D E R V Y N A S

Desertų ir vyno čempionate dominavo grybai, bulvės, pušys, beržai ir šlakelis egzotikos

Pirmadienio vakarą Vilniuje rinkosi grietinėlė. Tiesiogine to žodžio prasme grietinėlė, kremai ir biskvitai. Mat įvyko jau 10-asis „Vyno ir desertų derinių čempionatas”. Kiek šis faktas yra svarbus kiekvienam? Tiek, kiek jums patinka desertai, kiek gerbiate vyno kultūrą, kiek gerbiate maisto ir vyno kultūrą, ir apskritai, kiek gerbiate kultūrą.

Kas prašovė pro šalį?

Aišku, įdomu, kas laimėjo, kas užėmė paskutinę vietą, kam pavyko, kam nepavyko, kas mažiau stengėsi, kas daugiau. Dar įdomiau, kas nešdamas išmetė desertą ar pildamas apipylė teisėją? Kas prašovė pro šalį ir liko paskutinėje vietoje?

Niekas neišmetė ir niekas neapipylė. Kad ir kaip įdomu būtų jums paskalos, nenoriu ir tiesiog niekada nemėgau dalintis neigiamybėmis bei juoktis iš kitų problemyčių. Dažnai suprantu, kad palaikančiojo duoklė yra visgi sunkesnė nei kritikuojančio. Mat, palaikantis visada bus mažiau įdomus, nes antraštė „Vyno ir desertų čempionate visi pasirodė puikiai” bus n kartų mažiau skaitoma nei „Vyno ir desertų čempionate žinomas Lietuvos restoranas patyrė fiasko”.

Baltijos trejybė

O išties širdis džiaugiasi po tokių pasirodymų. Džiaugiasi dėl to, kad galima drąsiai teigti, jog mūsų kultūra mūrijasi, kaip tvirta mūro siena. Dar smagiau – ir esu estais, ir su latviais. Mat ->

Pirmąsias vietas užėmė Lietuvos, Estijos ir Latvijos komandos. Pagrindinį čempionato „Wine+Dessert“ prizą – „Auksinę šakutę“ laimėjo Evaldo Juškos (Kauno restoranas „Arrivée“) ir Andriaus Pagojaus (Vyno klubas) duetas. Jie gamino lengvą desertą įdėtą į morengo biskvitą, su svarainių ir obuolių džemu, yuzu kremu, pasiflorų šerbetu bei ganašu derino su „GD Vajra Moscato d‘Asti“ vynu.

me ir Evaldas Juška

Teisėjui smagu, saldu ar sunku?

Kadangi esu labai laiminga sėdėdama teisėjos kėdėje, esu taip pat laiminga pasidalinti ir įspūdžiais. Objektyviai paragauti daugiau nei dešimt (kai kuriais metais būna ir dvidešimt) desertų, įvertinti ir suprasti visus skonių niuansus – darbas rimtas. Netikite? Nueikite į restoraną arba nusipirkite keturioliką pyragaičių, atsidarykite keturiolika vienetų vynų, paragaukite, aprašykite. O tada ir pašnekėsime. Beje, kad po degustacijos būčiau pilnai apsirūpinusi sūrumo balansui, namo prieš jį parsinešiau rūkytos lašišos, dešrelių ir alaus.

Balsų pasiskirstymo ir nugalėtojų lentelė

Pasižvalgykime po nuotraukas

Dominavo grybai

Antrąją vietą užėmė Talino restorano „Juur“ komanda, trečią – Rygos restorano „Vincents“ konditerės ir someljė pora. Kas įdomiausia, kad abu desertai buvo inspiruoti grybų. Estai ruošė iš grybų pudingą, grybų sirupą ir derino juodojo beržo grybo ledus. Skonis tai buvo tiesiog wow. Priderintas vynas labai įdomus – miežių vynas. Šis vynas visai sukėlė diskusijų, ar jis tikrai vynas, bet vienok, abejingų desertui ir deriniui liko mažai.

Trečioje vietoje likę latviai iš šokolado, jogurto ir obuolių formavo grybą. Sakau, grybai yra ne tik praeitų metų, bet ir ateities tendencija. Skonio, formos ar spalvų prasme.

Tegyvuoja saulė

Vos keliais balais nuo estų ir latvių atsiliko Vilniaus restoranų „Amandus“ ir „Dine“ komandos. „Dine“ patiekė „Kracher Zweigelt Auslese 2017“, o priderino prie jo šokoladinius putėsius su vyšnių, bazilikų ir pomidorų desertu. Tuo tarpu „Amandus“ pelnė ir mano asmenines simpatijas už desertą „Saulė”. Jį sudarė šaltalankiai, svarainiai, slyvos ir grikiai. Puikiausiai derėjo su „The Ned Noble Sauvignon Blanc” vynu.

Amandus

Čempionato vynu buvo išrinktas 1949 m. derliaus „Chateau Mosse Rivesaltes“. Jį „14 Horses Brasserie“ komanda derino su desertu „Lupena“ – iš bulvių lupenų grietinėlės, šaltalankių ir topinambų.

Apie vyno ir desertų derinių čempionatą 2019. Teisėjos asmeninė nuomonė ir įžvalgos.
14 Horses Brasserie

Publikos simpatijos

Publikos numylėtiniais tapo „JJ komanda” – Justina Golumbeckaitė ir Justinas Kapkovičius. Įspūdinga išvaizda – beržą menantis desertas su antaninių obuolių sūriu, beržų sula ir svarainiais atrodė įspūdingai. Jis puikiai suderėjo su „Chateau Jolys Epiphanie Jurancon” vynu.

JJ komanda – Lietuviškas beržas

Labai patiko ir „Gaspars” bei Andriaus Pagojaus derinys. Gaspars Fernandes pagamino savo vaikystės įkvėptą indišką deserto interpretaciją.

Gaspars & Andrius

Tiesa, kaip svečiai dalyvavo ir „Beerhouse & Craftkitchen” komanda, kurie derino desertą su alumi. Atrodė, kaip burgeris, bet ragavosi kaip šokoladas. Jie palietė dvi tendencijas – alaus ir „atrodo, kaip sūrus maistas, o skonis – saldaus”. Šaunuoliai ir už ryžtą bei drąsą.

Beerhouse & Craftkitchen

Visų neaprašysiu, bet pasakysiu trumpai ir aiškiai (tikiuosi):

Aukšta kokybė ir tendencijos

Dalyviai rodė aukštą kokybę. Dalyviai atspindėjo ryškiausias tendencijas –mažiau cukraus, daugiau grybų (grybai jau antri metai yra top karalija), zero waste, lokalumas. Vynai buvo puikios kokybės ir stebino nustebindami vienas kitą. Labai fainai pasirodė ir pajūrio komanda su Daiva Mumgaudiene ir Aurimu Labanausku priešaky prieš derinį duodami pauostyti jūros vandens ir jūros žolių, o desertui panaudoję mišką – pušis ir kankorėžius.

Pavyko.

Teisėjavo:

Čempionato vertinimo komisijoje dirbo:

  • Rasa Ščeponienė – žurnalo „Geras skonis“ vyriausioji redaktorė;
  • Renata Ničajienė – maisto tinklaraštininkė ir 7 kulinarinių knygų autorė, renginių „100 Tortų Lietuvai“ ir „Tortų turnyras“ iniciatorė bei viena iš organizatorių;
  • Irina Rakevich – žurnalo „Noble Wine“ (Latvija) vyriausioji redaktorė;
  • Enė Ojaveski – Estijos someljė mokyklos direktorė;
  • Paulius Jurkevičius – portalo „15min.lt“ gastronomijos apžvalgininkas, Italijos „Foreign Press“ asociacijos narys;
  • Alesia Mačiulis – vyno ir maisto ekspertė, gurmanė, asmens transformacijos specialistė;
  • Urtė Mikelevičiūtė – tinklaraštininkė, restoranų konsultantė, nepriklausoma someljė bei šio teksto autorė.

Share: