D E R V Y N A S

Kaip pasigaminti klasikinį rizoto? (variantai su baravykais, trumais, chorizo)

Bent kartą į mėnesį gaminuosi rizoto. Mano vienas mėgstamiausių rizotų yra su baravykais – rudenį. Arba kai dar turi šaldytų / džiovintų baravykų. Dievinu rizoto ir su žirneliais, labai mėgstu su šparagais (puikiai pavasariui), na, o gardintas su trumais – gera klasikėlė. Mėgstantiems aštresnį gyvenimą – patiks ir tiks su chorizo dešra. Tad pasidalinu nuo seno naudojamu klasikiniu rizoto receptu.

Svarbiausia – išmokti pasigaminti gerą rizoto, o pagardus pasirinksime, taip?

Risotto su baravykais ir trumais

Rizoto su baravykais ir trumais
Rizoto su baravykais

4 porcijoms jums reikės:

  • 200g Risotto ryžių
  • 1l daržovių sultinio (ar kito mėgstamo sultinio), tinka naminis arba ekologiškas jau paruoštas
  • 1 vnt svogūno
  • 1 skiltelės česnako
  • 100g džiovintų baravykų 
  • Trumų, kiek negaila
  • 3 valg.šaukštai sviesto
  • 150 ml balto sauso vyno
  • Alyvuogių aliejaus
  • Druskos
  • Pipirų
  • Kietojo sūrio (tinka Parmezanas, o aš renkuosi kietąjį sūrį Vilvi MEMEL GRAND RESERVE 18mėn. arba 12mėn.)

Gaminimo eiga: 

Visų pirma, susipjaustykite smulkiai svogūną ir česnaką. Pasiruoškite grybus. Jeigu naudojate džiovintus baravykus, juoš užpilkite verdančiu vandeniu ir pamirkykite.

Smulkiai pjaustytą svogūną dėkite į keptuvę į įkaitintą aliejų, aš dar dedu sviesto, nes jo daug naudoju ruošdama rizoto. Truputį pakepinus svogūnus, dedame risotto ryžius. Kepiname, kol jie taps skaidrūs.

Tuomet padidiname ugnį ir pilame 100 ml vyno, kai pradeda vynas garuoti, pamažiname ugnį. Nuolat maišome. Kai vynas susigeria, jau turime būti pasiruošę sultinį. Nuolat maišydami jį pilame į ryžius ir verdame tol, kol ryžiai taps minkšti. Labai svarbu, jog nuolat maišytumėte, o sultinį įpiltumėte tik tuomet, kai prieš tai piltas bus susigėręs. Nepamirškite reguliuoti ugnies, jeigu matote, kad jos per daug arba per mažai.

Paraleliai atskiroje keptuvėje gausiai su sviestu pakepame šviežius baravykus. Jeigu naudojate džiovintus, tuomet išmirkytus nusausinkite ir taip pat pakepkite ant sviestuko. Džiovintus įmaišau į rizoto prieš pat galą, o šviežius pateikiu atskirai ant rizoto.

Kai ryžiai jau paruošti (neperkepti ir nepervirę), įmaišykite į juos sviestą ir šiek tiek kietojo sūrio. Tuomet suporcijuokite rizoto į lėkštes, įdėkite griežinėliais tarkuotus trumus, pagardinkite pipirais ir apibarstykite likusiu sūriu, jo negailėkite. Šalia pateikite šviežius baravykus. Dar galima apšlakstyti alyvuogių aliejumi. Na ir viskas – voilia! 

Mėgstantiems mėsą – risotto galite teikti kaip garnyrą, šalia pasiruošti mėgstamos mėsos arba paukštienos. 

Risotto su čiorizo dešra, grybais, kepintu pančeta kumpiu, salierais 

Sultiniui reikės: 

  •  1l Grybų vandens 
  • Morkos 
  • Saliero 
  • Svogūno 
  • Česnako 
  • Druskos 
  • Pipirų 
  • Lauro lapų 

Rizoto ruošiame taip pat. O pagardų instrukcijas surašau.

Šis rizoto labai ryškaus skonio, tad galima vieną ar kitą ingredientą net išimti.

Pirmiausia grybus užmerkti šiltame vandenyje beveik valandai. Tame grybų vandenyje galima išsivirti sultinį. Ingredientus sultinius surašiau viršuje. Grybus pakepiname su sviestuku.

Tuomet reikėtų pasiruošti pančetą, kumpio griežinėlius įdėti į 200 laipsnių įkaitiną orkaitę ir pakepti 10min. Kumpį susmulkiname, juo barstyme rizoto.

Atskirai pakepinu smulkiai pjaustytus salierus kartu su čorizo dešra.

Į rizoto prieš pat baigiant įmaišome ne tik sūrį, bet ir čorizo su salierais bei grybais. Kartais grybų jau nededu, nes jų skonio daug gauname iš sultinio.

Šis rizoto tikrai atstoja pagrindinį patiekalą, druskos nebereikia, nes iš visų ingredientų jos gauname daug. Be to, čia krūva umami skonių.

Su kuo derinti?

Prie daugiaryžio galima derinti pakankamai platų spektrą vynų ar kombučių. Su baravykais ir trumais mano mėgstamiausias derinys yra Chianti arba kiti Toskanos Sangiovese pagrindu gaminti vynai. Aišku, renkuosi kartais ir supertoskaniečių mišinius su klasikinėmis vynuogėmis.

Kitas itališkas variantas – Barolo ar Barbaresco.

Pinot Noir čia irgi būtų puiki derinimo draugystė.

Mėgstantiems baltuosius vynus – ąžuole brandinti Chardonnay – tobulas pasirinkimas.

Share: