D E R V Y N A S

Koja kojon su tendencijomis – rūkyta Keulė ir alus

keule ruke 5

Keistoj vietoj, bet visai nekeistu laiku atsidarė BBQ restoranėlį ‘Keulė rūke’. Tokios ala gourmet burgerinės ar gourmet greito maisto vietos jau kelinti metai ant bangos, ypač maisto tendencijas diktuojančiuose miestuose: Londone, NY, Maksvoj, Tokijuje ir panašiai. Be to, visas pasaulis pametęs galvas dėl burgerių ir dėl pulled pork sumuštinių, ir kova vyksta gan intensyvi: kas padarys kiečiau, skaniau, kas įdomiau suvynios, kas sukurs ‘stogą raunantį’ konceptą, kas įsirengs patrauklesnį interjerą. Buvo galima tikėtis, kad ir Lietuvoje tuoj kažkas pasiūlys plėšytos kiaulienos sumuštinių ar juolab burgerių. Po burgerinių bumo: burgeriams atsiradus kone kiekvieno save gerbiančio restorano meniu, ir atsidarius burgerinėms ‘Drama Burger’, ‘Indie Bar’, ‘Boom Burger’, ‘La Butcher’, trūko dar kažkokio gero prieskonio. O ypač rūkyto. Ir štai akis pravėrė ‘Keulė’.

Konceptas ir vieta. ‘Keulė rūke’ įsikuręs netoli stoties, netoli Halės turgaus. Taip, vieta keista, bet spėju, kad nebuvo užmanymo užsidirbti iš praeivių, žmonės čia turi važiuoti specialiai. Vietos nedaug (24 sėdimos vietos), staliukų nedaug, tačiau užmanymas – jokių rezervacijų ir tegul žmonės palaukia gerų dalykų. Duodama ir išsinešimui. Na tik spėti reikia, nes dar šviežioje vietoje maistas dingsta ganėtinai greitai.

Interjeras ir stuff’as. Nepabėgta ir nebėgta nuo vyraujančių interjero tendencijų – plytos, lentos, apipaišyta siena, vamzdžiai, masyvus didelis medinis stalas… Maistas patiekiamas ant medinių lentų, aišku, ant viršaus uždengus sviestiniu popieriumi – dėl visų higienos dalykų. Žinant, kas atidarė šią vietą – nieko keisto; kas pažįsta ar bent žino Dominyką (Dominykas vietą atidarė kartu dar su trim draugais, t.y. Ervinu, Martynu ir Roku) ir Marlą – nenustebtų. Drąsus bohemiškas stiliaus pajautimas, įdomios nuotraukos, be abejo, ryški išskirtinė išvaizda – tuo jie jau pasižymėjo seniai. Dabar visa šita susikrovė į vieną interjerą. Pats Dominykas dirba vienu pagrindiniu maisto gamintoju, kartu su kitais pagalbininkais, beje, naujausiomis žiniomis, netrukus prie komandos prisijungs vienas geras virtuvės profesionalas.  Visas dirbantis personalas taip pat pasižymi ekstravagantoškomis išvaizdos detalės: mėlyni/žali plaukai, tatiuruotės ir auskarai.

keule ruke 6

keule ruke 3

Keulės. Pietinių Amerikos Valstijų stiliumi ruošta, ant tikro ąžuolo dūmo 11 valandų rūkyta kiaulės mėsa vien savo pavadinimu prikaupia seilių visų mėsos mėgėjų burnose. Na man pačiai, kaip visiškai ne kiaulės fanei, irgi skamba gan patraukliai. Kaip teigia jų facebook profilis, pats kiaulės tiekėjas, mėsininkas ‘atsako už savo mėsą’. Buvo netgi pasirodžiusi jo nuotrauka. Mano manymu, tai žiauriai gerai veikianti marketinginė priemonė.

mesininkas keule

Maistas. Kaip ir minėjau, pagrindinis akcentas yra kiaulė. Visas valgiaraštis būtent jai ir skirtas, na ir dar alui. Plėšytos kiaulienos burgeris, plėšytos kiaulienos burgeris su bulvytėmis, plėšytos kiaulienos burgeris su bulvytėmis ir alumi, šonkauliukai su bulvytėmis ir coleslaw salotomis, šonkauliukai su bulvytėmis ir coleslaw salotomis ir alumi. Aišku, vegetarai gali rinktis burgerį be kiaulės, tik su sūriu, na bet taip prarandama visa esmė. Ragavom ir mes. Skanu, tikrai skanu! Nors nesu nei kiaulienos, nei burgerių fanė ir šiaip tokio maisto mėgėja – vertinu objektyviai. Padažas – tirštas namų gamybos bbq padažas – gardus labai. Burgerio viduje esantis coleslaw su kmynais ir kalendra – man tai labai patiko, bet iškart mąstau apie mases ir pagalvoju, kad oi ne visi tai mėgsta, oi ne visi. Drąsus pasirinkimas, tikrai. Sviestinė brioche puiki, tik gal šiek tiek saldoka. O kiaulė? Konsistencija nepriekaištinga, tik gal galėtų būti dar daugiau dūmiškumo. Neturiu teisės spręsti, ar visa tai labai gerai, ar normaliai, geriausia patiems paragauti ir įvertinti.

keule ruke
keule ruke 2

Alus. Kur buvusios, kur nebuvusios – ‘Raudonos plytos’ čia ima viršų. Drąsiai teigčiau, bene labiausiai ant bangos kraftinis ‘Raudonų plytų’ alus puikiai dera ir savo skoniu, ir savo konceptu. Išskirtiniai specializuoti ‘Raudonų plytų’ alūs gaminami Klaipėdoje, alaus dirbtuvės priklauso ‘Švyturio-Utenos’ koncernui (o dar globaliau ‘Calsberg’ grupei). Nieko keisto, kad jie bando užvaldyti visus gerus restoranus ir vietas, bei užpildyti mūsų skrandžius. Pinigų kokybei kurti jiems netrūksta: taurės, taurelės, kibirai, kibirėliai, atidarytuvai, išskirtiniai kranai, maikutės, džemperiai, degustacijos su profesionaliais alaus somelje, išskirtiniai pavadinimai ir pasaulyje mėgstami alaus stiliai – lietuviškai. Štai ir rezultatai; viskas veikia; žmonėms patinka; restoranams irgi…

Tik čia alus – plastikiniuose bokaluose. Juk konceptas – greitas lėtai ruoštas maistas.

keule ruke 4
Marketingas. Na ir aišku, kas dar čia labai veikia? Vizualiniai sprendimai! Tiek ‘Keulės rūke’ viduj – aprašinėtas ir išpaišytas tūlikas ir restoranėlio siena; tiek virtualioj erdvėj. Facebook profilis mirgėte mirge dėmesį atkreipiančių post’ų, kokybiškių ir išskirtinių nuotraukų (nieko keisto, nes Marla, Dominyko žmona, profesionali fotografė), ragautojai deda nuotraukas ir taginasi, padeda ir ‘Raudonų plytų’ komunikacija (kuri irgi vykdoma aktyviai ir profesionaliai). Tad manau, kad sėkmė lydės ir juos (kol arba ko nors neprisidirbs, arba atsibos, arba neatsibos ir sukurs dar ką nors).

O juk rūkytas skonis ir kraftinis alus – 2015 metų maisto ir gėrimų tendencijų viršūnėje.

Share: