D E R V Y N A S

Trumpas vyno sąrašas šventėms, o gal ir ateinantiems n(N)aujiems metams?

Suruošiau sąrašą vyno, kuris puikiai tiks dovanai ar šventiniam stalui. Be abejo, ne tik du svarbiausi vakarai yra lydimi susitikimų ir vyno. Tad atraskite, nustebinkite ir papuoškite visą sezoną.

Šv. Kalėdos ne tik tradicijų, tačiau ir maisto bei gėrimų megėjams yra didelė šventė. Tai puiki proga derinti, dalintis ir kalbėti apie savo pomėgį.

Tiesa, vynus parinkau protingo kainos ir kokybės santykio bei dažnu atveju pakankamai lengvai suprantamo stiliaus. Visgi, derinant prie šventinių patiekalų, giminės bei artimųjų įpročių, siūlau rinktis klasiką bei minimalias jos interpretacijas.

Jeigu nepavyks rasti konkrečiai rekomenduoto vyno, šį gidą taip pat galite interpretuoti ir ieškoti bent vyno stiliaus, vynuogių ar regionų atitikmenų.

BURBULAI

Burbulų pokšėjimas yra neatsiejama šventės dalis. Gaivesnių ir gėliškesnių vynų megėjai, drąsiai likite prie prosecco.

Sodresnių aromatų ir deriniams prie mielinių kalėdinių ar Kūčių pyragų su kopūstais rinkitės cava (kaip ir aperityvui).

Na, o visada gerai viso vakaro metu mėgautis šampanu. Įdedu kelis variantus!

Petit Albet y Noia Reserva Brut Penedes DO (11.99€ )


Gamintojai – Ispanijos ekologiškos vyndarystės pionieriai. Ši cava gaivi, lengva ir aromatinga. Žolelių, gėlių, prinokusių baltųjų vaisių natos. Puikiai aperityvui ir prie užkandžių.

Since 1974 Prosecco Superiore DOCG dry (14.90)

Tai visai neseniai į Lietuvą rinką atvykęs prosecco. Ryškių ananasinių ir antaninių obuolių aromatai, laimo žievelė, atsidūrusi meksikietiškame žaliųjų citrinų pyrage. Akacijos ir kitos baltos gėlės. Gaivus ir lengvas.

Įsigyti galite čia.

Fred Loimer Brut Rose Niederösterreich (Bio) (26)

Austriški putojantys vynai nėra dažnai Lietuvoje sutinkamas produktas, tad nustebinsite ne tik save, bet ir svečius. O visi užkandžiai rožiniu pagrindu prie jo bus puikus aperityvas taip pat: nuo švelniai rūkytos ar sūdytos lašišos (gravlax), užkandžių su antiena. Slyviški, grietinėliški ir pyragiški aromatai atlaikys net žuvies ar daržovėmis įdarytą pyragą.

Įsigyti galite čia.

Henners Brut

Šeimą ir draugus nustebinsite anglišku putojančiu vynu. Iš Rytų Sasekso atkeliavęs vynas duoda į kaulus daugeliui putojančių, ypač tiems, kas mėgsta šampaninę rūgštį, bet ir saldžius kepinių, prinokusių kriaušių bei baltųjų gėlių aromatus.

MARCEL CABELIER Cremant VINTAGE 60 EXTRA BRUT A.O.P.

Įsigyti galite čia.

MANO TOP 10 ŠAMPANŲ

Jeigu atvirai, mano mėgstamų, ragautų ir atrastų šampanų TOP susidarytų iš minimum 20 ar net 30. Įdedu keletą lengviau randamų pasirinkimų šventėms.

PIPER HEIDSIECK Rosé Sauvage Brut Champagne (55.99 €)

Veuve Clicquot Yellow Label Reserve Cuvee

Vazart Coquart Cuvee Camille (38 €)

CHARLES HEIDSIECK Reserve Brut Champagne (46.99€)

De Sousa Mycorhize (68 €)

Deutz Brut Vintage (57 €)

RUINART Champagne Blanc de Blancs Brut (110 €)

Taittinger Comtes de Champagne Blanc de Blancs 2007

Champagne Pol Roger Brut Reserve NV 1,5L (125 €)

Henri Giraud Fut De Chene

Baltieji vynai

Prie žuvinių užkandžių, prie silkučių pataluose ir atskirai su grietine, prie visų kitų žuvų, prie keptos tešloj menkės, prie baltosios mišrainės ar jūsų patiekalų intrepretacijų ir pasirinkimų kelios baltųjų rekomendacijos.

Anselmo Mendes Contacto Alvarinho 201218 €)

Alvarinho portugališkos (=Albarino ispanijoje) pakeri savo minerališkumo ir egzotikos darna. Kompleksas gaivos su citrusų, tropinių vaisių nokumo bei malonaus kartumo niuansais. Vyno charakteris gal net truputį daržoviškas, tad jis puikiai tiks prie daugelio patiekalų.

Įsigyti galite čia.

Sattlerhof Gamlitz Sauvignon blanc (23 €)

Šis austriškas Sauvignon Blanc pasitiks jus su visu nuostabiu egzotinių vaisių buketu, kuriame pagrindinį vaidmenį atlieka papaja. Čia rasite ir baltojo pipiro bei nektarino, kas būdinga austriškam Grüner Veltliner. Beje, atkreipkite dėmesį į žemės riešutų natas, kurios maloniai stebina. Puiki rūgšties koncentracija, tad puikiai tinka deriniams su įvairiu maistu. Balta žuvis su kremiškais padažais ar pomidorų padažais (pvz. prie žuvies su svogūnais, morkomis ir pomidorų padažu), rizoto, daržovių troškiniai, be abejo, šparagai.

Įsigyti galite čia.

Karl Schaefer Sonnentropfen Riesling Pfalz 2017 (Bio) (18 €)

Dažnai lyginamas su  prancūzų Luaros slėnio vynais. Išskirtinis savo aromatais. O čia baltieji vynai labiau nokūs, bet išlaikantys gaivą. Švelni rūgštis, skonyje ir aromate geltoni kaulavaisiai, agrastai. Taip pat, tai biodinaminis vynas, kuriuos ragauti ir derinti prie skirtingų patieklų labai trendy. Rinkitės jei mėgstate aromatingus, šiek tiek saldesnio pojūčio vynus.

Įsigyti galite čia.

Weingut Fred Loimer Lois Gruner Veltliner Niederostereich Qualitätswein (Bio) (14 €)

Įsigyti galite čia.

Grüner Veltliner puikus pasirinkimas ir aperityvui, ir prie lengvų žuviškų užkandžių. Klasikiniai baltųjų pipirų aromatai persipina su žaliu obuoliu. Gaivus ir pakankamai turtingas burnoj – ananasų ir egzotinių vaisių poskonio. Biodinaminis.

ST.URBANS–HOF RIESLIG TROCKEN MOSEL QBA

Nokesnis ir ryškesnis Riesling vyno pasirinkimas. Aromatas minerališkas, daug citrusų, žaliųjų obuolių, abrikosų ir baltųjų gėlių. Skonyje gaivus, ryškios geležinės rūgšties; dominuoja minerališkas ir citrusinių vaisių skoniai.

Wente Vineyards Morning Fog Chardonnay California JAV

O kaip gi be klasikinės ir populiariausios vynuogės – Chardonnay. Aukso spalva, persikų, lazdyno riešutų, vanilės, grietinėlės aromatas. Gaivus ir prinokęs, puikiai subalansuotas.

Planeta Chardonnay Bianco Sicilia DOC 2016 (41 €)

Dar vienas įspūdingas Chardonay iš Sicilijos. Intensyvios aukso spalvos vynas kvepia prisirpusių persikų, akacijų medaus ir skrudintų migdolų aromatais. Juntamas ilgas minerališkas poskonis. Svarbu paminėti tai, kad vyninei vadovauja moteris, o penkiose šeimai priklausančiose vyninėse gaminamas vynas atspindi senovinę Sicilijos salos dvasią bei šiuolaikinės vyndarystės galimybes.

Įsigyti galite čia.

Raudonųjų pasirinkimas

Raudonieji vynai prie kalėdinio stalo tikrai karaliaus. Ir ne veltui! Nokios uogos, taninai, subalansuota rūgštelė puikiai derės tiek prie užkandžių lėkščių, tiek pakakamai paprasta bus išrinkti vyną prie pagrindinio kalėdų patiekalo.

Chateau de Saint Cosme Little James Basket Press VdT (15 €)

Unikalus vynas iš Ronos slėnio. Brandinamas soleros metodu nuo 1999 metų derliaus. Kompleksiškas ir išskirtinis aromatas: juntami vaistažolių, pipirų, vyšnių likerio, rytietiškų prieskonių, imbierinės duonelės ir durpių kvapai. Puikus pasirinkimas prie įvairių mėsos patiekalų, ėrienos.

Fabula de Paniza Syrah

Vyšnių spalvos su violetiniais atspalviais. Kompleksinių našlaičių, juodųjų serbentų, mėlynių su trupučių balzamiko ar kramtomo tabako aromatų. Sodrus ir mėsingas burnoj su šilkiniais taniniais.

MUGA RIOJA D.O.C. RESERVA 2009

Klasikinis, brandus rūšinio vyno pasirinkimas. Pikantiški juodųjų serbentų, „raudonųjų“ uogų, baltųjų gėlių, džiovintų žolelių, prieskonių (anyžių), vanilės aromatai. Tvirtų, bet švelnių taninų, „citrininės” rūgšties; „raudonųjų“ uogų, keptų obuolių, džiovintų slyvų skoniai persipina su ąžuolo prieskoniškumu. Prie raudonos mėsos patiekalų, brandintų sūrių. Rekomenduojama dekantuoti.

Hacienda El Ternero Reserva Tempranillo Mazuelo Rioja Alta DOC (31 €)

Raudonus vynus iš Rioja regiono galima būtų sulyginti su juoda maža suknute ar klasikiniu švarku – jie tinka dauguma. Pagrindinė vynuogė Tempranillo (95% ir plius 5% Mazuelo), kuri šiame vyne atskleidžia savo puikų charakterį bei padovanoja visą kvapų puokštę. Aromate jausite slyvas, figas, gerą daržovių troškinį, žalo tabako lapų, spygluočių ar net meksikietiško aštriai šokoladiško padažo mole. Po 18 mėn.laikymo ąžuole – sodrus ir subrendęs, šilkinių taninų ir gros rūgšties, kuri susitvarkys su daugeliu patiekalų. Vynas labai draugiškais maistui – tinka ir prie jau minėto daržovių troškinio, ėrienos, antienos, net Meksikos virtuvės.

P+S PRATS & SYMINGTON Post Scriptum Douro D.O.C. (16.99 €)

Ne paslaptis, kad šiemet mane pakerėjo kelionė į Portą. Tačiau Portugališkų vynų gerbėja esu jau senai. Post Scriptum – iš vietinių Portugališkų vynuogių gaminamas vynas. Vynuogės šio vyno gamybai auginamos vynuogynuose Quinta de Roriz ir Quinta de Perdiz. Uogos nuo palei Duero upę išsidėsčiusių vynuogynų terasų skinamos tik rankomis. Šis vyno pasirinkimas leis papasakoti ne vieną istoriją prie stalo. Šio ūkio vynas net du kartus buvo išrinktas į metinį žurnalo Wine Spectator geriausio vyno TOP – 100. Tamsios granato spalvos vynas mineralų, slyvų, trešnių aromato. Vyno skonis neatrodo grubus dėl ypatingai prisirpusių uogų taninų.

CA`BELVEDERE AMARONE DOCG 2016 (44.90 €)

Amaronė – turbūt labiausiai kalėdiško charakterio pasirinkimas. Pilno kūno, aromatingas, šiek tiek portą primenantis vynas iš Valpolicella regiono, šiaurės Veronos. Vynuogės jam renkamos vėlai, padžiovinamos, kas duoda vynui saldumo akcentus. Šiek tiek šildantis (alkoholio kiekis siekia 15%), o deriniuose su maistu tinka tiek prie šaltų užkandžių, kuo tikrai gausiai lepinsimės prie kalėdų stalo, tiek prie karštų mėsos patiekalų (nuo mėsos troškinių, orkaitėje keptos mėsos, ar net įdaryto paukščio, kuris vis labiau populiarėja mūsų kraštuose).

Įsigyti čia.

PO VAKARIENĖS

O po vakarienės pasimėgavimui ar netgi puikiai dovanai! Labai kalėdiškas slyvų likeris:

Poli Elisir Prugna

Įsigyti galite čia.

Ir kaip gi be mano šių metų vieno didžiausių atradimų – Porto!

GRAHAM’S Six Grapes Ruby Reserve Porto D.O.

Graham’s Six Grapes tai Ruby stiliaus porto vynas, gaminamas naudojant tik aukščiausią įvertinimą gavusią žaliavą. Six grapes portas išskirtinis tuo, kad gaminamas iš šešių skirtingų vynuogių, kas porto gamyboje nėra įprasta. Švelnus ir kartu svaigus. Tikras kalėdų aromatas!

Dar keli patarimai apie kalėdas ir vyną

Dažnai ir daug užkandžiausime, ragausime įvairiausių stilių maistus, tad tikrai rekomenduoju atsidaryti kelis skirtingus vynus ir pasidaryti nedidelę degustaciją.

Antrą kalėdų dieną sudėkite didelę užkandžių lėkštę ir ragaukite ją derinant su skirtingais likusiais vynais.

Jei švęsite su didesne kompanija – atsidarykite magnum talpos butelį!

O jeigu atsitiktų taip, kad vyno po švenčių liks – naudokite jį troškiniams arba pasigaminkite desertą iš vyne virtos kriaušės ar slyvos!

Share: