Neslėpsiu, kaip ir nieko nuo jūsų neslepiu, kad majonezas ir aš yra labai sunkiai du suderinami dalykai. Bet kartais ateina laikas susidraugauti su tais produktais, kurių iš esmės nemėgai. Geriausias būdas – pasidaryti patiems. Taigi pristatau – mano naminio majonezas, kuris iš beveik pirmo karto gavosi afigienas.
Didžiausios klaidos ir patarimai
Iš kitų klaidų mokytis galima, bet iš savo klaidų mokytis yra lengviausia.
- Atkreipkite dėmesį, jog visi produktai turi būti vienodos temperatūros (pvz. jeigu garstyčios ar kiaušiniai bus per šalti – gali būti kaput);
- Actą pirmiau pilkite į aliejų ir sublenderiuokite juos atskirai;
- Jeigu pilsite per greitai – galite tikėtis, jog gausite ne majonezą, o vandenį;
- Svarbiausia – n e s k u b ė t i;
- O kalbant apie skonius: varijuokite ir eksperimentuokite su papildomais pagardais.

300g naminio majonezo jums reikės:
- 2 kiaušinio trynių
- 200ml neįpareigojančio aliejaus (rapsų, saulėgrąžų)
- 1.5 valgomojo šaukšto acto (vynuogių ar pan.; aš naudojau šparagų)
- žiupsnelio druskos
- 1.5 valgomojo šaukšto dižono garstyčių
Naminis majonezas. Gamyba:
- Pasiruošiame visus ingredientus.
- Labai svarbus momentas: į aliejų pilame actą ir blenderiuojame iki kol gausime emulsinę konsistenciją.
- Atskirai suplakame kiaušinio trynius su garstyčiomis, beriame druską.
- Tuomet į kiaušinių ir garstyčių masę LABAI PO TRUPUTĮ pilame aliejaus ir acto emulsiją be perstojo blenderiuodami.
- Po truputį pajausite gimstančią majonezo konsistenciją.

Eksperimentuokite naudodami skirtingas aliejaus rūšis: rapsų, saulėgrąžų. Mano bičiulė Lina Žilevičė pasidalino, kad labai puikiai su šviežiai spaustu nerafinuotu saulėgrąžų aliejumi.
Eksperimentuokite pasirinkdami vis kitokį actą.
Galiausiai galite gardinti rūkytos paprikos milteliais – suteikdami Pietų Amerikos skonių, ciberžole ar kariu – suteikdami indiško atspalvio.
Norite sveikiau – išbandykite avokadų aliejų.
Kur dėti?
Na, ne man aiškinti, kur dėti majonezą, nes žinau, kad didžioji dalis žmonių labai jį mėgsta. Tai tik primenu ir pateikiu keletą pavyzdžių:
- pasigaminkite coleslow salotas su kopūstais, morkomis, kalendra ir naminiu majonezu;
- Naminis majonezas puikiai keliaus į visas velykines mišraines: baltąją, su šprotais ar kiaušiniais bei kitas;
- Iš nesuvalgytos duonos – išsikepkite naminės keptos duonos, ją apibarstykite gausiai sūriu ir dažykite į naminį majonezą;
- Burgeris su naminiu majonezu? O taip, mažuti;
- Taip pat siūlau gaivesnę pikantiškos mišrainės versiją:
Pikantiška mišrainė su naminiu majonezu ir žirneliais
Ir truputį senienų:
Dar išknisau 2015 ir 2016 metų Dervyno straipsnius apie Velykas, patiekalus ir vyną, gal pravers:)
Kokį vyną rinktis Velykų stalui (+ ančių kepenėlių pašteto receptas). 2015 metai.