D E R V Y N A S

Cacio e Pepe

„Pasta alla Norma”, „Cacio e pepe” ir Caserecce su pesto + apie itališkos pastos formas

Skirtingos itališkos pastos formos ir padažai turi būti derinami? Paklauskite italo ir jums jis atsakys tris TAIP. Be abejo, visada esti išimčių iš taisyklių, bet bendri patarimai ir būdingi bruožai egzistuoja. Apie juos ir pakalbėkime.

Malsenos pasta makaronai
Skirtingos itališkos pastos formos

Netinkamai parinkti makaronai gali reikšti, kad jūsų patiekalas „išsisluoksniuos“: padažas nubėgs į lėkštės apačią ir valgysite kone prieskus makaronus. Mat netinkamas pastos rūšies pasirinkimas lemia tai, kad lėkštėje dominuoja arba makaronai, arba padažas. Bet jūsų tikslas nėra valgyti padažą ir makaronus atskirai, gero patiekalo paslaptis – dermė.

Pačios pastos parinkimas taip pat daro svarbią įtaką galutiniam rezultatui – jų paviršius turi būti pašiauštas, kad padažas nenubėgtų. Būtent „Malsena“ neseniai suinvestavo 30 tūkst. eurų į pirmąsias Lietuvoje bronzines formas (ital. trafila).

Tai – aukščiausio lygio makaronų gamybos technologija, kurią naudoja tik sąlyginai nedidelė dalis pastos gamintojų pasaulyje. Norint ją įdiegti, prireikė glaudžios šveicarų, italų ir lietuvių partnerystės.

Malsenos pasta makaronai

Bronzine technologija gaminti makaronai užtikrina, jog padažas prilips idealiai. Tam pasitarnauja makaronų pašiauštas paviršius.

Skirtingi makaronų tipai, skirtingi ir padažai

Ilgos ir plonos makaronų formos – lengvi padažai

Makaronai

Auksinė taisyklė – ilgi ir ploni makaronai tinka su lengvos tekstūros padažais. Todėl spaghetti ar linguine tiekite su jūros gėrybių, česnako ir alyvuogių aliejaus ar grietinėlės pagrindu paruoštais padažais, kurie nesunkiai padengtų kiekvieną makaroną.

O ragu nederinamas su spagečiais, nes jis per sunkus ir per sodrus tokiems makaronams. Tačiau žymioji carbonara – tai visai kas kita. Sviestinė ir slidi tekstūra, kurią suteikia kiaušinio trynys ir iš šoninės išsiskiriantys riebalai – būtent tai, ko reikia spagečiams.

Susuktos ar sulankstytos makaronų formos – grubios tekstūros padažai

Susukta pastos forma geriausiai dera su turtingais ir sodriais padažais.

Fusilli ar caserecce būdingos kreivės, sriegės ir grioveliai puikiai sulaiko visus šių padažų stambesnius ingredientus.

Iš Sicilijos kilusi caserecce puikiai dera su pesto, grietinėlės arba pomidorų padažu, įvairiais Viduržemio jūros regiono ingredientais kaip baklažanai, pomidorai.

Fusilli puikiai pasitarnaus kreminių padažų su sūriais mėgėjams. Jų grioveliuose padažas puikiai išsilaiko ir nenubėga.

Vamzdelių formos makaronai – tiršti ir sodrūs padažai

Vamzdelių formos makaronai – vieni populiariausių pasaulyje. Tokie makaronai kaip penne, rigatoni, macaroni ir paccheri turėtų būti tiekiami su tirštais daržovių ir mėsos padažais.

Penne rigate – vamzdelio formos makaronai, supjaustyti kampu. Būtent kampiniai makaronų galai padeda padažui patekti į vamzdelio vidų, tarsi užfiksuoti jį makarono centre ir neleisti šiam išbėgti. Rigate reiškia išorėje esančias briaunas, kurios padeda padažui prilipti prie kiekvieno makarono.

Trys klasikiniai itališkos pastos receptai

Romos klasika – „Cacio e Pepe“ su pipirais ir sūriu

Cacio e Pepe

Jums reikės (3–4 asmenims):

  • 400 g kietagrūdžių spagečių „Malsena”
  • 1 valg. šaukšt. nesmulkintų juodųjų pipirų
  • 140 g avių pieno sūrio
  • druskos
  • sviesto

Gaminimo eiga:

Į verdantį pasūdytą vandenį sudėkite makaronus ir virkite nurodytą ant pakuotės laiką. Išvirus nukoškite, tačiau šiek tiek vandens pasilikite padažo ruošimui.

Kol verda makaronai, sutarkuokite sūrį.

Pipirus sutrinkite rupiai ir suberkite į sausą, šiek tiek įkaitintą keptuvę, kad šie paskrustų. Ant jų pilkite samtį makaronų vandens. Leiskite troškintis apie minutę.

Į sutarkuotą sūrį taip pat pilkite šiek tiek makaronų vandens. Į patroškintus pipirus sudėkite išvirtus makaronus ir viską gerai išmaišykite.

Dėkite sviesto, pilkite sūrio kremą, viską dar kelias minutes pakaitinkite ir gerai išmaišykite. Dėkite į mėgstamą dubenį ir papuoškite šviežiai maltais pipirais, pabarstykite sūriu.

Vegetariški makaronai su baklažanais „Pasta alla Norma“

Pasta alla Norma

Jums reikės (3–4 asmenims):

  • 400 g kietagrūdžių makaronų Penne Rigate „Malsena”
  • 1 mažas baklažano
  • 2 arbat. šaukšt. alyvuogių aliejaus
  • 1 nedidelio svogūno
  • 1 česnako
  • žiupsnelis džiovintos aitriosios paprikos
  • 1 skardinė (400 g) pomidorų, konservuotų savo sultyse
  • 40 g parmezano sūrio
  • saujos šviežių bazilikų lapelių
  • druskos

Gaminimo eiga:

Mažais kubeliais supjaustykite baklažaną, dėkite jį ant popierinio rankšluosčio, apibarstykite druska iš abiejų pusių ir palaikykite kelias minutes, po to nusausinkite.

Baklažanus apkepkite gerai įkaitintoje keptuvėje su aliejumi, kol apskrus. Atidėkite į šalį.

Į keptuvę suberkite susmulkintą svogūną ir šlakelį vandens, keletą minučių patroškinkite ir sudėkite česnaką su aitriąja paprika, viską gerai išmaišykite ir pakepkite.

Sudėkite pomidorus ir pusę skardinės vandens, patroškinkite. Medine lentele sutraiškykite pomidorus. Apskrudusius baklažanus sudėkite į keptuvę su padažu ir troškinkite, kol jie gerai suminkštės (apie 20–30 min.)

Į verdantį pasūdytą vandenį sudėkite makaronus ir virkite nurodytą ant pakuotės laiką. Atsidėkite puodelį vandens, kuriame virė makaronai.

Išvirtus makaronus dėkite į keptuvę su padažu, gerai išmaišykite, papildomai įpilkite vandens, kuriuose virė makaronai, ir vėl gerai viską išmaišykite. Dėkite į mėgstamą dubenį ir papuoškite sūriu bei šviežiais bazilikų lapeliais.

Caserecce makaronai su naminiu bazilikų pesto padažu

Pasta su Pesto

Jums reikės (3–4 asmenims):

  • 400 g kietagrūdžių makaronų Caserecce „Malsena”
  • šviežių bazilikų lapelių
  • 40 g parmezano sūrio
  • 10 g kedro riešutų

Naminiam bazilikų pesto padažui:

  • Gausiai bazilikų lapelių
  • 2 skiltelės česnako
  • 25 g kedrų riešutų
  • 5 valg. šaukšt. alyvuogių aliejaus
  • 50 g parmezano sūrio
  • 0,5 arbat. šaukšt. druskos
  • 0,25 arbat. šaukšt. juodųjų pipirų

Gaminimo eiga:

Pirmiausiai pasiruoškite bazilikų pesto padažą: į elektrinį smulkintuvą sudėkite bazilikus, česnaką, kedro riešutus, pipirus, druską ir aliejų. Viską sutrinkite iki vientisos masės ir sudėkite sūrį, išmaišykite.

Į verdantį pasūdytą vandenį sudėkite makaronus ir virkite nurodytą ant pakuotės laiką. Atsidėkite puodelį vandens, kuriame virė makaronai.

Išvirtus makaronus sumaišykite su naminiu bazilikų pesto padažu. Dėkite į mėgstamą dubenį, papuoškite sūriu ir šviežiais bazilikų lapeliais bei kepintais kedro riešutais.

o

Turinys kurtas bendradarbiaujant su „Malsena”.

Share: