D E R V Y N A S

Apie tekilos kokteilių čempionatą

Balandžio 11d. pirmadienį Vilniuje „ČIOP ČIOP” kulinarijos studijoje įvyko „Tahona Society“ ir „Olmeca“ organizuojamas tekilos čempionatas. Čempionato nugalėtojas gauna pakvietimą vykti į Meksiką, kurioje rengiamas didžiausias pasaulyje tekilos kokteilių čempionatas. Šis vyks rudenį, jame varžosi profesionalai iš viso pasaulio.

Ciop Ciop Tahona tekilu cempionatas Vainius Balcaitis

Ciop Ciop Tahona tekilu cempionatas Vainius Balcaitis

Prieš vakarinę čempionato dalį geriausi Lietuvos barų miksologojai klausėsi specialaus seminaro apie tekilos gamybos ypatumus, meksikietišką virtuvę bei kokteilių tendencijas. Pati mielai klausiausi šio seminaro, kuris, mano nuomone, naudingas ne tik patiems barmenams, bet ir visiems, kurie rašo, domisi barų ir restoranų kultūrą, be abejo, ir visiems, kurie dirba šioje srityje.

Vakarinėje dalyje geriausi Lietuvos miksologai kūrė įspūdingus tekilos kokteilius, siekdami laimėti kelionę į Meksikoje vyksiantį pasaulinį tekilos kokteilių čempionatą.

Ciop Ciop Tahona tekilu cempionatas Vainius Balcaitis

Ciop Ciop Tahona tekilu cempionatas Vainius Balcaitis

Ciop Ciop Tahona tekilu cempionatas Vainius Balcaitis

Vertinimo kriterijai

Labai svarbus aspektas – vietinių ingredientų panaudojimas. Kitaip tariant, kiekviename kokteilyje turėjo atsispindėti lietuviški ingredientai ir netgi kultūriniai aspektai. Taip pat buvo vertinami kulinariniai gebėjimai, metodų inovatyvumas, ingredientų unikalumas. Barmenai turėjo pasistengti pristatydami, nes buvo vertinama ir tai. Daugumai koją pakišo vienas iš vertinimo kriterijų – skonis ir balansas. Kad ir kokteilio koncepcija skambėjo puikiai, ingredientai atitiko visus reikalavimus, pristatymas buvo puikus, tačiau kai kurių kokteilių pats skonis ir balansas nuvylė.

Tai net ir nėra labai keista, juk parūkyti medį, padaryti savo sirupą, panaudoti gintarą, pušis yra labai įdomu ir konceptualu, šiek tiek labiau pažengę ir rodantys ryžtą gali to išmokti. Tačiau gyvenimas jau toks yra, kad skonį turi ne visi. Juk buvo kuriamas ne parodinis kokteilis fotografijai ar kokteilis „dėl ingredientų”, visų pirma, reikėjo galvoti apie skonį ir balansą. Na, bet kaip ir geriausiais šefais tampa ne visi, taip ir geriausiais miksologais tampa ne visi.

Labai džiugu tai, jog kone visi pademonstravo kulinarinius sugebėjimus, beveik kiekvienas pristatė savo išvirtą sirupą, buvo naudojama sous vide technika, ingredientai rūkomi, tekila brandinama su įvairiais ingredientais, o ką jau kalbėti apie plakimo technikas.

IMG_1344
Ciop Ciop Tahona tekilu cempionatas Vainius Balcaitis

Ciop Ciop Tahona tekilu cempionatas Vainius Balcaitis

Ciop Ciop Tahona tekilu cempionatas Vainius Balcaitis

Ciop Ciop Tahona tekilu cempionatas Vainius Balcaitis

Komisija ir rezultatai

Dalyvius vertino tekilos „Olmeca“ atstovas Patrick Seppa, stipriųjų gėrimų ekspertas, baro „Spiritus” bendrasavininkas ir „Lietuvos Tekilos Ambasados” įkūrėjas Linas Starkus, publicistas, rašantis labai daug apie maisto ir gėrimų kultūrą, Aidas Puklevičius bei aš, Urtė Mikelevičiūtė.

Komisijos nariai vieni kitų balų nematė iki pat rezultatų paskelbimo, tačiau vieningi balai parodė, kas buvo čempionato lyderiai. Patrick Seppa taip pat išreiškė džiaugsmą, jog Lietuvos čempionato lygis yra vienas aukštesnių iš visų vykstančių Pasaulyje.

Pirmoji vieta atiteko „Apoteka” barmenui Vainiui Balčaičiui už kokteilį pavadinimu „Žemyna”. Vainius ir gavo bilietą į Meksiką. Pristatymo metu Vainius juokavo, jog kaip tik jau yra pasiėmęs atostogų tai datai. Kaip sakoma, ir prisijuokavo. Iš tikrųjų, kokteilis atitiko su kaupu visus vertinimo kriterijus. Buvo pademonstruoti ne tik puikus miksologiniai ir kulinariniai sugebėjimai, tačiau skonis buvo subalansuotas.

Ciop Ciop Tahona tekilu cempionatas

Ciop Ciop Tahona tekilu cempionatas Vainius Balcaitis

Ciop Ciop Tahona tekilu cempionatas Vainius Balcaitis

Antra vieta atiteko praeitų metų nugalėtojai Martynai Feser iš Klaipėdos baro „Kaštonas”. Martyna pristatė kokteilį „Unesco Pesto”, kurį paruošė su tąryt surinktų pavasarinių miško žolelių pesto ir dobilų sirupu.

Martyna Feser Ciop Ciop Tahona tekilu cempionatas

Ciop Ciop Tahona tekilu cempionatas

Trečioje vietoje liko Karolis Jakelevičius iš baro „Alchemikas”. Kokteilį jis pavadino „Said Story”, inspiruotas Jūratės ir Kąstyčio legendos.

Ciop Ciop Tahona tekilu cempionatas Vainius Balcaitis

Ciop Ciop Tahona tekilu cempionatas Vainius Balcaitis

Specialų „Spiritus” prizą gavo ir Martynas Račinskas iš „Dream Bar” už mosts mexican kokteilį. Jame buvo panaudoti specialūs ingredientai, o Martynas pristatymui pasipuošė pancho apdaru.

Ciop Ciop Tahona tekilu cempionatas Vainius Balcaitis

Foto: Raimundas Adžgauskas

Share: