D E R V Y N A S

Restoranų / barų darbo apranga – tendencijos ir klasika

Būna, siunčia nuotraukas ir rašo žmonės: Sveiki, ar jūs galvojate, jog TOKIA apranga (o ten stovi padavėja su vadinamais “dviratininko šortais” ir Roberto Kalininko maikute, kuri yra specialiai kurta neformali restoranų darbo apranga) yra tinkama “save gerbiančiam” restoranui?

HoReCa sektorius pakito – darbo apranga gali būti įvairi: ir madingai trendy, ir labai klasikinė.

Visi turi savo stilių ir visi turi savo nuomonę. Nuomonės yra visai nieko, bet savas stilius yra dar geriau.

Kartu su JOKADO paruošėme keletą inspiracijų bei patarimų renkantis savo personalui darbo aprangą: šefams/ėms, virėjams/ėms, padavėjams/oms, barmenams/ėms.

Investuokite – ir jums atsipirks

Konsultuojant restoranus, dažnai sulaukiu klausimo: o ar išvis reikia pirkti aprangą? “Pasakysim, kad apsirengtų juodai ir tiek”. 

“Sėkmės”, – pagalvoju.

Žinoma, jog į aprangą investuoti reikia. Restorano darbuotojai tikrai neuždirba milijonų ir neturėtų dar patys pirkti Jūsų sugalvotos spalvos marškinių. Na, nebent jūsų stilius yra “rengiasi visi kaip kas nori”.

Save gerbianti vieta turėtų bent pasirūpinti darbuotojų viršutine apranga: baltinukais, marškinėliais ir prijuoste. Be abejo – kelnės, batai – gali likti ir personalo rūpesčiu. Bet jeigu esate itin aukštos klasės baras ar restoranas – būtų tobula, jeigu apgalvotumėte net ir šias detales.

Tendencijos vs. klasika

Nors ir būdama tendencijų kurso dėstytoja, visada pabrėžiu, kad ne viskas, kas yra trumpalaikė mada turėtų būti jūsų spintoje ar lėkštėje. Ar svečiai neužsakinėja Cezario salotų, ar svečiai neužsako steiko, puikiai paruoštos pastos ar skanios žuvytės? Juk tokie dalykai, kaip BAO (su visa pagarba ir meile jiems) – ateina į madą ir lieka tik pas ištikimiausius gerbėjus.

Patarimai planuojant darbuotojų aprangą:

  1. Įsiklausykite į savo koncepciją : ar jūs esate labiau klasikinė vieta ar hipsterinė? Kokią žinutę transliuojate?
  2. Kur vyksta darbas: ar jūs esate vasaros vieta ir dirbate atviroje erdvėje, ar esate naktinis klubas ir darbas vyksta uždaroje aplinkoje?
  3. Įvertinkite, kad būtų patogu ir apranga atitiktų “oro” sąlygas;
  4. Pagalvokite apie patogumą (todėl labai sveika rinktis iš specializuotų darbo drabužius siūlančių vietų);
  5. Ir nepamirškite, jog visada galite būti išskirtiniai. Kas sakė, kad chaki nedera su žydra? O gal visi pamiršo, jog juoda puikiai dera su juoda? Beje, prijuostė gali būti rišama ne tik ant švarko. 

Kviečiu inspiruotis iš mūsų siūlomų derinių.

Restoranų ir barų darbo drabužių idėjos

VIRTUVĖ

I. BALTA BALTA KUR DAIRAIS 

Balta spalva simbolizuoja šviesą, sėkmę, dvasinę ramybę, ji siejama su tyrumu ir gerove. Parinkę baltos spalvos aprangą šefui – suteiksite restoranui prabangos, švaros ir perfekcionizmo jausmą.

Šefas gali turėti ir kelias aprangas, o su tokia eiti pristatyti patiekalų ir bendrauti su svečiais.

Mūsų rekomendacija: 

  • Prie balto švarko nepabijoti pasirinkti ir baltų sagų;
  • prijuostę rištis po švarku;
  • ar rinktis ilgą, ar trumpą prijuostę – spręskite pagal situaciją. Tačiau ilga atrodo itin stilingai;
  • toks prijuostės rišimas labai įdomiai bei smagiai atrodys ir aptarnaujančiam personalui.

II. PROFESIONALI TAMSIAI MĖLYNA SU DRYŽIUKAIS

Tamsiai mėlyna spalva yra vadinama verslo spalva. Mat mėlyna spalva susijusi su profesionalumu, stabilumu, žiniomis, skatina pasitikėjimą, kuria saugumo jausmą. Mėlyna taip pat siejama su ramybe ir atsipalaidavimu. Ar norite, jog apie jūsų virtuvės personalą galvotų būtent taip? Tada šis derinys būtent jums.

Parinkome prijuostę su dryžiais, kuri šiam deriniui priduoda žaismingumo ir kūrybiškumo. Tokia apranga puikiai tiks kūrybinei virtuvei.

Mūsų rekomendacija: 

  • Tamsiai mėlynas švarkas tinka beveik visų tipų ir rasių žmonėms;
  • ar rinktis ilgomis, ar trumpomis rankovėmis – priklauso nuo darbo sąlygų, šefo noro bei sezono;
  • juodai baltai dryžuota prijuostė dera ne tik su juodais ar baltais švarkais;
  • riškite prijuostę nebūtinai tik nugaroje – surišimas priekyje atrodo taip pat stilingai.

III. ROMANAS SU JUODA

Nors šį aprangos kodą vadinau “suši”, visgi klasikinė eilutė, keletas dailių kirpimų derinant su juodomis kelnėmis atrodo super.

Mūsų rekomendacija: 

  • Jeigu rinksitės juodą minimalistinį švarką – paeksperimentuokite su jų stiliais ir kirpimais;
  • klasikinio kirpimo kelnės prie tokio stiliaus bus visada idealus partneris.

SALĖ

IV. ALYVUOGIŲ IR ŽYDROS SPALVOS DRAUGYSTĖ = meilė gamtai

Chaki, alyvuogių – ar kaip ją pavadinsite. Ši spalva sukuria natūralumo, ramybės ir jaukumo jausmą.

Neoficialiuose šaltiniuose ji siejama su seksualumu. Norite priduoti šio poskonio savo restoranui ->

Mūsų rekomendacija: 

  • Drąsiai rinkitės žydras prijuostes – jos atgaivina derinį;
  • alyvuogių ir chaki švarkai nėra dažnas pasirinkimas, tad tikėtina, jog būsite išskirtiniai;
  • jeigu jūsų restorano filosofija glaudžiai susijusi su gamta – šis derinys kaip tik jums. Juk alyvuogių spalva simbolizuoja mišką, augalus, o žydra – jūrą, ežerus, upes ir iš esmės vandenį.

V. VERSLI TAMSIAI MĖLYNA IR GAMTĄ SIMBOLIZUOJANTI CHAKI 

Tai dar viena derinio interpretacija. Truputį saugesnis ir patogesnis (daug kas pagalvos) variantas.

Mūsų rekomendacija: 

  • Rinkitės tamsiai mėlyną prijuostę prie įvairių spalvų viršutinio rūbo;
  • salės darbuotojų apranga taip pat gali būti sudaryta iš šefiško švarko;
  • šis derinys puikiai tinka ir virtuvės šefei/šefui.

VI. JUODA BALTA KLASIKA

Vieni persistengia, kiti pribijo klasikinės padavėjų / someljė aprangos. Manome, jog verta į šį derinį dar kartą pažvelgti naujai. Tokie dalykai, kaip klasikiniai, tinkamai parinkti marškinėliai puikiai suderinti su klasikinėmis kelnėmis bei prijuoste – bus tobulas pasirinkimas.

Mūsų rekomendacija: 

  • Parinkite baltus marškinius pagal savo darbuotojų sudėjimą ir bruožus – kažkam tinka labai aptempti, kažkam platesni; 
  • nepatingėkite pamatuoti ir priderinti prie veidos formos apykaklės sukirpimą;
  • juodos kelnės – džinsai ar klasikinės, ilgesnės ar atraitotos – priderinkite pagal ūgį ir proporcijas kiekvienam;
  • juodų prijuosčių stilių yra tiek, jog galite jas keisti kas sezoną;
  • nepamirškite, jog aptarnaujančiam salės personalui ar someljė labai svarbu kišenės – ten reikėtų turėti atidarytuvą, degtukus ar degiklį žvakei ir surinkti nereikalingus dalykėlius atidarinėjant butelį.

BARAS

VII. CLASSY AS F***

Balti baltinukai, liemenė, priderinta varlytė, barmeno/ės laikysena ir tiek. Tai yra viskas, ko reikia klasikinio baro atstovui. 

Verta baltinius, varlytę ar net liemenės spalvą derinti prie jūsų baro stilistikos. Čia puikiai atrodytų ir Bordeaux vyno spalvos maikutė, ir žydra varlytė. 

 Mūsų rekomendacija: 

  • Klasika bare yra visuomet laukiama. Dabar barai dažnai susikoncentruoja ties special kokteiliais bei įvaizdžiu. Visgi nepamirškite, jog geras klasikinis įvaizdis atitinka klasikinį Negroni;
  • norite laisvesnio įvaizdžio? Po 23:00 atsiraitokite rankoves ar net pakeiskite baltus marškinius į laisvą maikutę (marškinėlius).

VIII. LET’S PARTY

Atleiskite vadžias. Nors šis aprangos derinys siūlomas devėti su stilingomis petnešomis ir kepuraite, visgi jis transliuoja laisvumą ir wild įvaizdį. 

Dryžuoti, languoti ar džinsiniai marškiniai, o gal polo ar marškinėliai trumpomis rankovėmis bare labai laukiami. Petnešos priduoda mielo seksualumo, kepuraitė suteikia laisvumo. Apatinė dalis tiks džinsinė: plėšyti džinsai, šortai ar kombinezonas.

 Mūsų rekomendacija: 

  • Derinkite aksesuarus prie baro spalvų (visada galite kurti ir kontrastą);
  • etnešos yra labai tinkamas ir nuostabus dalykas baro darbuotojų aprangoje;
  • ar merginoms tinka vyriški marškiniai – dar ir kaip!

//

Darbo apranga gali būti klasikinė, gali būti super madinga, gali būti iššaukianti, gali būti subtili. Ji gali būti VISOKIA, svarbiausia, jog ji atspindėtų bei transliuotų jūsų stilistiką ir konceptą). Bei būtų patogi.

Šie deriniai parinkti iš JOKADO kolekcijų: KENTAUR, GREIFF bei JOKADO by ROBERT KALINKIN kolekcijos.

Dėl HoReCa darbuotojų aprangos visuomet galite kreiptis į Urte Consulting ar tiesiai Jokado.

https://www.jokado.lt/

Share: