D E R V Y N A S

Pradėkime Šampano dieną! Apie įspūdingiausias degustacijos, kuriose teko dalyvauti

Jau trečius metus iš eilės šiandien, o oficialiai rytoj, t.y. spalio 14d. Vilniuje prasideda trečioji šampano paroda „49 mln…”. Joje net 17 Lietuvos importuotojų pristatys net 43 šampano gamintojų šampanus. Kurių, šiais metais, net 170 rūšys!

Ši šventė svarbi visiems šios srities mano kolegoms ir mokytojams, tačiau, džiugu, jog ji susilaukia didžiulo ir visuomenės susidomėjimo. Ką tai reiškia? O tai reiškia, jog mūsų visuomenėje daugėja žmonių, kurie vertina tikrus ir kokybiškus gėrimus. Ir tikrai nepigius. Tai reiškia, jog mūsų vyno ir gastronominė kultūra su kiekvienais metais visgi auga, nors ir valdžia bando ją slopinti. Tai reiškia, jog mažėja tokių, kurie „Bos**” ar „Roc** del Forte Dolce” vadina šampanu. Aišku, iki to, kol kaimo parduotuvėse bus didesnis pasirinkimas nei viena baltojo ir viena raudonojo (ir būtinai saldaus) vyno rūšis, dar toloka, bet mes judame.

Šia nekaimietiška proga su savim ir savo kolegomis bei tais, kurie supranta ar bent po truputį atranda šį įdomų gėrimą, dalinuosi keliomis emocijomis iš kolkas įsimintiniausių Šampano parodų degustacijų.

II vieta. Kolekcininkų lobių degustacija su Andriumi Smaliuku ir Jolanta Smičiene.
Spalio 12 dieną, t.y. vakar dalyvavau įspūdingoje kolekcinių šampanų degustacijoje su dviem šampano dievais ir vaikštančiomis enciklopedijomis. „Vynas ir Draugai” organizuotoje degustacijoje – šampano kolekcininkai teisininkas Andrius Smaliukas ir šampano žinovė Jolanta Smičienė. Jie sutiko pasidalinti keletu savo kolekcijų egzempliorių. Kodėl jie nori dalintis? Nes juos vienija daugeliui šampano žmonių bendras bruožas – sharing culture. Tai reiškia, kad jiems maloniausia gerą ir įdomų šampaną ragauti su bendraminčiais ir apie jį kalbėti, diskutuoti, dalintis patirtimi.
Šįkart tokios degustacijos dalimi tapau ir aš! Ar kada buvau tokioje jaukioje degustacijoje (apart tos kur vyksta namie, pas vyndarius rūsyje ar prie vakarienės stalo). Manau, ne. Nors ir konferencijų centro aplinkoje.

Ką ragavome?

Andrius simpatizuoja grande marque namams, o Jolanta labiau linksta prie winegrower‘ių, todėl jų pasirinkimo kriterijai labai aiškūs ir štai tokie:
Andriaus Smaliuko pasirinkimas:
Bollinger RD 1996
Henriot Enchantleurs Vinotheque 1988
Cristal 2002 ​
Jacquesson Avize  1990

+ Dom Perignon 2002

Jolantos Smičienės pasirinkimas:
Lilebert-Fils Le Brut Perle
Jeaunaux-Robin Les Grands Nots 2005

+ BD’3C Champagne Bourgeois-Diaz


II vieta. Šampanės augintojas Nr.1 Anselme Selosse ir jo geriausi mokiniai su Martynu Žemavičiumi iš „Clos & Cru”

Anselme Selosse – legendinis Šampanės vyndarys ir daugelio mokytojas. Jis – vienas originaliausių Šampanės vyndarių, jaunų regiono talentų mokytojas ir ugdytojas. Tad Anselme Selosse mokinių ir pasekėjų šampanai vertinami taip pat labai įtakingai. Juos pripažįsta įtakingiausi šampano vertintojai, geriausių restoranų someljė.

Tarp ąžuolą garbinančių mažųjų vyndarių būtent Anselme, „Jacque Selosse“ šampano namų savininkas, yra lyderis. Ragauti šio vyndario šampanai itin priminė prabangų burgundišką vyną. . Ir neveltui, pats Anselme vyno teorijos mokėsi Burgundijoje. Beje, ąžuolo talpyklas jis įsigija iš garsiausių Burgundijos ūkių.

„Vyno esmė – žemė”, – sako jis. Išties po šios degustacijos jaučiausi tarp žemės ir dangaus.

Ilgai nepamiršiu tų akimirkų, kai poskonis išlieka vos ne parą…

Ką ragavome?

III vieta.

Labai sužavėjo praeitų metų viešnia, vyno žurnalistė ir rašytoja, sertifikuota someljė Caroline Henry, kuri parašė knygą „Terroir Champagne: the Luxury of Sustainable, Organic and Biodynamic Cuvees“ (Šampanės terroir: darnos, organikos ir biodinamikos prabanga).
Caroline kalbėjo apie biodinamiką Šampanėje. Nors pačioje sesijoje dalyvauti ir nepavyko, tačiau gal ir labiau pasisekė, nes gavau visiškai privačią asmeninę degustaciją. Trumpą, bet aiškią!
Degustavome:
Benoit Lahaye Rose de Maceration
Vouette et Sorbee Fidele
David Leclapart l’Artiste
Francois Bedel Cuvee l’Ame de la Terre 2003
Fleury Notes Blanches Pinot Blanc
De Sousa Cuvee Mychorize 2010

I vieta 

Aišku, pirma vieta atitenka mano pirmoms pažintims su rimtu šampanu. Apie jas kada nors papasakosiu plačiau.

o

O jau rytoj pasimatysime trečioje Šampano dienoje. Mane rasite prie mano mylimo „Piper-Heidsieck” stendo!

 

Share: