D E R V Y N A S

Kodėl ir ką verta lankyti Porto mieste?

Portugalai sulaukė savo sėkmės valandos. Iš lūpų į lūpas sklinda kalbos apie jų restoranus, socialiniai tinklai mirgėte mirga nuostabiais vaizdais ir alkį žadinančiais valgiais. Po to, kai „Lonely Planet“ įtraukė Portugaliją į labiausiai vertų aplankyti šalių 2018-ųjų topų 10-uką, ne tik lietuviai, bet ir visas pasaulis ėmė plūsti į šią šalį.
Kita svarbi data – 2016-ieji, kai daugiau nei 300 paplūdimių buvo papuošti mėlynomis vėliavomis („Blue Flag“ programos dalyviai vertina paplūdimį ir suteikia jam statusą pagal kokybės standartus, apimančius jo paties būklę ir galimybes užsiimti vandens
sporto šakomis).
Kalbant apie gastronomiją, svarbiais laikomi 2017-ieji, kai net 7 nauji restoranai buvo įvertinti „Michelin“ žvaigždutėmis, o 2019-aisiais jomis pasipuošė jau 26 maitinimo taškai.
Be abejo, ne viskas sukasi apie žvaigždes,nors dviem „Michelin“ žvaigždutėmis pažymėtame restorane „Casa de Cha da Boa Nova“ svečiavausi ir pati , labinausi ir ranką spaudžiau žymiam Portugalijos šefui Rui Paulai.

Visą straipsnį apie Portugaliją, apie tai, kuo didžiuojasi portugalai, jų virtuvę, vyną ir kitus gerus dalykus rasite štai čia. O dabar keliaukime tiesiai į Portą.

Portugalija ir Doro upės krantuose įsikūręs žavusis Portas, garsėjantis Eifelio bokšto projektuotojo kurtu tiltu, spalvotomis namų sienomis bei aluzecho plytelių puošmenomis, – kryptis, kurią verta rinktis. Šis miestas puikiai tinka ir solo kelionei: vienas pats galite neskubėti, mėgautis, lankyti
įspūdingas bažnyčias, stabtelėti puikios kavos su pastel de nata ir keliauti degustuoti portveino į Porto lodžijas.

Portugalijoje priskaičiuojama net 300 saulėtų dienų per metus, o jos krantus skalauja galingas vandenynas.

Būdami Porte taip pat galite nuvykti prie vandenyno – kelios stotelės autobusu iš centro. Čia gausu restoranėlių, kuriuose drąsiai išragausite visą Portugalijos virtuvę.
Maistas čia lyg šventė.
Beje, kelios dienos praleistos pas vietinius porto ir ramiojo vyno gamintojus tą jausmą dar kartą sustiprino bei pagilino.

Unikali jūrų gėrybių ir žuvies gatvė

Porto mieste yra jūrų gėrybių ir žuvies rajonas Matasinhos. Šioje vietoje, visai šalia Atlanto vandenyno, nuo seno telkiasi žvejai, o šalia jų po truputį kuriasi ir restoranai. Čia žuvį ir jūrų gėrybes perka geriausi restoranai, be to, čia rasite prabangių ar kasdienių restoranėlių, savo meniu siūlančių paragauti vietinių vandenyno dovanų ar tiesiog klasikinio portugalų maisto.

Išragaukite visą Porto virtuvę restorane „O Gaveto“

Matasinhos rajone išskirčiau šeimos restoranėlį „O Gaveto“. Vyresnio amžiaus savininką ir valdžią į savo rankas perėmusį jo sūnų išvysite maloniai besišnekučiuojančius su svečiais. Nors interjeras primena taverną ir visai neįmantrus (portugalai nelabai ir stengiasi stebinti interjerais, jiems svarbiau kokybiškas maistas), tik įėjus pasitinka didžiuliai akvariumai, pilni omarų ir kitų vandenyno gyventojų.

Meniu čia tradicinis, klasikinis. Beje, portugalai labai didžiuojasi savo virtuve, tad jų maitinimo vietose dominuoja tradiciniai patiekalai. Pradėjome nuo moliuskų, šviežių krevečių ir percebes, o vakarieniaudami išragavome kone visus pagrindinius portugališkos virtuvės patiekalus bei desertus.

Klasikinė patirtis restorane „O Buraco“

Man pasisekė, nes daugelį rekomendacijų gavau iš gero bičiulio, Porto vyno ambasadoriaus Gustavo Devesas’o. „O Buraco“ įsiminė kaip visiškai autentiška vieta su labai prieinamomis kainomis (už 3 patiekalus sumokėjau 10 eurų, tiek pat kainavo ir vyno butelis). Ten skanavau ir mažų sardinių, ir alheira com ovo.

