D E R V Y N A S

Kaip teisingai išsikepti menkę ant keptuvės?

Gal atrodo ir truputį keistas klausimas? Bet žinokit, čia kaip ir su kiaušiniais, kas atrodo paprasta, dažniausiai ten ir susiduriame su gaminimo klaidomis. Valgant menkę, net ir restoranuose, tenka ją gauti perkeptą, svečiuose, dažnai, irgi. Suprantu namie pasitaiko, nes mes esame truputį žuvies tešloje tauta ar žuvies, apvoliotos miltuose, bet kad ir taip kepant, jos nereiktų sukepti iki negalėjimo. Puikus pavyzdys yra mūsų tautiečių pamėgtų fish & chips pavyzdys, atkeliavusį iš Didžiosios Britanijos. Tai gruzdinta menkė tešloje, patiekiama su bulvytėmis, dažnai ir žirneliais. Ten ten menkė toli gražu nėra perkepta, geruose fish & chips jį būna minkšta ir skaidri. Beje, labai geri fish & chips yra pas „Paikis” (https://www.facebook.com/paikisfood/).

O šiaip Lietuvoje gerą menkę valgiau vos pora kartų. Justinas Kapkovičius ją iškepė tobulai „Esperanzoj”, Gerdvilas Žalys „Stikliuose” ir Adomas Jegnoras „Fisheria Nida”. Ne abejoju, jog labai duag kietų šefų ir žmonių puikiai ją ruošia, tiesiog aš asmeniškai gal neužtaikiau. Tai tiek, dabar prie reikalo.

Kaip teisingai išsikepti menkę ant keptuvės?

  • Menkę reiktų nusausinti popieriniu rankšluosčiu.
  • Apibarstau ją druska, naudoju Maldon, bet galima pasižaisti ir pavarijuoti su jūros druska ar Himalajų.
  • Papipirinkite. Aš naudoju Tellichery pipirus, bet tinka ir baltieji – jie visada puikiai su žuvimi.
  • Ir būtinai apipilkite šviežiu kokybišku aliejumi. Galima dar dėti šviežių čiobrelių ant viršaus, irgi fainai tiks.
  • Į keptuvę dėkite porą šaukštų sviesto, aš naudoju gi / ghee sviestą kepimui.
  • Kaitra turėtų būti vidutinė. Menkę dėkite ant odelės, o viršų šlakstykite sviestu naudodami šaukštą.
  • Taip pakepkite menkę 2 minutes.
  • Tuomet toje pačioje keptuvėje pakepiau daržoves, galite rinktis kokias tik norite, aš naudojau morkas ir salierus.
  • Jas pakepkite 4-5 minutes, tuomet pilkite truputį vyno. Patroškinkite dar 3 minutes.
  • Eilė menkei grįžti į keptuvę! Dėkite menkę, uždenkite keptuvę dangčiu  ir pakepkite/patroškinkite dar 2-3 minutes.

Svarbu!

  • Kaip ir visur visada sakau: svarbiausia šviežias ir kokybiškas produktas
  • Menkė, prieš kepant, turi būti kambario temperatūros
  • Menkė turi būti skaidri, ji neturi būti perbalusi.
  • Rezultato tekstūra – minkšta, tirpstanti burnoje.

Brokolis

Man prie menkės visuomet norisi žalumos, tad garnyrui naudojau ir brokolį. Jį keliasdešimčiai sekundžių panardinau į verdantį vandenį. Tuomet reiktų dėti į puodą su ledukais arba pakišti po šaltu vandeniu. Taip jis išliks gražios ryškiai žalios spalvos. Naudoju ir kotą, – jį pakepiau kartu su daržovėmis.

Priderinau: pesto ir Soave

Papildomai dar įsidėjau pesto, dabar ant jo strigau truputį.

Deriniui rinkausi Soave vyną. Soave nėra vynuogė, tai kaimelis Šiaurės Italijoje. O geriausia zona – Soave Classico. Pagrindinė vynuogė šiame vyne yra Garganega. Dirvožemis – vulkaninės kilmės. Vynas pasižymi puikia rūgštimi, labai vaisiškas, gaivus. Aromate jaučiasi persikai, melionai, apelsinų žievelė, žolelės, net mairūnas ar peletrūnas.

Aišku, tinka ir daugiau vynų, nes dažnai deriname prie garnyrų ir padažų, o ne tik prie pagrindinio ingrediento.

Share: