D E R V Y N A S

Kavos gidas ir kavomanų atmintinė: geriausios kavos vietos. Kaip jas atskirti? Sekite paskui kvapą!

Geriausios kavos vietos. Kaip jas atskirti? Sekite paskui kvapą!

Išrinkti favoritus nėra lengva, nes gerų ir jaukių kavos vietų Lietuvoje labai daug. Tad nutariau pasidalyti tomis, kurios pačios skrudina kavos pupeles (tik tokia kava yra šviežiausia) ir yra nemažai prisidėjusios prie kavos kultūros.

*Straipsnis talpintas žurnale „Laimė”, skyriuje LAIMĖ GYVENTI, 2019 Spalis.

#1 „Huracán Coffee“ (Vokiečių g. 15, Saltoniškių g. 9, Užupio g. 13, Upės g. 9, Ozo g. 25, Savanorių pr. 22, Gedimino pr. 35, Totorių g. 1, J. Balčikonio g. 3, Vilniuje) 

Prieš dešimtmetį pradėję nuo kavos pupelių skrudinimo po biuro laiptais, šia nauja mada užkrėtė Vilnių, o visą Lietuvą – šviežios kavos virusu. Šiuo metu „Huracán Coffee“ yra 9 kavinių tinklas, kur galima rasti daugybę šviežiai skrudintų kavos pupelių rūšių ir įvairių kavos ruošimo alternatyvų.

Tinklo įkūrėjas Vytautas Kratulis prisipažįsta, kad ne visuomet iš pirmo karto pavyksta paskrudinti pupeles taip, kad paruošę espreso pasakytų: „Va čia tai bomba!“: „Gana dažnai skrudiname tuos pačius mišinius, tačiau žaliava keičiasi, ne visuomet gauname reikiamą, todėl tenka ieškoti, tobulinti sudėtį, kad neprarastume puikaus skonio.“

Kokia jų paslaptis? „Skani kava – viskas, ko reikia svečiui, o laimingas svečias – tai puikus galutinis rezultatas. Kai naudoji gerą žaliavą, moki su ja tvarkytis ir ją paruošti, tai ir kava skani.“

 

Foto: „Huracán Coffee“ įkūrėjas Vytautas Kratulis ir aš su cold brew kava.

Instagram: huracancoffee

#2 „Crooked Nose & Coffee Stories“ (Šaltinių g. 20, Vilniuje)

Kavinukė, nors ir nedidelė, yra tapusi kavos kultūros šviesuliu Lietuvoje. CNACS skrudina kavą nedideliais kiekiais, šiek tiek jos parduoda, kuria (medinius) kavos įrankius, rengia degustacijas, organizuoja kavos seminarus ir net yra išleidę pirmąjį kavos vadovėlį lietuvių kalba „Tebūnie kava“. „Jau daugiau nei aštuonerius metu vedu degustacijas ir organizuoju kitus edukacinius kavos renginius. Pastebėjau, kad žmonėms tikrai trūksta pagrindinių kavos žinių. Taip gimė knygos idėja“, – sako kavos ekspertas ir amatininkas, kavos manufaktūros „Crooked Nose & Coffee Stories“ įkūrėjas Emanuelis Ryklys. Knyga, anot jo, stengiasi suteikti kavos pagrindus, taip pat įkvepia eksperimentams.

Tiesa, šiame kavos bare negausite kavos su pienu, nes jo čia tiesiog nėra (pienas slopina kavos skonį). Bet vietoje šeimininkaujantis Emanuelis visada pasirengęs nustebinti. Kavos istorijomis – taip pat. „Kava man visada buvo ir tebėra skanus žaidimas. Noriu daryti tai, kas patį jaudina ir stebina, ir tais atradimais dalytis su kavos baro svečiais bei sutiktais entuziastais.“

 

Foto: Kavos ekspertas ir amatininkas, „Crooked Nose & Coffee Stories“ įkūrėjas Emanuelis Ryklys bei jo kavos studija

Instagram: cnacs

#3 „Taste Map“ (M. K. Čiurlionio g. 8, Gynėjų g. 14C, Savanorių pr. 176F, Antakalnio g. 17, Vilniuje)

Manufaktūra ir kavinių tinklas „Taste Map“ nuo pat įkūrimo vadinami ne tik kavos skrudintojais, bet ir kavos kultūros skleidėjais. Kaip patys teigia, jų tikslas – naujas požiūris į gerą kavą ir jos galimybes. Kavos edukacija ir kokybė – šių kavos namų prioritetas.

„Mums rūpi atsakingas vartojimas, negailime patarimų ruošiantiems kavą namie ir patys kaupiame žinias“, – sako lapkritį 7-ąjį gimtadienį švęsiančio tinklo vadovas Domas Ivonis.

„Pirkdami pupeles, būtinai kreipiame dėmesį į skonį, nes jis visada svarbiausias. Dar vienas kriterijus – patys ūkininkai. Kuo kavos ūkis inovatyvesnis, tuo geriau.“

 

Foto

Foto: Kavos vieta Čiurliono gatvėje

Instagram: tastemap

#4 „Strange Love“ (B. Radvilaitės g. 6B, Vilniuje)

Visai šalia Bernardinų sodo įsikūrusi specializuota kavos parduotuvė ir kavinė. Miesto parko atmosfera, jaukus vidinis kiemelis ir gardi kava. Taip pat – puikūs desertai ir užkandžiai.