Geriausios tapos mieste – „Reitoria“

Čia antrame aukšte įsikūręs didkepsnių restoranas, o apačioje galite jaukiai leisti laiką su draugų kompanija, vynu ir gardžiais užkandžiais. Apačioje staliukai nerezervuojami, tad, norint būti pirmaisiais svečiais, reikia ateiti anksčiau ir luktelėti prie durų. Meniu su itališku prieskoniu, bet jų kepama fokačija ir su ja daromi sumuštiniai mano atmintyje išlikę iki šiol. Verta paragauti tradicinį broken eggs patiekalą su grybais, bulvytėmis, trumų aliejumi ir dešrelėmis.

Dešrainiai, dėl kurių eina iš proto visas pasaulis

Kai Anthony Bourdainas paskelbė, jog jis nėra ragavęs geresnio dešrainio nei „Gazela Cachorrinhos“, visas pasaulis ėmė plūsti vien dėl jo į Portą. Mažas bokalas alaus ir supjaustytas dešrainis su sūriu ir mėsa – tik tai reiktų užsisakyti šioje užeigėlėje.

Beje, dar vienas sumuštinis, kurio neparagavus Porto palikti nevalia – „Casa Guedes”. Čia užsisakykite klasikinį jų sumuštinį bei priderinkite jų gaminamą lengvai putojantį rožinį vyną.

Seniausiai veikianti kavinė „Majestic Café“

Apie vieną seniausių Porto kavinių „Majestic Café“ sakoma, jog ji – viena gražiausių pasaulyje. Be abejo, čia visuomet gausu turistų ir kainos gana nemažos, tačiau verta užsukti puodelio gardžios kavos dėl auros ir įspūdingo interjero.

Madingos kavos vietos

Stilingas interjeras, puiki kava ir konceptualumas. Į savo vizitų sąrašą įtraukiau ir tris madingas kavines. „Bird of Passage“ – itin hipsteriškas taškas, kuriame ne tik puiki kava, bet ir modernios maisto interpretacijos. Pavyzdžiui, čia tradicinis aštuonkojis patiekiamas su korėjietiškais ryžių blyniukais. „C’alma Café“ bei „Combi Café“ taip pat dvi jaukios, modernios kavos vietos. Čia galite paskanauti pastel de nata deserto.

Dviejų „Michelin“ žvaigždučių patirtis „Casa de Cha da Boa Nova“

„Casa de Cha da Boa Nova“ restoranas įsikūręs prie vandenyno, už Porto. Pastatą suprojektavo garsus portugalų architektas Pritzker Siza. Šefukas Rui Paula – paprastas ir linksmas. Tai atsispindi ir jo gaminamas maiste – pilnatvė ir ilgas nepamirštamas poskonis. Kaip ir turėtų būti, aptarnavimo lygis toks, jog jautiesi kaip aukščiausio rango didikas ar tiesiog su karūna ant galvos. „Kur esam, tą ir valgysim. Pas mus vyrauja žuvis ir jūrų gėrybės“, – pristato koncepciją. Ir tiesa, lėkštėje buvo labai gražiai atskleista vietinių gėrybių kokybė.

Kai po vakarienės sėdėjau su arbatos puodeliu rankoje, klausydamasi, kaip į uolas trankosi vandenyno bangos, net susigraudinau. Geras maistas ir aptarnavimo kokybė išties yra gyvenimo šventė. Šis malonumas iš 12 patiekalų (plius pasitikimas ir atsisveikinimas) ir priderinto vyno atsiėjo 202 eurus. Manote, kad daug? Lietuvoje ir be „Michelin“ žvaigždės, ir be tokios patirties galite išleisti tiek pat. Tad visada siūlau keliaujant pasiieškoti tiek autentiško gatvės maisto, tiek nepamirštamų gastronominių patirčių.

Vizitas pas porto gamintojus

Po 7 dienų solo kelionės, būdama Porto mieste, prisijungiau prie lietuvių someljė grupės. Su vyninės atstovais dalyvavome degustacijose, lankėmės įspūdingo grožio Doro slėnyje ir ragavome daug vietinio maisto. Porto – įdomaus pastiprinto vyno – gamybos procesai be galo sudėtingi. Jam neužtenka vienų metų vynuogių derliaus ir vienos veislės vynuogių.

Priskaičiuojama 100 veislių vynuogių, iš kurių daromas portas. Jos tarpusavyje maišomos, siekiant sukurti unikalaus stiliaus gėrimus. Be to, maišant dalyvauja net ne vienų metų derliai, panašiai kaip ir gaminant
šampaną.

Ar vynas vis dar daromas mindant vynuoges? Įvairiai. Bet kai kurie gamintojai kuria naujus aparatus: jie išsprendžia ne tik darbo jėgos trūkumo (mat vynuogių mindytojai turi būti tam tikro svorio), bet ir higienos klausimus.

Tiesa, pats Doro regionas išsiskiria dar ir tuo, jog čia vynuogynai atskirti savitomis akmeninės sienomis, kurias sudėjus į vieną, pasirodo, būtų galima pastatyti Didžiąją kinų sieną.

Jeigu neturite galimybės vykti iki vynuogynų, tiesiog aplankykite Porto gamintojų lodžijas Porto mieste. Aš pati lankiausi „Cockburn’s” ir „Graham’s”.

//

Be to, Porte aplankiau ir daugiau įvairių vietų, muziejų, nuostabią stotį, galybę įspūdingų bažnyčių ir turgų. Sužinojau, kur yra vienintelis speakeasy tipo vyno baras „PDT Speakeasy”. Dalinuosi su jumis paruoštuku bei google žemėlapiu lengvesnėms kelionėms. Teliko įsigyti bilietą!

Lankytinos Porto vietos:

  • Stotis. Sao Bento Station: Av. Dom Afonso Henriques, 4000-069 Porto, Portugalija
  • Šv. Pranciškaus bažnyčia ir bažnytinis muziejus. Igreja de Sao Francisco: Rua do Infante D. Henrique, 4050-297 Porto, Portugalija
  • Senovinis knygynas. Lello bookstore: R. das Carmelitas 144, 4050-161 Porto, Portugalija
  • Pakilkkite į bokštą ir aplankykite bažnyčią. Clerigos Tower + Church: R. de São Filipe de Nery, 4050-546 Porto, Portugalija
  • Katedra. Porto Cathedral, Terreiro da Sé, 4050-573 Porto, Portugalija
  • Vyskupų rūmai. Episcopal Palace, Terreiro da Sé SE, Porto, Portugalija
  • Porto akcijų biržos rūmai, R. de Ferreira Borges, 4050-253 Porto, Portugalija
  • Įspūdinga bažnyčia. Igreja de Santa Clara: Largo 1º de Dezembro, 4000-404 Porto, Portugalija
  • Bažnyčia su puikiu azulecho eksterjeru ir interjeru. Chapel of Souls: Rua de Santa Catarina 428, 4000-124 Porto, Portugalija
  • Turgus. Mercado do Bolhão market. R. Formosa, 4000-214 Porto, Portugalija
  • Porto vyno lodžijos.
  • Pasivaikščioti Douro upės pakrante.
  • Tiltas per Douro upę. Ponte Dom Luis I: Pte. Luiz I, Porto, Portugalija
  • Foz do Douro rajonas prie vandenyno.
  • Sūrio pilis. Fort Fort of São Francisco do Queijo: Praça de Gonçalves Zarco 20, 4100-274 Porto, Portugalija
  • Žuvies ir jūros gėrybių rajonės ir restoranų gatvė. Matasinhos.
  • Siūlau išbandyti turistinio autobusą turą arba minimalesnį turą važinėjant senoviniu tramvajumi

Kur valgyti ir atsigerti Porto mieste:

  • Autentiška virtuvė. “O Buraco” restoranas: Rua do Bolhão 95 Porto, Portugalija
  • Geriausi tapas mieste. “Reitoria: R. de Sá de Noronha 33, 4050-159 Porto, Portugalija
  • Žymieji dešrainiai, kuriuos mėgo Anthony Bourdain. Cachorrinhos Gzela: Tv. Cimo de Vila 4 10, 4000-171 Porto, Portugalija
  • Populiarūs sumuštiniai. “Casa Guedes”: Praça Poveiros 130 Porto, Portugalija
  • Lengvi pietūs Foz rajone. „Praia da Luz“: R. Cel. Raúl Peres, 4150-155 Porto, Portugalija
  • Autentiška vakarienė jūros gėrybių ir žuvies gatvėje. “O Gaveto”:  R. Roberto Ivens 824, 4450-279 Matosinhos, Portugalija
  • Eklerinė. “Leitaria da Quinta do Paço”: Praça Guilherme Gomes Fernandes 47, 4050-293 Porto, Portugalija
  • Pietūs arba vėlyvieji pusryčiai. “Caffee Negra”: R. Guedes de Azevedo 117, 4000-272 Porto, Portugalija
  • Senoji ir gražioji kavinė. “Cafe Majestic”: Rua Santa Catarina 112, 4000-442 Porto, Portugalija
  • Madinga kavos vietelė. “C’alma café”: R. de Passos Manuel 44, 4000-381 Porto, Portugalija
  • Madinga kavos vietelė: “Combi  café: Rua do Morgado de Mateus nº29, Porto, Portugalija
  • Kavos ir modernios virtuvės vieta. “Bird of Passage” Rua do Duque do loule 185, Porto, Portugalija

Mano nuotykius ir aprašytas vietas galite rasti ir instagramo paskyroje @urte_dervynas.

Instagram @urte_dervynas
Share: