D E R V Y N A S

Pasiilgote naminio maisto? Palepinkite vyrą kotletais ir čeburekais (receptas)

ceburekai 2

Ant garų virta žuvis ir košė pusryčiams? Makaronai su pesto ar trinta moliūgų sriuba? Moterys, vyrai nori mėsos!!! Jie mėgsta burnoje tirpstančią sultingą pulled pork ar rare steikus. Bet žinoma, ne kiekviena turime galimybę kasdien pagaminti tokius dalykus, o gastronominės vakarėlis irgi nėra skirti kasdieniam vakarui. Tačiau nepamirškite, kad kartais paprasti dalykai gali būti dar geresni: jie primena vaikystę, primena mamos ar močiutės maistą ir, svarbiausia, neįpareigoja gourmet vakarienei. Prisiminiau ir aš vaikystę, tad siūlau iš labai labai paprastų ingridientų pagaminti šeimai gardžius pietus ar vakarienę. Arba ką pagaminti turint 500g faršo:

Sultingi kotletai su prievagrybių padažu

Kotletams:

250 g kiaulienos faršo 

250g jautienos faršo

dviejų mažų svogūnų

druskos 

pipirų

šakšto garstyčių

4 šaukštų jogurto

laimo

poros saujų džiūvesėlių

1 šaukštelio aštrių mėsai skirtų prieskonių (aš naudojau parsivežtus iš Gruzijos, panašių irgi galite rasti parduotuvėse arba pasigaminti patys)

Kiaulienos ir jautienos faršą sumaišome. Smulkiai supjaustome svogūnus, aš naudoju mažesnius svogūnus, jie patys iš savęs yra mažesni, tad juos lengviau susmulkinti. Tuomet beriame druskos, pipirų, dedame prieskonius, garstyčias. Jogurtą atskirai sumaišome su laimo sultimis, druska, pipirais ir tarkuota laimo žievele. Drąsiai dedame keturis didelius šaukštus į faršą. Beriame dvi saujas džiūvesėlių ir viską gerai rankomis išmasažuojame.

Patarimas: kartais darau vien iš jautienos ir jeigu po ranka neturiu jogurto bei laimo, juos keičiu grietinėle; taip pat mėsa tampa minkšta.

Formuoju nedidelius kotletukus ir juos pašaunu į 180-190 laipsnių karštumo orkaitę maždaug 30min. Jeigu orkaitė kepa tik iš vienos pusės, galite paversti. Tuomet kotletus ištraukiu ir dar šiek tiek paskrudinu iš abiejų pusių ant orkaitės. Žinoma, tuomet juos metu į padažą, jie ten pasivolioja ir galima tiekti!

Grybų padažas

100g pievagrybių 

1 svogūno

2 galvučių česnako

75g sviesto

1 šaukšto miltų

200ml balto vyno

sultinio arba vandens su prieskoniais

garstyčių

šviežių ar džiovintų čiobrelių

druskos

pipirų

150ml grietinėlės 

šaukštelis balzamiko acto

Svogūnus supjaustau ir juos šiek tiek pačirškinu keptuvėje ant 25g sviesto. Tuomet metu česnaką ir pievagrybius. Jeigu dar trūksta riebalų, pilkite aliejaus arba dėkite daugiau sviesto. Beriu visus prieskonius, čiobrelio šakeles ir garstyčias, pilu vyną. Tuomet galima pilti sultinio, kadangi aš jo nemėgstu, sumaišau karštą vandenį su mėgstamais prieskoniais: šiam kartui naudojau gruziniškus prieskonius, bet čia tiktų net ir karis. Pilu tą vandenuką, kad atskiestų, tuomet dedu miltus ir sviestą. Geriausia miltus su sviestu sumaišyti atskirai, kad nebūtų jokių gumuliukų. Ir galiausiai pilu grietinėlę. Aišku, norimą padažo konsistenciją galite reaguliuoti patys pildami daugiau vyno ar sultinio, ar daugiau grietinėlės. Galiausiai dar pilu šlakelį skysto balzamiko acto, jis subalansuoja ir užbaigia skonį.

Patarimas: Balzamiką galite keisti soją ar Vorčesterio padažų, priklausomai nuo to, kokio skonio labiau norite/ mėgstate.

Naminiai čeburekai su mėsa

Čeburekų masei:

0.5g miltų (±30g)

1,5 stiklinės šilto vandens

3 didelių šaukštų aliejaus (rapsų arba saulėgrąžų)

druskos

kepimui: 0,5 l aliejaus (rapsų arba saulėgrąžų)

O štai ir pats smagiausias darbelis: tešla. Šiuos visus ingridientus sumaišome. Miltų pilame tiek, kad tešla labai neliptų prie rankų. Tačiau ji vistiek turi būti tokia tąsi ir lipni. Šitą tešlą labai labai labai gerai minkome, ją galima visaip ir padaužyti į stalą. Pamenu, kai dar buvau vaikas ir mano močiutė darydavo čeburekus, būdavo taip juokinga tas daužymas ir tešlos tampymas. Pati ją pradžioj minkiau apie 10min ir po to dar 10min daužiau ir minkiau. Galite net serialą įsijungti, kad būtų linksmiau. O žinote kam? Ogi tam, kad tešla taptų traški! Tuomet ją palikitei valandėlei pailsėti. Iš tešlos pasidarykite apie 12-13 gumuliukų, juos iškočiokite, dėkite mėsos ir formuokite čeburekus. Kraštelius galite nupjauti ir patys sureguliuoti gražią formą, kraštukus padailinkite šakute. Ir nepamirškite, vyrams patinka daugiau mėsos! Na ir ką, dėkite į užvirusį aliejų, virkite, kol auksiniai apskrus. Svarbu, kad nepadidintumėte perdaug ugnies, nes aliejus gali pradėti degti.

Patarimas: Jeigu nenorite terliotis su tešla, siūlau kitą būdą. Pasidarykite blyninės tešlos (vietoj pieno naudokite kefyrą) ir pasiimti plonų vašlių. Vaflius perpjauti per pusę, į juos dėkite įdarą, vaflį pamirkykite tešloje ir kepkite ant aliejaus. Paprasčiau nebūna!


ceburekai 2

 

čeburekai3

Įdarui:

250g kiaulienos faršo 

250g jautienos faršo

2 galvutės česnako

druskos

pipirų

2 maži svogūnai

2 lauro lapeliai

džiovintos kinza (galima naudoti ir kitokią žolę)

Vėlgi kiaulienos ir jautienos faršą sumaišome, smulkiai supjaustome svogūną, jį įmaišome į faršą, įspaudžiame česnakus, beriame druskos, pipirų, sumalame lauro lapelius, įmaišome ir juos. Beriame džovintos kinza ir jeigu turite, galite berti dar kokių tai mėsiškų prieskonių, tiks viskas, iš tokių šalių, kaip Gruzija, Uzbekija, Kazachstanas ir pan. Iš faršo formuojame nedidelius lapo formos mėsos paplotėlius.

Patarimas: Svogūnas reikalingas tam, kad įdaras viduje būtų sultingesnis.

o

Prie visko puikiai derės alus; geriausia įprastas lageris, nei per lengvas, nei per sunkus.

Tai ką – skanaus šeimyniškio naminio sekmadienio!

 

Share: