D E R V Y N A S

Vynas ir desertai

Vyno ir Desertu deriniu cempionatas

Praėjus lygiai savaitei po „Vyno ir Desertų derinių čempionato 2015” dalinuosi trumpa savo įžvalga ir komentarais, o labiausiai – deriniais, kurie, tikiuosi, ir jus įkvėps vyną derinti ne tik prie pagrindinio valgio, bet dėmesį teikti ir vynui prie deserto.

Toks ir yra vienas čempionato tikslų – skatinti restoranus siūlyti desertų bei vyno derinius ir, be abejo, desertą, su kuriuo dalyvauja čempionate, įsitraukti į restorano meniu.

Kam dar neteko girdėti, šis čempionatas vyksta kiekvienų metų lapkričio mėnesį, o šiais, 2015-aisiais, jis vyko jau 6 kartą. „Vyno ir desertų derinių čempionatas” nėra labai populiarus renginys tarp visuomenės, jis kolkas labiau skirtas tik tos srities atstovams. Nors į čempionatą laisvai gali ateiti įvairūs stebėtojai, salėje išvysite tik dalyvaujančiųjų palaikytojus, maisto blogerius ar žinomus Lietuvos vyno pasaulio veidus. Šių metų „Vyno ir desertų derinių čempionate” dalyvavo 17 komandų. Man asmeniškai, ir kiek teko kalbėtis su dalyviais, daugeliui, šis čempionatas yra puiki proga pasimatyti su bičiuliais bei kolegomis, pasikeisti informacija ir sužinoti naujienas. Taip, yra ir tokių komandos, kurios kiekvienais metais tiesiog nori išvysti dalyvių ir susirinkusiųjų veidus, kai pateikia neįtikėtinus desertus.

Viena tokių komandų, tai restorano „Telegrafas” komanda su žaviuoju šefu Javiar ir geriausiu someljė Narimantu priešakyje. Praeitais metais jie pateikė sūrių, mėsyčių ir dešrų lėkštę, kurioje buvo visai ne tai, kas atrodo – šios visos gėrybės buvo pasislėpę desertai. Šiais metais jie visus nustebino pateikdami „Mc Macarons” – hamburgerį su bulvytėmis ir padažais. Hamburgeris buvo gamintas iš macarons sausainių, bulvytės iš saldžių sausainių, o gal valfių (neragavau), o vietoj pomidorų padažo, garstyčių ir majonezo – saldūs padažai. Pastarieji prizą laimėjo už Narimanto Miežio pateiktą geriausią vyną („Mastroberardino Antheres Irpinia Anglianico DOC Passito“, 2010).

Vyno ir Desertu deriniu cempionatas

Vyno ir Desertu deriniu cempionatas

Triumfavo „Dine” ir „Time” komandos, kurie bene ir buvo geriausiai pasiruošę, tad nugalėjo visiškai pelnytai.

„Dine” nugalėjo „Lengviausio deserto” kategorijoje ir užėmė II vietą, o „Time” – I vietą.

I vieta – „Time“, desertas „Ruduo“, vynas „Gintaro Sino Apple Icewine“.

Vyno ir Desertu deriniu cempionatas

Vyno ir Desertu deriniu cempionatas
II vieta – „Dine“, desertas „Peletrūno zefyras“, vynas „Prunotto Moscato d‘Asti DOCG“, 2014.

Vyno ir Desertu deriniu cempionatas

Iš tikrųjų, „Dine” derinys, man asmeniškai, buvo numeris vienas tą vakarą! Tačiau ir „Time” rudeninis desertas su daug obuolių – neatsiliko. Ir šiame laimėjime labai svarbus – sezoniškumo aspektas. Desertas buvo labai sezoniškas, lietuviškas, o priderintas – lietuviškas vynas, kuris visiems Pasaulio vynams davė į kaulus. Valio lietuviškumui!

Dar vienas mano ir komisijos favoritas – VI vieta – „Sweet root“, desertas – meduolis su obuoliais, aguonomis ir ajerais, vynas „Reichsgraf Kessekstatt Josephshofer Monopole Riesling“, 2007. Jie laimėjo „Lietuviškiausio deserto” kategorijoje. Jo skonį atsimenu iki dabar, virtuvė pasidarbavo puikiai!

Vyno ir Desertu deriniu cempionatas

Kiti laimėtojai:

III vieta – „R&J“, desertas „Honeymoon“, vynas „Dr. Loosen Riesling Beerenauslese“, 2010.

Vyno ir Desertu deriniu cempionatas
IV vieta – „Dublis“ (2014 m. nugalėtojai), desertas „Creme Grand“.

Vyno ir Desertu deriniu cempionatas
V vieta – „Salvete“, desertas „Millefoglie alle tre creme“, vynas „Moscato D‘Asti“.

Vyno ir Desertu deriniu cempionatas

Visi šie nusipelnė III vietos – puikūs deriniai ir rimti desertai. „Honeymoon” desertas buvo pristatytas išskirtinai – su į salę atsigabentu aviliu ir ant korių. Ir pats vizualinis vaizdas buvo fantastiškas. Tačiau vienas dalykas buvo padarytas visiškai negerbiant nei kolegų, nei vyno – pristatymo metu uždegtas smilkalas. Visi save ir kitus gerbiantys vyno žinovai žino, jog papildomi kvapai: smilkalai, kvepalai, kvapnios žvakės ir pan. – nėra priimtini degustacijų metu.

Atvirai pasakius, man šių metų ir kitų komandų desertai ir deriniai buvo labai verti dėmesio! Gražu, jog vis daugiau dėmesio skiriama tokiam renginiui.

Mes ruošėme nostalgišką desertą – „Paukšių pieną”, kuris buvo pagardintas irisu ir su sproginėjančiais burnoje sausainiais – visa tai, kas mums primena praeitį. Derinome jį su pastiprinu vynu iš Italijos „Marsala Superiore Dolce”, kuris taip pat turi seną istoriją. Derinys puikis, tačiau, tiesą pasakius, jis nebuvo toks stiprus, kokie buvo nugalėjusių ir daugelio komandų desertai.

Vyno ir Desertu deriniu cempionatas

Vyno ir Desertu deriniu cempionatas

Pasižvalgykite po čempionatą ir gal rasite įdėjų desertams ir vyno deriniams prie jų namams ar savo restoranui.

Nuotraukos organizatorių, fotografė Rita Bacytė-Starkuvienė.

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.1660428184241569.1073741831.1643735989244122&type=3

12194945_1660430520908002_948844703757318419_o




Share: