D E R V Y N A S

Low-waste kokteiliai? O taip! Naujas požiūris į gėrimus + ypatinga vakarienė

Temos apie tvarumą (#sustainability) ir ekologinę pusiausvyrą tampa bene pagrindinės visose srityse: nuo automobilių pramonės, mados iki gastronomijos ir gėrimų kultūrų. Vis daugiau prekinių ženklų šiuo klausimų jaučia atsakomybę, apie tai kalba garsiai ir, be abejo, ir imasi konkrečių veiksmų.

Pasaulinės tendencijos – low-waste kokteiliai yra ateities žvaigždė

Kokteiliai, kuriems panaudojama kuo daugiau to paties ingrediento dalių, sunaudojami šefų ir virėjų ruošiamų patiekalų ingredientų likučiai yra ateities tendencija numeris vienas. Prie šio low-waste termino, kuris Lietuvoje gali būti pavadintas nešvaistantys kokteiliai, dar vienas labai svarbus faktas yra – mažiau plastiko. Plastikiniai šiaudeliai ne tik nebėra madingi, – jie netgi ydingi. Tampa populiaru nešiotis savo metalinį šiaudelį arba keisti plastikinius bambukiniais. Ar tiesiog atsisakyti ir ragauti kokteilius be jų.

Net ir ledukai gali būti keičiami daugkartiniais, pagamintais iš specialaus akmens ar metalo.

Vertinamos baro ir virtuvės kolaboracijos, kaip pavyzdžiui, nuo whiskey sour kokteilio likę tryniai, gali keliauti konditeriams į rankas ir grįžti morengų pavidalu. Barmenai vis daugiau ir daugiau kalba apie vietinių produktų naudojimą. Taip pat viso produkto sunaudojimą nuo a iki z. Kaip pavyzdžiui, išspaudus citrinos ar laimo sultis, likusią dalį galima sudžiovinti ir paversti milteliais arba džiovintą ingredientą panaudoti puošybai. Stengiamasi ir apie ją galvoti daug – nėra madingi išpjauti gražiausią vaisiaus dalį, kviečiama sunaudoti jį visą.

Judėjimo atgarsiai Lietuvoje

Galvojimas apie gamtą bei tvarumas, temos, kurios neaplenkia ir Lietuvos. Barmenų bendruomenė lyg maldą skleidžia žinią apie plastiko atsisakymą, įvairiose varžybose, renginiuose bei mokymuose skaitomos paskaitos apie tvarumą, rūpinamasi gamta bei sveikata.

Vienas iš tokių – gėrimų ekspertas bei „The Botanist” džino ambasadorius Martynas Paukštys. Gėrimų ir barų pasaulyje puikiai pažįstamas veidas vienas pirmųjų Lietuvoje prakalbo apie kokteilių darymą galvojant apie gamtą, tvarumą ir kuo mažiau ingredientų iššvaistant veltui.

Balandžio 17 dieną, restorane „Amandus”, Martynas Paukštys su Deivydu Praspaliausku pristatys vakarienę, skleidžiančią tvarumo politiką. Jos pagrindinis tikslas – padėti žmonėms suprasti, kas yra tvarumas, saikingas vartojimas, pagarba gamtai ir jo išraiška lėkštėje bei taurėje.

Šie du talentai paruošė meniu, ne tik galvodami apie atsakomybę ir mažesnį vartojimą, bet ir maisto ir patiekalų derinius. Vakarienės metu susitiks 10 virtuvės šefo Deivydo patiekalų ir 5 juos lydintis Martyno kurti kokteiliai.

Paklausus, kiek laiko prireikė pasiruošti, Martynas pakomentavo: „Išties teko pasėdėti ne vieną ir ne dvi dienas kartu. Deivydas pristatė visus naudojamus virtuvėje ingredientus, rodė, ką iš ko ir kaip gamina, kas lieka nepanaudota. Tuomet vyko ragavimai. Tada dar vieni ragavimai, derinome, diskutavome. Atrodo, gavosi puikiai, bet siūlau tiesiog paragauti ir įvertinti”.

Su džinu „The Botanist” sukurti kokteiliai, juose panaudojant maisto produktus, liekančius ruošiant vakarienę. Kaip pavyzdžiui, avinžirnių vanduo puikiai atstoja kiaušinio baltymą, šaltalankių ir apelsinų granita yra tiesiog tobulas komponentas ruošiant Negroni, o vyno likučius galima paversti gardžiu sirupu Spritz’ui.

Palaikymas atkeliauja iš Škotijos

Škotijoje, Aila (Islay) salose įsikūrusi gamykla itin daug kalba apie tvarumą ir rūpinimąsi gamta. „The Botanist”, geriausiu pasaulio stipriuoju gėrimu pripažintas, džinas gaminamas net iš 22 Islay saloje augančių žolelių: raudonojo dobilėlio, kvapniosios garduolės, raudonžiedžio beiručio ir kitų žolelių. Ne veltui šiai vakarienei ir buvo pasirinkta ši botanikos bomba. „Judėjimas ir renginių serija #BeTheBotanist – Sustainable Dinner and Cocktails” pasauliniu mastu kalba apie meilę gamtai, pagarbą pasauliui ir, be abejo, valgytojui. Todėl pasirinkome būtent su šiuo gėrimu miksuoti ir gaminti kokteilius”, – dalinosi Martynas Paukštys.

Keli ypatingai svarbios vakarienė Sustainable Dinner and Cocktails” zero wasting žingsniai:

Kokteiliams naudojamas avinžirnių vanduo (kuris suplakamas tampa atitikmuo kiaušinių baltymams bei mėlynųjų bulvių lupenos, kurios virsta pudra.

Naudojami vakarykštės dienos neišpilstyto putojančio vyno likučiai, iš kurių gaminamas sirupas.

Naudojami burokėliai, obuoliai, imbieras, iš kurių spaudžiamos sultys kokteiliams, o likučius Deivydas sunaudos duonos gamybai.

Naudojami visi raugintų agurkėlių, pomidorų likučiai, jie sumalami ir iš jų daromi kitokios kokteilio Bloody Marry versijos.

Vietoj ledo naudojami specialūs muilo akmenis.

Share: