D E R V Y N A S

Vieno Vilniaus turgaus apžvalga ir mano asmeniniai pasirinkimai

Dažnai, ypač iš užsienio svečių, girdime, jog Vilnius yra labai gero dydžio miestas: čia kone visi taškai pasiekiami per keliolika minučių, o iki tolimiausių neužtruksite nei valandos. Dar vienas aspektas, kuriuo džiaugiasi kokybišką maistą ir skaniai valgyti mėgstantys svečiai – per paskutinius metus išaugusi maisto ir gastronominių turgų pasiūla. Nors to patys ir neįvertiname, bet turėtume būti laimingi, – po puikią maisto vietą rasite bene kiekviename rajone.

Šį kartą mano kelionės maršrutas nukrypo į daugelio mėgstamą prekybos ir laisvalaikio centrą „Panorama ir ten įsikūrusią kulinarinę oazę, t.y. maisto turgų – „Panorama Gourmet“. Kadangi pati esu, visų pirma, kokybiškų produktų ir maistų šalininkė, dievinu apsipirkinėti specializuotose vietose, labai mėgstu neįpareigojančio maisto koncepciją ir turiu tokį slaptą valgymo fetišiuką – patinka valgyti prie neperpuoštų stalų, šalia nebūtinai pažįstamų žmonių, visai kaip gatvės maisto kultūros mylėtojai.

Nepaprastas paprastumas 

Į „Panorama Gourmet“ užsuku visuomet, kai būnu šalia arba kai noriu praleisti pusdienį kaip tikra foodie. Pradedu nuo pusryčių, tuomet pakalbu su prekybininkais, susiplanuoju pirkinius į namų ar svečių virtuvę, papietauju ir dar pasimėgauju šampano taure. Jeigu reikia kokio drabužio ar lūpdažio, dar spėju ir jo nubėgti. Prieš metus įsirengęs turgus pamiltas svečių už itin kokybišką galimybę pietauti: nuo azijietiškų sriubų iki žuvies patiekalų, nuo picų iki steikų, kebabų ar vištienos. Kaip aš sakau, čia ko pavalgyti ras ir pats išrankiausias, ir pats neišrankiausias valgytojas.

Virtuvių įvairovė ir mano pasirinkimai

Dieną galima pradėti gardžiu ir kone naminiu pyragu „Pinavijoje“, gero šokolado paragauti „Ali Šokoladinėje“, prancūziškos klasikos „Thierry“. Pietums kebabų mėgėjai ras net ir kokybišką kebabą „Wraperia Suppa Kebs“ ar klasikinės picos pas „Pizza 360“. Čia gausu visko ir visiems. O aš dalinuosi savo TOP 5 pagal mano valgymo ypatumus (jums siūlau sekti savo pomėgių keliu).

  1. „Jūros bjaurybės by Selfish“

Turiu silpnybę gerai žuviai ir jūros gėrybėms. Pripažinsiu, savo kelionę po „Panorama Gourmet” turgų dažnai pradedu nuo austrių pas „Jūros bjaurybės by Selfish“. Kelių rūšių visuomet šviežios austrės su priderinta taure vyno ar šampano – ideali savaitgalio pradžia ar aperityvas prieš vakarienę. Savo svečiams jie siūlo, dar gan retą patiekalą Lietuvoje, tačiau užkariavusį pasaulį – „poke bowls“. Tradiciškai jį sudaro šviežios ar marinuotos žuvies, jūros gėrybių gabalėliai, ryžiai, daržovės ir umami skoniu pasižymintys padažai. Pasirinktinai trys dubenėlių dydžiai pagal kiekvieno valgytojo norą. Tunas, lašiša, krevetės, aštuonkojai, avokadai, pupelės, salotos wakame, sūdyti agurkėliai ir laukiniai arba ne ryžiai. Čia dar ragaukite bulvinius blynelius su matjes silke.

  1. „Wingis”

Viename turguje pradėjęs karjerą jamaikietiškos vištienos taškas su trenksmu vos ką tik atsikraustė ir į šį turgų. Išsirinkę patį vidurį jie kviečia ragauti ne tik tirpstančios burnoje vištienos, bet ir žymiųjų kokteilių „Margarita”. Pusė viščiuko (o gal visas viščiukas?) marinuotas specialiame jamaikietiškame marinate ir keptas griliuje su bulvių skiltelėmis, naminėmis salotomis bei namine pomidorų salsa arba, mėgstantiems aštriau, chipotle padažu. Yes, galima net ir dviese tokia porcija pasidalinti. Tik bijau, kad pradėję valgyti – dalintis nebenorėsite.

  1. „Saigon”

Čia valgykite garsiausią Vietnamo virtuvės sriubą – pho. Litrą ar pusę? Kaip jau nuspręsite, tačiau naminis sultinys, kvepiantis dar šviežiais, ką tik trintais žvaigždiniais anyžiais, pankoliais, kardamonais, gvazdikėliais bei cinamonu su krūva naminių makaronų, gabalėliu aštraus čili ir pasirinktinai jautiena, vištiena arba tofu, – tai ko reikia skrandžio ramybei. Populiariausi – su jautiena. Beje, kaip ir nekepti ryžių suktinukai (summer rolls) su krevetėmis, ryžių makaronais, žolelėmis ir tuo gardžiu riešutų padažu.

  1. „Spoon Out”

Šis taškas – trokštantiemsPietryčių Azijos skonių. Tuos puikiuosius maisto gamintojus atradau mūsų seniausiame Vilniaus turguje, pamenu, vykau ten į pasimatymą, kuris pavyko tūkstančiu procentų dar ir dėl to, jog maistas buvo tiesiog puikus. Malaizijietiška kokosų pieno sriuba„Laksa” su vištiena, kiniški „Dim Sum” ar žaliasis karis. Visi prieskoniai ir skoniai sudėti taip tvarkingai, jog neturi, ko pridurti, tik šliurpti.

  1. „Bučeris” ir „Ceasar Salad Bar & Grill”

Prieš gerą mėnesį prisiminiau senas geras „Cezario” salotos. O man būna, kai užsikabliuoju, tai užsikabliuoju. Gaminausi pati ir valgau visur, kaip išprotėjus. Neaplenkiau ir šio taško. Pačių ruoštas cezario salotų padažas ir traškučiai, kurių galite įsigyti ir atskirai naminėms salotoms. Ar teko ragauti kanadietiškos šoninės? Tai pjausnys kiaulienos nugarinės kartu su dalele papilvės. Antra dalis šio taško priklauso žinomam ir užsitarnavusiam gerą vardą mėsos mylėtojų skrandžiuose – „Bučeris”. Per kelias minutes gausite idealiai iškeptą didkepsnį (steiką). Mėsą pasirinksite patys – ar australietišką, ar amerikietišką, ar argentinietišką, ar nugarinę, ar antrekotą, ar išpjovą. Garnyrui daržovės – nuo smidrų iki bulvių, be abejo, nepamirškite vietoje gaminto chimichurri (jaučiu jam aistrą).

Shopping is cheaper than therapy(apsipirkinėjimas pigiau nei terapija)

Visgi labai mėgdama valgyti kitų ruoštą maistą, pati taip pat turiu pomėgį ruošti maistą kitiems ar sau. „Panorama Gourmet” apsiperku labai teisingu kainos ir kokybės santykiu. Su jumis dalinuosi 5-iomis vietomis, kuriose apsiperku čia būdama. Nors čia apsipirkti visur yra gerai!

  1. „Šampanė”

Kaipgi be šampano?! Šį maisto turgelio „Panorama Gourmet”tašką būtų galima dėti ir į pirmą seriją rekomendacijų. Vertinantiems kokybę, puikus asortimentas ragauti vietoje ar išsinešti. „Šampanė” importuoja mažųjų šampano vyndarių produkciją. Jų asortimente įdomūs ir kartais netikėti šampano sprendimai, atrinkti ekspertų ir dar geromis kainomis. Šampano čia galite įsigyti nuo trisdešimt kelių eurų, o pakloję dešimt mažiau ir kito putojančio prancūziško vyno – cremant (kremano). Smagu, jog galima mėgautis ir taurėmis – aperityvui ar tarp valgymų, o gal ir apsipirkimų.

  1. „Itališko skonio gurmanai”

Jeigu pirkti aliejų – tai tik čia. Kartais galvoju, kad aliejaus išgeriu daugiau nei vyno. Tyras, grynas ir švarus alyvuogių aliejus yra gyvybės eliksyras ir visų patiekalų gerintojas. Patinka švieži, tokius ir imu. Planuodama iš šių produktų ruošti vėlyvuosius pusryčius, apsirūpinu sicilietiška duonele, didelėmis, mėsingomis ir traškiomis alyvuogėmis „Bella di cerignola large”, saliamiu iš Parmos kumpio „Bella Festa”, šviežia mocarela, pusiau džiovintais pomidoriukais ir naminiu pistacijų pesto. Tik atsargiai, čia ne vien nuo to suksis galva. Čia gausu visko.

  1. „Red House”

Nors nesu labai priekabi, bet tą dalį, kurią liečia taurės – esu. Namuose turiu tikrai ne vieną ir ne dvi skirtingas taures, iš kurių ragaudama skirtingus gėrimus mėgstu atrasti jų skirtingas savybes. Tad pas „Red House” oficialus „Riedel” taurių atstovų užsukti verta ir dėl savęs, ir dėl tų, kam ieškote dovanų. Ir dar vienas aspektas, dėl kurio verta nepraeiti šito taško – arbata. Jai ir šiaip skelbiamas atgimimo amžius. Bet ne bet kokiai, – kokybiškai. Būtent čia galite prisirinkti visokių mėgstamų ar dar neragautų rūšių arbatų. „Kusmi Tea”, prancūziškomis arbatomis, prekiaujama būtent čia. Aš pati mėgstu „Earl Grey”, „Darjeeling”, „Kusmi Tea Blue Detox”, ir baltąją.

Nepraeinu ir pro kitus taškus, nes ir ten galite atrasti krūvą puikios produkcijos: „Assorti”, „Mon ami”, „The Meat Point”, „Rojaus maistas”. O savo asmeninius favoritus kviečiu išsirinkti patiems.

Dalinuosi savo paprastu, bet labai gardžiu vėlyvųjų pusryčių arba lengvų pietų idėja, o gal greitai paruošiamas užkandis užsukus svečiams iš„Itališko skonio gurmanai”:

Mocarelos salotos su alyvuogėmis ir pusiau džiovintais pomidoriukais

Jums reikės:

Šviežio mocarelos sūrio

Didelių ir mėsingų alyvuogių „Bella di cerignola large”

Šviežio ir tyro alyvuogių aliejaus

Pusiau džiovintų pomidoriukų

Mėgstamų salotų

Šviežių čiobrelių (kurie puikai gera su mocarela)

Bazilikų

Pistacijų arba mėgstamo pesto padažo

Balzamiko aliejaus

Skanių atradimų!

Share: