D E R V Y N A S

Vyno ir Desertų derinių čempionatas 2015

vyno ir desertu cempionatas dalyvavau

Tęsiant geras naujienas apie nesnaudžiančią kulinarijos kultūrą Lietuvoje, pristatau dar vieną renginį, vyksiantį lapkritį.

Jau rytoj, t.y. lapkričio 9d., įvyks dar vienas puikus renginys – „Vyno ir Desertų derrinių čempionatas”! Tai – tarptautinės virėjų ir someljė varžybos, kuriose dalyvių komandos teisėjų komisijai pateikia specialiai varžyboms sukurtas vyno ir deserto derinius. Reikia paruošti 9 porcijas desertų ir pateikti su priderintu vynu teisėjų komandai. Varžybose teisėjauja apie vyną ir maistą rašantys užsienio ir Lietuvos žurnalistai.

Unikalu, jog tokio pobūdžio varžybos vyksta tik mūsų šalyje. Jų organizatoriai – Lietuvos someljė mokykla, Lietuvos someljė asociacija ir Lietuvos restoranų vyriausiųjų virėjų ir konditerių asociacija. Kiek žinau, planuose – paversti šį renginį tarptautiniu regioniniu profesionalių saldumynų mėgėjų susibūrimo centru.

2013

Džiugu ir man, nes aš tęsdama tradiciją taip pat jame dalyvauju jau trečius metus. Pirmaisiais metais dalyvavau su šefe Anna Baranova, su ja pateikėme marinuotą kriaušę su pistacijų tešla ir baltojo šokolado kremu priderinant prie jos „Weingut S. A. Prum Bernkasteler Lay Riesling Eiswein 1999“. Tais metais laimėjome prizą už geriausią vyną. O čempionais tapo „IDW Esperanza Resort“ komanda – Renatas Jauniškis ir Justinas Kapkovičius. Jie pasiūlė moliūgų sūrio pyragą su „Rozes Porto White“.

urtė

vyno ir desertu cemp.foto Debesys

Daugiau foto rasite čia.

2014

Praeitais metais keliavau su geru draugu ir profesionalu šefu, šiuo metu vadovaujančiu naujo restorano Kaune „DIA” virtuvei, Mantu Dobradziejumi. Komisijai pateikėme labai šokoladinį desertą, ruoštą iš kelių rūšių šokolado. Jį pavadinome tortu “Šokoladas ir draugai”. Sudedamosios dalys: šokoladas, vyšnios likeryje/spirite, riešutai ir kiti ingridientai. Pasiūlėme jo paragauti su Recioto della Valpolicella Classico vynu. Tais metais nugalėjo Gaspar Fernandes bei Justina Golumbeckaitė, atstovavę „Dublis1″. Jų derinys čempionų – „Kracher Zweigelt Auslese Burgenland 2009“ su „Local delight” pavadinta ožkos pieno panakota su burokėlių ir juodojo šokolado kremu.

vyno ir desertu cempionatas dalyvavau

tortas vyno ir desertų čempas

vyno ir desertu cempas

vyno ir desertu cempas2

Daugiau foto rasite čia.

Vertintojai

Kad labiau pajustumėte, kas vertina deerinius, dalinuosi praeitų metų komisijos sudėtimi.

vyno ir desertu cempas3

Varžybas organizavusios Lietuvos someljė asociacijos sprendimu teisėjų komisijoje dirbo tik žurnalistai, rašantys apie vyną ir maistą: Dominicas Ramsey‘us – portalo chocablog.com įkūrėjas ir redaktorius, „The Guild Of Fine Chocolate“ valdybos narys, vienas iš konkurso „Academy Of Chocolate Awards“ organizatorių, Ene Ojaveski – žurnalo „KÖÖK (Kitchen)“ ir portalo flavoursofestonia.com redaktorė, geriausio Estijos restorano rinkimų koordinatorė, Andrius Užkalnis – portalo „Laukinės žąsys“ redaktorius, lrytas.lt apžvalgininkas, Linas Vaitulevičius – „Vyno žurnalo“ vyno ir maisto derinimo apžvalgininkas, Beatričė Laurinavičienė – „Verslo žinių“ priedo „Savaitgalis“ redaktorė, Rasa Ščeponienė – žurnalo „Geras skonis“ redaktorė, Arūnas Starkus – Lietuvos someljė asociacijos prezidentas.

Prizai
Varžybų metu renkamas ne tik geriausias derinys, skelbiamos ir II bei III vietos. Taip pat įsteigti papildomi prizai:

  • už geriausią varžybose pateiktą vyną
  • už lietuviškiausią desertą
  • už geriausią desertą su šokoladu

Šiemet dalyvausiu su Ronaldu Nagrockiu („ČIOP ČIOP”), o kaip mums seksis ir ką pasiūlysime išskirtinio – pamatysite jau rytoj.

Čempionatas vyks viešbutyje „Crowne Plaza” Vilniuje. Išsamesnė informacija ir kaip ten patekti štai čia.

Share: