Kai ankstyvą pavasarį ėmiau interviu iš vieno didžiųjų Lietuvos šefų – Vytauto Samavičiaus, restoranas „monai” buvo dar tik kelių mėnesių kūdikis. Kai vėlyvą pavasarį ten valgiau – jis buvo jau labai stiprus, o kai ten valgiau vasarą (ir visą vasarą ten valgė visi mano draugai ir pažįstami) – jis jau buvo subrendęs vaikas.
Bet kai restoranas „monai” dar neturėdamas metų laiko gavo pirmą įvertinimą ir pateko į „30 Geriausių restoranų” rinkimų penketuką (užėmė 4-ą vietą nušluostydami nosis visiems grandams), tuomet tapo aišku, jog jis yra genialus vaikas ir iškart pateko į pirmą klasę.
Vieni geriausių Lietuvoje
Toks tas Klaipėdos geriausias restoranas. Bet kad pirmasis Vytauto Samavičiaus vaikas neliktų nuskriaustas, tik priminsiu, jog jis išlieka lygiai toks pat geras ir tuose pačiuose rinkimuose užėmė 6-ą vietą. Tai „MOMO Grill” (apie juos skaitykite čia). Tiesa, nereiškia, kad aš sutinku su visais rinkimų rezulatais, bet kad „monai” ir „MOMO Grill” yra tarp geriausių – vienareikšmiškai.
Koncepcija ir aplinka
„monai” – namų restoranas. Jaukus ir namūdiškas, tai bandymas sukurti namų virtuvės įspūdį. Šviesi erdvė, kurioje dominuoja melsvi, balti atspalviai, medis ir šilti paviršiai, – visa tai primena jaukią virtuvę iš gerų interjero žurnalų puslapių. Be abejo, atvira virtuvė leidžia akies krašteliu stebėti plušančias ne namų šeimininkes, o profesionalią komandą.
Maistas
Per visus valgymus nusivilti neteko! Čia daugiau žuvies ir lengvesnių ir subtilesnių patiekalų nei „MOMO Grill”. Tačiau ir mėsos mylėtojai ras, ką valgyti. Meniu nėra didelis ir dažnai nesikeičia. Be abejo, visada geriau yra siauresnis meniu, kokybiški ir iki galo išdirbti patiekalai nei per didelė pasiūla bene siūlyti. Kultiniais jau tapusių ir beveik kone kiekvieno mano bičiulių instagram’oje atsiradusių tuno tartaro bei jautienos carpaccio privaloma paragauti. Be abejo, neapsiribokite tik užkandžiais, ragaukite ten ir kokybiškų žuvies patiekalų. Desertams taip pat skiriamas nemažas dėmesys.
Puikūs ten ir vėlyvieji pusryčiai, kurie tiesiog verti grieko. Nuo tradicinių ne visai tradiciškai gardintų Benedikto kiaušinių, blynelių iki ravioli.
Vynas Dervynas
Kaip DerVynas bus be vyno. Labai džiugu, jog čia jo geras pasirinkimas. Profesionaliai sudaryta vyno korta džiugina ir leidžia prie vakarienės, pietų ar pusryčių pasimėgauti mėgstamo ir tinkančio prie maisto vyno taure.
Ar “monai” aliuzija į “noma” tyčia?
Pasak šeimininkų, čia jokios sąsajos su “noma” nėra (mat Vytautui Samavičiui ten teko padirbti). Pavadinimas siejasi su vaikyste, pokštais, nes Žemaitijoje močiutės sakydavo: nesymonik; šis pavadinimas sentimentai ir namų dvasia. O antra, jis skiriamas žmonai. Nuimkite nuo žmonai ir gausite – monai.
Reziume
Geriausią valgymo vieta Klaipėdoje (ir viena iš visoje Lieutvoje).
Be abejo, tobulėti visiems visada yra kur, o neužmigti ant laurų dar svarbiau. Bet panašu, jog profesionaliam šefui tokie dalykai kolkas negresia.
Ačiū, grįžtu visada ir grįšiu, kai tik galėsiu.