 

 

Foto: Kavos vieta ir smagiai nusiteikę baristo

Instagram: strangelove_vilnius

#5 „Backstage Café“ (T. Ševčenkos g. 16H, Vilniuje)

Rūšinės kavos skrudintojai iš loftų kvartalo „Backstage Roasters“ skrudina kavą ir tiekia ją kitoms kavinėms. Fotografų įkurta kavinė „Backstage Café“ nutolusi nuo centro – įrengta savitame užkampyje Naujininkuose, modernių loftų ir kūrybingų žmonių kaimynystėje. Lankytojų čia netrūksta.

Robertas Muravskij, Ieva Markevičiūtė ir Vytenis Petrošius sako, kad kavinę prieš keletą metų kūrė „kaip sau“: „Mums nereikia konkuruoti su kavinių tinklais, nes esame nuošalioje vietoje, loftų kieme. Be to, kavinės nelaikome pelną nešančiu verslu, mums tai – pomėgis.“

Instagram: cafebackstage

#6 „Musangas“ (Herkaus Manto g. 9, Klaipėdoje)

„Musangas Coffee Shop“ pirmieji Klaipėdoje kavos skrudinimo namai, siūlantys tik aukščiausios rūšies ekologiškas ir organinės kilmės kavos pupeles iš geriausių pasaulio kavos plantacijų ir privačių kavos ūkių. Kava skrudinama ir pakuojama čia pat, Klaipėdoje. Jie pirmieji pajūryje užsiima kavos edukacija, rengia kavos degustacijas. „Brew“ bare galima pasimėgauti viena brangiausių pasaulio kavų Kopi Luwak iš Indonezijos.

 

Instagram: musangas

#7 „Caffeine Roasters“ (Pylimo g. 19, Vilniuje)

„Caffeine“, daugelio vadinamo tiesiog kofeinu, istorija prasidėjo 2006 m. keturiems geriems bičiuliams mėginant atrasti Ameriką (tiesiogine prasme). Jau po pirmų metų jie užkariavo Lietuvą, kaip patys sako, „užkrėtė“ kava išsinešti. „Caffeine Roasters“ – šio didelio kavinių tinklo butikinė kavinukė, kurioje skrudinama šviežia kava.

Instagram: caffeineroaster

Lietuvos kavos vietų žemėlapis

Be šių vietų, kurios pačios skrudina kavą yra ir visa galybė tiesiog puikių kavos vietelių. Jomis ir dalinuosi žemėlapyje. Skanios kavos!

VILNIUS 

Vietos, kurios kavos pupeles skrudina pačios:

„Huracán“ (kavinių tinklas, distribucija visoje Lietuvoje)

„Taste Map“ (3 kavinių tinklas, distribucija visoje Lietuvoje)

„Crooked Nose & Coffee Stories“ (Šaltinių g. 20) (vienintelė kavinė Vilniuje, degustacijos, skrudinama kava mažais kiekiais, kavos įrankiai. Distribucija daugiausia „draugams“)

„Strange Love“ (B. Radvilaitės g. 6B) (kavinė, skrudina kavą sau ir kartais klientams)

„Backstage Café“ (T. Ševčenkos g. 16H, Mindaugo g. 16) (2 kavinės, skrudina kavą sau, tiekia pupeles kavinėms)

„Caffeine Roasters“ (Pylimo g. 19) (butikinė tinklo kavinė, skrudina kavą)

„Cofmos Coffee“ (A. Jakšto g. 3) (kavos amatininkų, skrudinančių šviežią kavą internetinė parduotuvė)

Kavos patys neskrudina, tačiau kava puiki:

„Elska Coffee“ (Pamėnkalnio g. 1)

„Coffee1“ (Užupio g. 9) (kava – „Taste Map“)

„Stories Cafe“ (Nemenčinės pl. 4C) (įvairių skrudintojų kavos mišiniai)

„16i kava“ (T. Ševčenkos g. 16I) (įvairių skrudintojų kavos mišiniai)

„Raštinė“ (J. Basanavičiaus g. 2) („Cofmos Coffee“)

„Italala Caffè“ (Vokiečių g. 1) (vežasi kavą iš Italijos)

„Kavos virėjai“ (Pylimo g. 19)

„Mint Vinetu“ (Šv. Ignoto g. 16)

„Baristokrat Specialty Coffee“ (Saltoniškių g. 9B)

„Kavos reikalai“ (Šermukšnių g. 1)

„King Coffee Service“ (S. Žukausko g. 4) (baristų susitikimų ir lavinimosi vieta, renginiai ir degustacijos; kavą skrudina latviai „Rocket Beans Roastery“)

KAUNAS

„Vero Coffee House“ (A. Juozapavičiaus pr. 90) (tinklas, veikia geresnės kokybės kavinių tinklas „Her Excellency“,Rotušės a. 1, Kaune; Gedimino pr. 44, Vilniuje)

„Green Café“ (Laisvės al. 46) (tinklas, skrudina kavą)

KLAIPĖDA

„Musangas“ (Herkaus Manto g. 9) (patys skrudina)

„Kavos architektai“ (Herkaus Manto g. 9) (kava – „Taste Map“)

KĖDAINIAI

„Kavamanija“ (Didžioji g. 26) (kavos namai, kava – „Taste Map“)

PANEVĖŽYS

„Cosmos“ (Laisvės a. 26, Savitiškio g. 61, Parko g. 14) (kavos kokteilių baras, kava – „Taste Map“)

„Kava“ (Laisvės a. 6) (kava – „Taste Map“)

„Kavalierius“ (Respublikos g. 44) (kava – „Taste Map“)

DRUSKININKAI

„City Coffee“ (V. Kudirkos g. 37) (kava – „Huracán“)

o

Mane ir mano keliones, ragavimus bei smagumynus galite sekti Instagram paskyroje:

@urte_dervynas

 

Share: