D E R V Y N A S

GRUZIJA – maloniai netvarkinga

IMG_5797

Aplink Gruziją per 11-ą dienų kulinarinių atradimų ir vyno keliu. Su tokiu nusiteikimu vykau į Gruziją naujiems maisto ir nuostabios gamtos atradimams. Kelionę organizavom kartu su kelionių agentūra, o rinkom grupę iš ČIOP ČIOP fanų, tad visa kompanija buvo puiki – vyno, maisto ir gero gyvenimo entuziastai.

o

“Pasaulio tautoms besidalijant planetos Žemės žemėmis gruzinai tądien šventė. Žinoma, kaip visada, su vynu ir daug maisto. Jie taip smagiai ir ilgai šventė, jog praleido žemės dalybas, kurias organizavo Dievas, ir jiems nieko neliko. Tačiau jie buvo tokie nuoširdūs ir geri žmonės, jog paprašius pačio Dievo, jis jiems išskyrė savos žemės lopinėlį. O jame buvo ir upių, ir ežerų, ir kanjonų, ir kalnų, ir derlingos žemės, ir nuostabios gamtos. Tad išgerkime už Dievą ir už Gruziją!”, – tokiu tostu gruzinai pasitinka atvykėlius iš kitų šalių. Dažniausiai jie itin mandagūs, nuoširdūs bei dosnūs. Pasitinka ne tik tostus besakydami, pasitinka su gausiai maistu nukrautu stalu, nesibaigiančiu vyno ir vietine vynuogių degtine chacha.

IMG_6058

IMG_6327

IMG_6353

TAMADA IR TOSTAI

Gruzijoje įprasta laikytis tokios tradicijos: sėdint prie stalo, prieš keliant stiklą chachos ar vyno, sakyti tostą. Po kiekvieno tosto priimta vienu kartu išgerti visą stiklinę ar taurę, ir tai visai nepriklausomai nuo to, kokio stprumo gėrimu ji bus pripildyta. Geroji šio papročio pusė yra tai, jog prie vaišių ar vakarienės stalo prisimenama apie brangius žmones, tėvynę, dėkojama Visagaliui už suteiktą galimybę gyventi ir mėgautis maistu. Kiekvieną kartą vakarojant paskiriamas asmuo, vietinių vadinamas tamada, atsakingu už tostus. Jis rūpinasi, jog prieš kiekvieną stiklo pakėlimą būtų pasakomas tostas – o ar tai padarys jis pats, ar dedikuos kažkam kitam – lieka jo sprendimu.

VYNAS IR CHACHA

Be abejonės, Gruzija neatsiejama nuo vyno. Ir iš tų pačių vynuogių naudojant distiliacijos metodą gaminamas gruziniškas brendis chacha. Didžioji dauguma vyno ten gaminama specifiniu metodu, būdingu būtent Gruzijai. Nuskynus vynuoges iš jų spaudžiamos sultys, kaip ir įprasta visame pasaulyje. Kaip ne itin įprasta – kai kur tai daroma kojomis. Tuomet vynuogių misa patalpinama į molinius indus, įkastus į žemę. Jie turi specifinį pavadinimą – qvevri. Juose vynas gali būti brandinamas nuo kelių mėnesių iki keliolikos metų. Supilama vyno tiek, jog maksimaliai būtų išvengiama sąlyčio su oro, indai sandariai uždaromi ir sultys paliekamos fermentuotis. Į žemę įkastuose induose gėrimo laikymo temperatūrą reguliuoti sunku, tad vyno saldumas ar rūgštumas dažniausiai yra nulemtas vynuogių skynimo laikotarpiu. Iš vynuogių misos, daromas jau minėtas tradicinis Gruzijos gėrimas chacha. Šis prilygsta itališkai grapai, vokiškam ‘trestebrand’, prancūziškam ar ispaniškam brendžiui ir yra itin panašus į lietuvišką ‘naminukę’.

Gruziniški vynai dėl savo gamybos būdo turi yra gan specifinio skonio. Jų vynams dažnai būdinga gintaro spalva, citrusinių vaisių aromatai, jeigu jie saldūs – tai jie iš tikrųjų labai saldūs, o jeigu jie sausi – juose cukraus kiekis litre dažnu atveju nesieks nei 1 gramo.

Kachetija – regionas, garsus vyndarystės tradicijomis. Daugelis, įskaitant ir vietinius, sako, kad čia gaminami geriausi šios šalies vynai. Tai pietrytinė Gruzijos dalis, įsikūrusi Alazani ir Iori upių slėniuose. Jame lankėmės ir mes.

IMG_6232 2 17.28.46

KULINARINIAI MALONUMAI

IMG_5759

IMG_6454

Kulinarinės kelionės svarbiausias akcentas teko metu maisto ir gėrimų gamybai bei ragavimui. Žinoma, besimėgaujant Gruzijos gamtos grožiu ir architektūriniu palikimu. Pirmą dieną atvykus į Kutaisi, antrą pagal dydį Gruzijos miestą, mūsų grupę pasitiko pirmadienio pusryčiai su daug maisto ir vyno (!). Tuomet ir supratome, kokie išgyvenimai lydės mus visos kelionės metu. Tą patį vakarą svečių namų šeimininkė pagrindė rytinį mūsų nusiteikimą – gruzinai itin svetingi, svečius sutinka gausiai nukrautais stalais. Gruziniška duona tone, kuri primena lavašą ir kepama specialiame moliniame inde bei tradicinis chačapuri, ruošiamas iš tešlos su kiaušiniu bei sūriu, yra neatsiejama kiekvieno stalo kone kiekviename regione dalis.

IMG_6190

Chačapuri – tai tešla, įdaryta gruzinišku sūriu ir užkepta su kiaušiniu. Kai kuriuose regionuose jis patiekiamas tik ištraukus iš kronies įmušant žalią kiaušinį ir pridedant keletą sviesto gabalėlių ant viršaus. Pats valgytojas turi juos įsimaišyti. Dažniausiai chačapuri ruošiamas jau iš anksto į tešlą įmaišant sūrį ir po to jį dar kartą įdedant kaip įdarą. Taip, žinau, ką galvojate – gan riebu. Bet užtat itin skanu.

IMG_6137

Gruzijoje esti daug chačapuri interpretacijų. Pusryčiams itin populiariu pateikti duoną įdarytą raudonosiomis pupelėmis, šis patiekalas vadinamas lobiani, ar kukurūzų kruopų paplotėlius – mchadi, kurie šnekamojoje kalboje vadinami ‘lipioškomis’.

 

Svaneti regionui būdingas chačapuri su kapotos mėsos įdaru, kuris vadinamas kubdari. Įdomu tai, jog būtent viena iš skonio paslapčių, jog įdarui naudojama ne malta, o kapota mėsa. Dažnai tai būna netgi ne vienos rūšies mėsa, o patys skaniausi kubdari – su avienos įdaru. O jau minėti pusrytiniai mchadi, čia kepami krosnyje ant graikinių riešutų lapų.

IMG_6514

Tame pačiame regione, vienas tradicinių patiekalų gomi – pastarasis ruošiamas krosnyje dideliame puode iš kukurūzų miltų bei vandens. Į šią košę įmaišius vietinio sūrio gausime patiekalą elargi. Gruzijos virtuvėje sutiksite daug miltinių patiekalų gaminamų iš kukurūzų miltų bei daug patiekalų su vietiniu sūriu, dažnu atveju imeruli ar sulguni.

 

Prie gardžių vegetariškų patiekalų paminėtini troškinys, gaminamas iš visų dydžių pupelių, kartu su riešutais, pomidorais ir prieskoninėmis žolelėmis. Itin populiari daržovė – baklažanai. Iš jų gaminama daug patiekalų, itin populiariu iš jų pateikti suktinukus, įdarytus graikiniais riešutais, petražolėmis ir kinza.

IMG_5754

Gruzija neatsiejama ir nuo mėsiškų patiekalų. Visame pasaulyje garsi charčo sriuba, kurios pagrindinis ingridientas graikiniai riešutai, mėsa (jautienas arba aviena), ryžiai bei galybė gruziniškų prieskonių. Populiarūs daržovių ir mėsos troškiniai chachochbili ir chanachai. Gruzija garsi savo šašlykais, tačiau jie lietuvių skonių atrodytų gan sausi. Ir nesvarbu, ar valgysite vietinių mėgstamiausioje vietoje, ar turistams skirtoje – ten tokios ruošimo tradicijos. Mes juokavome, gal tai dėl to, jog kiaulaitės, avys ir jautukai užauga itin raumeningi, dėl ganimosi kalvotose apylinkėse bei laisvo gyvenimo būdo – jie tiesiog laisvai laksto kaimų gatvelėmis.

IMG_6284 17.28.46

Khinkali – didžiuliai gruziniški koldūnai, kuriuos pakandus visų pirma reikia išgerti viduje esantį sultinį.

IMG_5721

Desertui dažniausiai patiekiama šviežių ar džiovintų vaisių, riešutų, medaus – priklausomai nuo sezono. Kitas tradicinis desertas – churchkchela. Tai džiovintas vynuogių sulčių ir riešutų mišinys, kurį, kaip ir visus paminėtus patiekalus, Gruzijoje mokėmės gaminti patys.

IMG_6184

IMG_6008

KVEPIA. PRIESKONIAIS

Ypatingo skonio ir kvapo kiekvienam paminėtam patiekalui suteikia prieskoninės žolelės ir prieskoniai. Neatsiejamos kone nuo kiekvieno patiekalo –kalendros, petražolės, krapai, mėtos, čiobreliai, estragonas (iš kurio daromas žalias limonadas ‘Tarkūnas’). Didelį vaidmenį vaidina česnakas, graikiniai riešutai. Kiekvienos šeimininkės namuose rasite prieskoninės druskos – svanskii sol, kuri šiek tiek primena ‘vegetą’. Khmeli suneli – įvairių prieskonių mišinys, naudojamas daugelyje gruziniškų patiekalų. Adžika, gaminama iš čili pipirų, česnako, petražolių ir kalendrų, tkemali, gaminamas iš slyvaičių, česnako, kalendrų, krapų ir pipirų, – populiariausi padažai.

IMG_5753

BORJOMI VISIEMS GYVENIMO ATVEJAMS

Kaip gi Gruzija be mineralinio vandens ‘Borjomi’? Teritorijoje, kur esti šio mineralinio vandens šaltiniai, įrengtas didžiulis parkas. Jame galima pasikelti funikulieriumi ir mėgautis nuostabia gamta. Besirūpinantiems sveikata rekomenduojama kasdien suvartoti bent po 0.5l karšto šio mineralinio vandens. Kuris toli gražu neprilygsta mums įprastam ‘Borjomi’ skoniui; gerokai sūresnis ir kvapas panašus į dumblo. Tame pačiame parke galima buteliukus prisipildyti ir šaltu ‘Borjomi’, iš kurio gaminamas parduodamas mineralinis vanduo. Tačiau jo pirminis skonis taip pat gerokai skiriasi nuo įprasto.

KĄ DAR PAMATYTI?

Gruzijoje galima ne tik pažinti jų virtuvę, ši šalis itin turtinga savo gamta ir religiniu architektūriniu palikimu. Vardzia – miestas olose jus privers pasijusti lyg ‘Flintstounų’ filmuke. Panašiai jausitės aplankę Kachetijos regione esantį David Garedža vienuolyną oloso. Ten kartu su vienuoliais galite pasimelsti veikiančioje koplytėlėje.

IMG_5762

IMG_5790

IMG_5796

Ištroškusiems meilės – meilės miestas Sighnaghi. Žavus kalnuose įsikūręs miestelis, kuriame susituokti galite net 24 valandas per parą. Tai vienas kone tvarkingiausių mūsų aplankytų miestų, jame apsistoti galite už padorią kainą, bene padoriausiame viešbutyje. O jame įsikūrusio restorano šeimininkė ruošia vienus gardžiausių patiekalų ir noriai dalinasi jų ruošimo subtilybėmis. Šiame regione taip pat verta aplankyti Gurdžaani vyno rūsius, Nekresi vienuolyną, Gremi architekrūrinius ansamblius.

 

Megrelijos regione nuo seno stūkso, seniausias istorinių miestelių Gruzijoje – Mtskheta. Šiame regione būtina aplankyti Martvili kanjoną ir užsisakyti gaminimo kartu pramogą. Chorkijos kaimelyje įsikūrusios sodybos šeimininkai – jauna pora, miestelio meras ir jo žmona. Noriai priimantys turistus, mokantis juos gaminti megreliškus patiekalus ir rengiantis tradicines supras su gyva muzika, nesibaigiančiu vynu bei gruziniškais šokiais.

IMG_6385 IMG_6404

IMG_6396

Kaip gi Gruzija be kalnų? Tiems, kurie myli kalnus – vienareikšmiškai labiausiai sužavės Svaneti regionas. Jeigu ten vyksite rudenį, būsite nustėrę nuo rudens spalvų grožio, virš kurių stūkso snieguotos kalnų viršūnės. Ten galite aplankyti aukščiausią apgyvendintą vietą Europoje – Ušguli. Arba pasirinkti nepamirštamą visos dienos žygį su arkliais į kalnus. O jeigu dar pasiseks tai padaryti saulėtą ir šiltą rudens dieną, kaip pasisekė mums, suprasite, kuo stebuklinga yra Gruzija.

IMG_6325

IMG_6619

IMG_6540

Processed with VSCOcam with c1 preset

IMG_6600

IMG_6618

Straipsnis buvo talpintas žurnale ‘Virtuvė. Nuo…Iki’.

Foto iš asmeninio archyvo, o jeigu norite pamatyti daugiau, spauskite čia

 

Share: