D E R V Y N A S

Ką derinti prie ožkos (sūrio souffle+receptas) / apie Sauvignon Blanc

Kaip manote, koks yra pats saugiausias vynas pasaulyje?

Atsakymo ilgai ieškoti neprireiks – tai Sauvignon Blanc.

Kilusi iš Prancūzijos. Dažnai klaidingai manoma, kad vynuogė kilusi iš Bordeaux, kur nuo seno gaminami Sauvignon Blanc bei Semillon mišiniu pagrįsti baltieji vynai. Tikroji Sauvignon Blanc kilmė – Luaros slėnis, kur ji pirmą kartą paminėta 1534m. Vienas iš šios vynuogės „tėvų“ – daug anksčiau Luaros slėnyje paminėta Savagnin vynuogė. Įdomu – kartu su Cabernet Franc yra populiariosios Cabernet Sauvignon tėvai. 

Dažniausiai jo kvapų puokštė prasideda nuo šviežiai nupjautos žolės, agrastų, baltųjų serbentų, žalių obuolių, net dilgėlių, šparagų, net riešutų ar figų. Ši vynuogė kilusi iš Vakarų Prancūzijos, bet dabar paplitusi labai daug kur. Ypač mėgstami ir madingi Naujosios Zelandijos, Kalifornijos vynai. Aišku, Senajame Pasaulyje irgi galima rasti daug gėrio. Būtent senajame pasaulyje, Prancūzijoje, kuri ir yra šios vynuogės kilmės šalis

Naujosios Zelandijos Malborough regionas būtent garsėja Sauvignon Blanc vynais. Jį galima priskirti prie vėsesnio klimato zonos (nes Sauvignon Blanc specifiką galima būtų skirstyti į vėsesnio ir šiltesnio klimato zonose gaminamo). Būtent vėsesnio klimato yra labiau citriniškesni, jaučiama daugiau laimo ir kitų citrusų. O šiltesnio klimato yra šiek tiek apvalesni, ir sotesni – vyrauja figų, net riešutų aromatai.

Prie ko derinti?

Sauvignon Blanc yra saugiausias vyno pasirinkimas. Užsisakę restorane jo – beveik niekada nesuklysite. Dažniausiai jis patiks daugumai sėdinčių prie bendro stalo. Ir jis tiks prie įvairių užkandžių – nuo vegetariškų iki jūros gėrybių (įskaitant ir daugelį žuvies rūšių). Na gal su mėsa šiek tiek sunkiau. Ypač jis puikus minkštų sūrių, tokių kaip ožkos sūris, bei neatsiejamas per šparagų sezoną – prie šparagų sriubos, lengvai pavirtų ar patroškintų, įvyniotų į kumpį ar pateikiamų su grietinėliškais padažais (neveltui jo kilmė ten, kur ir šparagų) . O prie pagrindinių? Puikiai tiks prie žuvies: ypač šiek tiek riebesnės. Na jeigu galvojate, ką pasirinkti prie lašišos kepsnio su grietinėlės padažu – nesuklysite pasirinkę Sauvignon Blanc.

O šį kartą mes jį deriname prie soufflé su ožkos sūriu.

Ir štai keletas puikių vynų rekomendacijų.

sauvignon blanc Malborough Čiop Čiop

(Bishop’s Leap. New Zealand. Malborough. Sauvignon Blanc)

Sauvginon Blanc Montes Čiop Čiop

(Montes. Chille. Sauvignon Blanc)

Marc souffle su ožkos sūriu
  • 80 g sviesto
  • 2 porai
  • 75 g miltų
  • 0.375 l pieno
  • 60g džiovintų pomidorų
  • pora žiupsnelių baltų pipirų
  • pora žiupsnelių malto muskato riešuto
  • pora žiupsnelių čili arba Cayenne pipirų
  • 2 šviežūs čili pipirai
  • 4-5 kiaušinio tryniai
  • 230g ožkos sūrio
  • 12 kiaušinio baltymų
  • kokie 5 žiupsneliai druskos

Pirmiausia pasiruoškite viską: susidėkite reikiamus ingridientus, atskirkite baltymus nuo tryno, susitarkuokite ožkos sūrį, supjaustykite labai smulkiai čili pipirus, džiovintus pomidorus. Taip pat porą – geriausia jį perpjauti pusiau ir tuomet sučiopinti plonais griežinėliais. Įkaitinkite ir ištirpinkite keptuvėje sviestą. Palaukite, kol pasirodys maži lengvi burbuliukai. Tuomet dėkite pjaustytą porą. Jį patroškinkite apie 6 minutes ant vidutinės ugnies. Poras turi tapti minkštas, bet jokių būdų neleiskite jam perdaug sukepti. Tuomet po truputėlį sijokite miltus, intensyviai maišykite. Taip pat kaitinkite apie 6 minutes. Tuomet po truputėlį pilkite pieną, labai gerai maišykite ir dar patroškinkite apie 5 minutes. Trumpai tariant – gamybos principas kaip Bešamelio padažo. Tuomet dėkite kiaušinio trynius, berkite tarkuotą ožkos sūrį (truputėlį pasilikte užberti ant viršaus), sudėkite pjaustytą čili, džiovintus pomidorus, druską, pipirus, muskato riešutą, čili pipirų miltelius. Labai gerai išmaišykite. Suplakite kiaušinio baltymus. Juos po truputėlį maišydami pilkite į masę. Maišykite lengvai – souffle masė turi atrodyti kaip debesis. Mažus indelius arba vieną didelį ištepkite sviestu ir pilkite souffle masę. Užbarstykite ant viršaus likusį ožkos sūrį. Tuomet užvirkite vandenį ir pripilkite į skardą  – dėkite indelius su souffle. Pašaukite į 200laipsnių orkaitę ir kepkite apie  10min – kol gražiai apskrus ir iškils. Patiekite karštą ir užsigerkite Sauvignon Blanc vynu. Skanaus!

souffle

(rezultatas)
urte ir marc

(gamybos procesas)

Share: