Grikiai, beveik kaip ir koranavirusas, išgyvena visišką klestėjimo amžių. Ar dėl to, jog jie turi galybę maistingų medžiagų, neturi gliuteno, juose daug baltymų, vitaminų, amino rūgščių, mineralų, ar dėl to, kad grikius visi pradėjo pirkti ir ta manija užkrėtė kitus.

Ne tik Lietuvoje iššluotos grikių lentynos, šeima dalinosi, kad Vokietijoje jų irgi su žiburiu teks paieškoti, Rusijoje irgi grikių deficitas.
Tiems, kas spėjot jų užsipirkti, nors sako, kad tikrai jų nepritrūks, siunčiu geros energijos ir idėjų, kuo juos gardinti.
Iš to karantino, kaip sakoma, sugalvojau į juos pažvelgti žaismingai ir daryti net įvairių pusryčių patiekalų interpretacijas.
Kaip teisingai išsivirti grikius?
Grikius verdu, santykis 1:2 grikiai / vanduo. Verdu ant vidutinės su pliusu ugnies.
Grikius galima iš vakaro užpilti verdančiu vandeniu, santykis maždaug 1:1,8 (čiut mažiau vandens nei verdant).
Galima užpilti šaltu vandeniu, santykis dar mažesnis.
Bet man visgi skaniausi – virti čia ir dabar.

Dalinuosi įvairiomis idėjomis, su kuo valgyti grikius:
1. Su virtu be lukšto kiaušiniu, avokado skiltelėmis ir trintu avokadu(su citrina, druska, pipirais) bei truputėliu pesto + druska, pipirai
Paruošimas: Sunokusį avokadą sutrinkite šakute, įspauskite truputį citrinos arba laimo sulčių, berkite druskos ir pipirų.

Kiaušinį išvirkite be lukšto.
Instrukcija kaip išsivirti kiaušinį be lukšto (poached egg)
Ant virtų grikių berkite druskos ir pipirų. Dėkite kiaušinį, trintą avokadą. Puoškite avokado skiltelėmis, pagardinkite pesto padažu bei šlakeliu tyro alyvuogių aliejaus.
2. Grikiai su sviestu, grietine (riebia) ir krapais
Paruošimas: virtus grikius sumaišykite su sviestu. Ypač mėgstu Ghi sviestą. Tuomet dėkite grietinės, druskos, pipirų ir krapų.

3. Grikiai pakepti keptuvėje su Ghi sviestu, sezamų aliejumi, užkepti įmuštu ant jų kiaušiniu, pomidoriukais (arba traškiomis morkytėmis) ir sūriu su mėlynuoju pelėsiu
Paruošimas: Virtus grikius dedu į keptuvę su Ghi sviestu. Tuomet mušu kiaušinį, pilu sezamų aliejaus, dedu pomidorus skiltelėmis arba mažus pomidoriukus. Gardinu sūriu su mėlynuoju pelėsiu. Tinka ir sezamų aliejuje pakeptos morkų juostelės.

4. Grikiai pakepti su sviestu, gardinti kietuoju sūriu (parmezanu) ir pipirais
Paruošimas: Virtus grikius pagardinu tarkuotu mėgstamu kietuoju sūriu, pvz. Parmezano.

5. Grikiai su atskirai keptuvėje pakeptais svogūnais, salierais, grybais, gardinti sūriu su mėlynuoju pelėsiu
Paruošimas: šie vieni iš mano top. Atskirai keptuvėje aliejuje arba svieste pakepu pjaustytus svogūnus, salierus bei pievagrybius. Pagardinu druska ir pipirais. Šitą pagardą dedu ant virtų grikių, dar beriu sūrio su mėlynuoju pelėsiu.

6. Grikiai su naminiu humusu ir džiovintais pomidorais
Paruošimas: Ant virtų grikiu dedu naminio (arba ne) humuso bei pjaustytų džiovintų pomidorų. Puikiai dera petražolės arba kalendros.

Humusas pagal tikrą izraelietišką receptą
7. Grikiai pakepti su dešrelėmis, česnaku ir ant viršaus gardinti agurku
Paruošimas: keptuvėje pakepti smulkintą česnaką bei pjaustytas dešreles. Gardinti šviežiu agurku, be abejo, druska, pipirais ir šlakeliu aliejaus arba sviestu.

8. Grikiai su spirgais
Paruošimas: Spirgučių receptas toks pat, kaip ir ruošiant cepelinams.
9. Grikiai su tunu, kaparėliais ir rukola
Paruošimas: grikius pakepkite keptuvėje su kaparėliais bei tunu. Gardinkite druska, pipirais bei rukola.
10. Grikiai ala Benediktas / su lašiša / kumpiu, virtu be lukšto kiaušiniu ir špinatų bei sviesto padažu
Paruošimas: jeigu mėgstate – pasigaminkite olandišką padažą, kuriuo gardinami Benedikto kiaušiniai. Išsivirkite kiaušinį be lukšto. Tuomet apačioje dėkite virtus grikius, kumpį, kiaušinį, pilkite padažą.
Mano pasirinkimas: su sviestu ir svogūno laiškais pakepti špinatus. Ant grikių dėti lašišos, be lukšto virtą kiaušinį bei špinatų padažą.

11. Grikiai su virta plėšyta vištiena, keptu svogūnu ir grietine
Paruošimas: išvirkite vištą. Tuomet pakepkite svogūną, dėkite gabalėliais plėšytą vištieną. Dėkite grietinės, sviesto ir dar truputį patroškinkite. Berkite druskos, pipirų, šį pagardą patiekite su grikiais.
12. Grikiai su brokoliais, feta
Paruošimas: brokolius išvirkite. Supjaustykie gabalėliais, įmaišykite į grikius ir apibarstykite fetos sūriu.
13. Grikiai su keptu halloumi sūriu bei skystai virtu kiaušiniu
Paruošimas: ant keptuvės iškepkite halloumi sūrį. Taip pat iškepkite kiaušinį. Ant virtų grikių dėkite gabaliukais žnaibytą halloumi, virtą kiaušinį. Čia puikiai tiks trintas avokadas ar naminis humusas.
14. Grikiai – angliški pusryčiai – su keptu kiaušiniu, kumpiu, pupelėmis, dešrelėmis
Paruošimas: tai angliškų pusryčių interpretacija. Pakepkite grybus, pomidoro skilteles, dešreles. Iškepkite kiaušinį. Tuomet viską dėkite į lėkštę taip, lyg ruoštumėte angliškus pusryčius. Tačiau vietoj duonos – grikiai.

15. Grikiai su įvairiomis daržovėmis
Paruošimas: keptuvėje pakepkite visas daržoves, kokių tik turite likučių: puikiai tiks morkos, baklažanas, cukinija, svogūnas. Tuomet viską sumaišykite su grikiais. Pašlakstykite alyvuogių aliejumi.
16. Grikiai su plakta kiaušiniene ir ikrais
Paruošimas: pasiruoškite plaktą kiaušinienę. Tuomet dėkite ją ant grikių, gardinkite ikrais. Be abejo, ikrus galite keisti lašiša, rūkytu upėtakiu, o gal tiesiog šviežiais ridikėliais.
Na, o jeigu neturite laiko ir noro plaktai kiaušinienei – visada liuks ir keptas kiaušinis.

Instrukcija kaip pasidaryti plaktą kiaušinienę
17. Šakšuka grikiai
Pasiruoškite šakšuka padažą. Tuomet įmaišykite dar nepilnai išvirtus grikius ir įmuškime kiaušinius. Nepamirškite kalendros.
Instrukcija kaip pasidaryti originalią šakšuką
18. Grikiai su soja ir moliūgų sėklomis
Paruošimas: virtus grikius sumaišykite su sojos padažu bei moliūgų sėklomis.
19. Grikiai su riešutų sviestu, džiovintomis uogomis, riešutais (smulkintais) ir mėgstamomis sėklomis
Paruošimas: saldūs grikiai? Kodėl gi ne? Susmulkinkite savo mėgstamus vaisius, sėklas ir riešutus. Gardinkite jais grikius, taip pat puikiai derės geras šaukštas riešutų sviesto.
20. Grikiai su bananais, mocarela sūriu ir baziliku
Paruošimas: čia tiems, kam trūksta egzotikos. Šiaip mocarelos sūris ir bananai yra puikus derinys. Juos dar apšlakstau alyvuogių aliejumi, dedu druskos ir pipirų, gardinu baziliku. Kodėl gi to neišbandžius ir su grikiais?
o
Interpretacijoms ribų nėra – kol ruošiuo straipsnį, dar grikius sumaišiau su tunu, marinuotom daržovėm ir gausiai užsidėjau lydyto sūrio su mėlynuoju pelėsiu! Irgi – tobula.
