuo ilgesnio gėrimo sąlyčio su mielėmis. 

Kremanų pasaulis

Visas vyno pasaulis ir gamyba yra pakankamai griežtai reglamentuojama asociacijų priimtų įstatymų. Kai kur jie tokio griežtumo, kad sunkiau juos apeiti nei laimėti itin sudėtingą bylą, o kitur truputį mažiau, bet apeiti vistiek neišeis. 

Kremanai gali būti įvairių stilių ir iš įvairių vynuogių. Crémant gaminti turi teisę aštuoni skirtingi Prancūzijos regionai bei Liuksemburgas.


Taisyklės yra taisyklės

Nors regioninės taisyklės gali skirtis, visi Crémant vynai turi atitikti specialius reikalavimus. 

Vynuogės skinamos rankomis, leidžiamas išspausti limituotas kiekis (max, iš 150kg vynuogių su kekėmis – 100l misos) ir laikoma mažiausiai devynis mėnesius su mielėmis…

Iš kokių vynuogių bus kremanas – sąlygas dažniausiai diktuoja tam regionui būdingos vynuogės. Tad ir stiliai skiriasi priklausomai nuo to, iš kur jis atkeliauja.

Kremanų regionai:

  • Cremant d’Alsace
  • Cremant de Loire
  • Cremant de Bordeaux 
  • Cremant de Bourgogne
  • Cremant du Jura
  • Cremant de Savoie 
  • Cremant de Die
  • Cremant de Limoux
  • Cremant de Luxembourg 

Crémant d’Alsace

  • Baltieji iš Pinot Blanc, Auxerrois, Pinot Gris, Riesling, Chardonnay, Pinot Noir vynuogių;
  • Rožiniai: 100% Pinot Noir;
  • Vaizdingasis Elzaso regionas yra įsikūręs Šiaurės Rytų Prancūzijos Vogėzų kalnų papėdėje; 
  • Čia pagaminama didžioji dalis visų Crémant;
  • Vynuogės Elzase gerai noksta dėl sauso, saulėto klimato, kurį sukuria gretima kalnų pastogė;
  • Dirvožemis yra tikra mozaika ir gali palaikyti daugybę vynuogių veislių; 
  • Dažnai Elzaso kremanai bus vynuogių mišinys, kuriame rasite Pinot Blanc;
  • Juos vadinu labiau egzotiniais.

Crémant de Bourgogne

  • Baltieji: Chardonnay ir Pinot Noir, kartais naudojant Gamay, Pinot Blanc, Pinot Gris, Aligoté ir (arba) Melon de Bourgogne;
  • Rožiniai: Pinot Noir ir kartais Gamay;
  • Daugiausia Crémant de Bourgogne gaminami regionio šiaurėje Auxerre (Chablis) rajone arba toliau į pietus Rully (Côte Chalonnaise);
  • Tie kurie šiauriečiai – labiau gaivūs, truputį nervingi, burnoj laibesni, trapesni, o pietuose, žinoma, truputį sodresni ir apvalesni.

CRÉMANT DE BOURGOGNE ETIKETĖS PATARIMAI

  • Jei ieškote puikios kokybės, atkeipkite dėmesį į du „Crémant de Bourgogne“ buteliuko terminus:
    • “Eminent”: Mažiausiai 24 mėnesiai ant nuosėdų
    • „Grand Eminent“: mažiausiai 36 mėnesiai ant nuosėdų, leidžiama naudoti tik „Pinot Noir“ ir „Chardonnay“ (ne daugiau kaip 20% „Gamay“ rose), ne mažiau kaip 10% alkoholio, brut ar sauso stiliaus).

Crémant de Loire

  • Pagrindinės vynuogės: Chenin Blanc, Cabernet Franc, Pinot Noir;
  • Kitos: Chardonnay, Cabernet Sauvignon, Arbois, Pineau d’Aunis, Grolleau, Grolleau Gris;
  • Gamyba koncentruojasi Luaros slėnio Anjou-Saumur ir Touraine zonose;
  • Vyrauja Chenin Blanc vynuogių putojantys;
  • Tokie pasižymi unikalu citrinų, svarainių, kriaušių, medaus ir ramunėlių aromatu.

Crémant du Jura

  • Daugiau nei vienas iš keturių butelių vyno, parduodamo iš Jura regiono yra putojantis;
  • Šiek tiek daugiau nei 10% yra rožiniai, likusi dalis – baltieji; 
  • Baltojo Crémant du Jura baziniame vyno mišinyje turi būti ne mažiau kaip 70% Chardonnay, Pinot Noir ir Trousseau;
  • Rožiniai Crémant du Jura – bet koks trijų Jura raudonųjų vynuogių mišinys turi sudaryti ne mažiau kaip 50% bazinio vyno mišinio (likutis leidžiamas Chardonnay ir Savagnin).

 Crémant de Bordeaux

  • Vynuogės: Merlot kartu su Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Carmenère, Malbec ir Petit Verdot, Sauvignon Blanc, Sémillon ir Muscadelle;
  • Geras „Crémant de Bordeaux“ turi tvirtą burbulą ir dažniau sodresnį, riešutų, švelniai mielą nosiai, poskonį. 
  • „Semillon“ naudojimas lemia gėlingesnius, žoliškesnius aromatus;

Crémant de Limoux

  • Baltieji ir rožiniai: Chardonnay, Chenin Blanc, Mauzac, Pinot Noir;
  • Šis regionas turi ilgą putojančio vyno gamybos istoriją; 
  • Pirmasis Prancūzijos regionas, kuriame gamino putojantį vyną. 
Share: