D E R V Y N A S

Vandens kokybė – ne mitas

Pati, spėju, kaip ir jūs, vandenį geriu kasdien. Nors vandens nauda jau seniai įrodyta ir ne naujiena išgirsti, kad jis reikalingas visiems biocheminiams procesams, bet aš jį geriu ne todėl, kad reikia. Geriu, nes man skanu. Ir kas smagiausia, jog vandens rūšių būna visokių, tad mes galim laisvai rinktis, kuris mums vanduo skaniausias. Bet visgi svarbu ne tik vandens skonis ar kiek jo išgeriame, ypač svarbi ir geriamo vandens kokybė bei tam tikri jo kokybės rodikliai.

Urtė Mikelevičiūtė melt water vanduo

Ši laidų ir straipsnių serija yra skirta susipažinti su ledo tirpsmo vandens kokybe, vandens vartojimo įpročiais, pateikimu restorane, tinkamomis vandens stiklinėmis ir deriniais prie maisto. Projektą remia ir mano svajonę link vandens someljė artina ledo tirpsmo vanduo Melt Water.

Kiek reiktų išgerti vandens kasdien?

Visų pirma, trumpai pakalbėsime apie jo naudą ir apie skirtingo druskų ir mineralų kiekio būtinumą (arba ne) mūsų organizmui.

Tikiu, jog man nereikia priminti, kaip svarbu užtikrinti reikiamą jo kiekį organizmui. Sakoma, kad vandens reiktų suvartoti xxx litrų per dieną, bet nepamirškime, jog jo gauname ir su tam tikrais produktais, kaip kava, arbata ar sriuba. Kad ir kaip tarpusavyje diskutuodami mokslininkai bandytų nurodyti vieną atsakymą apie rekomenduojamą vandens kiekį, visgi visos nuomonės sutampa vienu klausimu – jį reikia vartoti tada, kada norisi. Tačiau, nuo savęs dar norėčiau pabrėžti, kad visų pirmiausia reiktų išsiugdyti įprotį išgirsti savo organizmo poreikius.

Melt water vanduo, vandens kokybė

Dehidratacijai ­– ne

Taip pat, jau plačiai apkalbėta tema, kad dehidratacija pirmiausia pažeidžia smegenų veiklą. Vanduo yra tiesiog būtinas ląstelėse vykstančioms biocheminėms reakcijoms. Kai organizme stinga skysčių, sutrinka virškinimo procesai. Vandens trūkumas lemia kūno temperatūros svyravimus. Vanduo būtinas kenksmingų medžiagų pasišalinimui iš organizmo per inkstus, plaučius, žarnyną. Mažėjant skysčių kiekiui organizme, sausėja oda ir silpnėja raumenys.

Ką reiškia tyras vanduo?

Lygiai taip pat kaip svarbu, kiek vandens vartojame per dieną, svarbu ir KOKĮ vandenį mes geriame – labai aktuali ir vandens kokybė. Kad gyvenimas būtų tyras – rekomenduoju vartoti ir tyrą vandenį. Ne viename šaltinyje teko skaityti, kad ledo tirpsmo vanduo absoliučiai yra viena tyriausių vandens rūšių.

Šis tyras ledo tirpsmo vanduo išgaunamas iš idealiai tyro ir švaraus ledo sluoksnio (apie procesus išsamiau antroje temoje). Mat unikali technologija paverčia vandenį tyru, būtent tokiu, kokios struktūros yra vanduo mūsų organizme. Tai vat juokas juokais apie ta tyrumą, hamletiškai gal ir padarys (o gal ir ne) gyvenimą tyresniu, bet paprastai sakant ledo tirpsmo vandens pagrindinė esmė: tirpsmo vandens struktūra tokia pat kaip žmogaus, tada vanduo geriau priimamas – tai priežastis, kodėl jį taip greit įsisaviname ir jaučiame teigiamą poveikį greičiau negu geriant įprastą vandenį.

Skundžiatės patinimu?

Kaip dar aptarsiu detalesnes savo įžvalgas ateinančiame straipsnyje – vanduo, keisdamas savo būvį iš vandens į ledą – natūraliai išsivalo. Be abejo, nesakau, kad turite atsisakyti mineralinio vandens, tačiau aš pati jį geriu kiek limituotai. Esu girdėjusi, kad mineralizuoto vandens patariama išgerti iki stiklinės per dieną, mat gausiai geriant mineralinį vandenį gali pakisti šlapimo rūgštingumas ir dėl to išsivystyti įvairios ligos.

Gal pastebėjote ir patys, kad gerdami didelius kiekius druskingo vandens truputį patinstate? Druskos sulaiko skysčius organizme, tad ir iš savo patirties visuomet sakau – juokauti su labai druskingu vandeniu nereikėtų.

Noriu pasidalinti ir dar vienu patarimu – negerkite per šalto vandens. Vanduo turėtų būti kambario temperatūros. Ypač vartojant vakare – taip ryte netikėtai galite atsikelti su dvigubai didesniais paakiais.

Įdomu:

Gilinant savo žinias apie vandenį bei jo kokybę, bendraudama su bičiuliais iš užsienio sužinojau, kad būtent japonų alternatyviosios medicinos gydytojas Masaru Emoto sukėlė susidomėjimą vandens struktūra. Jis fotografavo tirpstančio ledo kristalus ir nagrinėjo jo molekules. Anot minėto gydytojo, vanduo jautriai reaguoja į žmogaus energetiką ir pats vanduo gali įsiminti ir perduoti informaciją. Tiesiog ledo struktūros molekulėse yra gyvų vibracijų. Na, o kitas svarbus dalykas, kad to vandens, kuris išgaunamas iš skaidriausio ledo sluoksnio struktūra artimiausia mūsiškiam.

Tad pamirškime mitą, kad visas vanduo vienodas – būtent vandens tyrumas ir yra jo išskirtinės kokybės garantas.

o

Ačiū „Capo” už suteiktą vietą.

Urtė Mikelevičiūtė-Dervynas
Share: