D E R V Y N A S

Kaip planuoti darbus: 10 patarimų

Mėtymasis nuo vieno reikalo prie kito ir neturėjimas plano išveda mus iš pusiausvyros, tad dalinuosi keletų patarimų, kaip planuoti savo dienos darbus. Aišku, šie patarimai labiausiai tinka tokio ar panašaus tipo asmenybėms, kaip manoji. Na, juk kiekvienam tipui yra kitos taisyklės.

Tai reiškia, jog labiau kūrybiniems žmonėms, kurie nėra linkę prisėsti ilgam prie vieno reikalo, kurių tempas ir veikla dinamiški, kuriuos nuolat išveda iš plano galybė telefono skambučių, žinučių ir e-mailų. Kurie nedirba automatizuoto ir sistemizuoto darbo. Kurių veikloje reikia strategiškai

Manojoje veikloje labai svarbi dalis tenka kūrybai, mąstymai už ribų ir gerokai į priekį, logikai bei nuolatiniam mokymuisi. Ir dar pridėčiau – būti psichologiškai pasirengusi veikti skirtingose situacijoje. Mat tenka dirbti komandoje ir, antra, restoranų konsultantas dažnu atveju tolygu restoranų sektoriaus žmonių psichologui. Tad svarbu būti įkvėptam bei pasiruošus atsakyti į klausimus pakankamai kritiškai arba tiesiog pamatyti, kad viskas jau atsakyta. Na, ar tiesiog palaikyti.

Štai kokie punktai su manim gyvena kasdien, kad vyktų darbas:

  1. Būkite pailsėję ir patenkinti. Jeigu to nėra, tada laukite kitų įrašų arba skaitykite, galvokite, ką daryti, kad tokie jaustųmėtės.
  2. Iš vakaro arba kelioms dienoms (kas yra dar geriau) į priekį turėkite esminių darbų planą. Ir nepamirškite, jog kasdien atsiras papildomų.
  3. Planą ruoškite: planavimo arba prpjektų valdymo programėlėje, NOTES telefone / kompiuteryje, ant lapiukų ar tiesiog užrašų knygutėje
  4. Prioritetinius darbus arba darbus pagal deadline iškelkite į priekį arba viską sužymėkite A B C ir t.t. raidėmis. Pvz. jeigu jūs norite parašyti kokį post’ą apie savo kelionę, tai jis gali tapti darbu C, nes ta informacija niekur nepabėgs. Bet jeigu jūs be šito post’o išėjimo negalite susikaupti ir daryti kitų darbų, tada jis tampa A darbu.
  5. Be savaitės ar kitos dienos darbų plano iš anksto, papildomai ryte susirašykite ant lapiukų / lapo / knygelėje arba NOTES esminius dienos fokusus. Ant kito – mažiau svarbus, t.y. kur niekas nenumirs, kad nepadarysite šiandien ir ant trečio – „jeigu liks laiko tarpe arba bus įkvėpimo ir nėra mirties ir gyvybės klausimas”. Labai geras jausmas vakare ar dienos eigoje braukyti atliktus darbus ir dėti check.
  6. NEKELKITE VISŲ SKAMBUČIŲ IR GINK D. NEATRAŠINĖKITE VISŲ EMAILŲ BEI ŽINUČIŲ. Nebent dirbate administratoriumi ar jūsų darbas ir yra atsakyti visas žinutes. Bet ši tema verta atskiro skyriaus. Mat jeigu jūs atsakinėsite visiems visada, tai žiū, tam ir visą dieną skirsite. Šiuolaikinės technologijos įspraudė mus į rėmus būti visada online. Mokykite žmones pradėdami nuo savęs stotį į eilę, juk nebėgate pas gydytoją ir nedaužote durų, kad įleistų be eilės ar registracijos.
  7. Kai jau sėdate prie kurio tai klausimo, susikaupkite ir susifokusuokite jam. Dar kartą pakartosiu, nesileiskite blaškomi įeinančių skambučių ar fb bei Instagram aliarmų. 
  8. Darykite pauzes. Labai padeda nusistatyti priminimus ar net telefoninį žadintuvą tarpuose, pvz. vienam darbui valanda ir po to suskamba žadintuvas, prieinate prie kito – jam skiriate dvi valandas. Darote valandos pauzę ir panašiai. Bet būna, kad kai pagauna įkvėpimas, tada -> žiūrėkite punktą 10.
  9. Raskite kas jus įkvepia: trumpi ar ilgi pasivaikščiojimai, galbūt žurnalo pavartymai ar straipsniukų paskaitymai.
  10. IŠMOKITE NUKRYPTI NUO PLANO, šitą punktą pas save esu kasdien pažymėjus prie prioriteto nr. 1

P.S. Darbų planavimo programėles su komanda naudojame daug metų, ar norėčiau kurią parekomenduoti 100proc.? Tai dar ne:) Šiuo metu esam Trello, bet mėgstu ir kartu dalintis NOTES, turėti online dokumentus Gdrive. Darbus papildomai žymiuosi kalendoriuje, ne tik susitikimus.

Foto iš bendradarbystės erdvės Wolf Space, kuriame irgi turiu savo darbo vietą.

Share: