D E R V Y N A S

Dry, Wet, Dirty ar Perfect Martini? Apie šį kokteilį ir jo variacijas

Dry Martini yra vienas iš kokteilių ikonų. Vertinamas dėl savo paprasto, bet itin kompleksiško skanio. Žinoma, tyras ir be galo seksualus taurėje su savo populiariomis istorijomis. 

Dry Martini pagrindinis ingredientas yra džinas. Ir vermutas. 

Tačiau jo kiekis priklauso nuo variacijų.

Dry Martini variacijos:

Dry Martini gali būti daromas su vos trupučiu vermuto. Įdomu, jog per pastaruosius 90 metų, vermuto kiekis gerokai sumažėjo. Nuo santykio 3:1 iki 6:1 (bet gali būti variacijų, kur dar mažiau pilama vermuto).

Extra Dry ar Bone Dry Martini bus su dar mažiau arba išvis be vermuto. Dažnai vermutas būna tiesiog palaikomas taurėje ir prieš pilant džiną – pašalinamas.

Desert ar Churchill Martini ruošiamas be vermuto. Interpretacija, akivaizdu, kilusi nuo Vinstono Čerčilio pomėgių. Gardinama citrinos žievele ar alyvuoge.

Wet Martini ruošiamos lygiomis dalimis 1:1 džinas:vermutas ar bent 3:1 santykiu.

Dirty Martini gardinamas šlakeliu alyvuogių marinato ar sulčių bei pateikiamas su alyvuoge. Jį labai mėgo prezidentas Franklinas Ruzveltas, kurio dėka jis išpopuliarėjo.

Perfect Martini gamybai maišoni saldesnis ir sausas vermutai (60ml gin, 10ml sweet vermouth, 10ml dry vermouth).

Vesper Martini – Martini versija, išgarsėjusi James Bond dėka. Nuo originalios versijos iki šių dienų kokteilis įgavo variacijų, bet turbūt kiekvienas esat girdėję šią frazę:

“Three measures of Gordon’s, one of vodka, half a measure of Kina Lillet. Shake it very well until it’s ice-cold, then add a large thin slice of lemon peel. Got it?”. Casino Royale, Chapter 7

//

Martini kokteilių variacijų yra be galo daug. Vodka Martini, Espresso Martini ar Pornstar Martini – visi kilę nuo to pačio. 

Kokteilis yra apie visišką preciziškumą ir ingredientų kokybę. Čia jų nepaslėpsi, atvirkščiai, čia jie pasirodys visu gražumu. Kokį džiną pilti, kokį vermutą, kokiu santykiu ir kuo gardinti – kiekvieno barmeno sprendimas.

Martini pateikiamas klasikinėje Martini taurėje, kuri turi būti teisingai atšaldyta.

Ar Martini turi būti maišomas ar plakamas (stirring or shaken). Dauguma atveju – maišomas, o jeigu Martini gaminamas su sultimis – plakamas. 

Dry Martini

Share: