D E R V Y N A S

Skaniausios sūrių ir dešrų tendencijos I (burata)

Sūriai, dešros ir kumpeliai yra bene populiariausias ingredientas užkandžių lėkštėje. Taip pat be jų neįsivaizduojami daugelio Pasaulio virtuvių patiekalai, ypač Europos, Pietų, Centrinės ir Šiaurės Amerikos virtuvių. Net ir Azijoje, kurioje šie produktai šiek tiek mažiau populiarūs, esanti Gruzija neatsiejama be savo sūrio Sulguni, o indų tauta be panyro. Be abejo, britų, prancūzų, vokiečių, italų ir kitų Europos šalių neaplenktų niekas. Tad didžioji sūrių, dešryčių ir kumpių populiacija fiksuojama būtent šiame žemyne.

Turbūt nestebina ir tai, jog daugiausia sūrio suvartojanti šalis yra Prancūzija (vidutiniškai vienas prancūzas per metus suvartoja apie 25.9kg sūrio). Antrą ir trečią vietą dalinasi Islandija ir Suomija. Toje pačioje Prancūzijoje skaičiuojama net apie 350-400 skirtingų sūrių rūšių, o vienoje iš sūrių karalienių Italijoje – apie 300 skirtingų sūrių rūšių. Tačiau abi šalis stipriai lenkia Didžioji Britanija, kurioje įvardijama net apie 700 skirtingų sūrių rūšių. Tuo tarpu dešrelių rojumi įvardijama Vokietija.

Visame Pasaulyje skaičiuojama daugiau nei 1775 oficialiai užregistruotų sūrių rūšys ir daugiau nei 1500 dešrų bei kumpių rūšių. Na, bet kaip ir visur, taip ir šioje srityje, egzistuoja topai ir mados.

Populiariausios dešrų ir kumpių rūšys:

  • Salami
  • Prosciutto
  • Serrano
  • Šoninė
  • Bratwurst
  • Chorizo
  • Vienos dešrelės

Populiariausių sūrių rūšys:

  • Parmezanas
  • Pecorino Romano
  • Gouda
  • Brie
  • Čederis
  • Mančego
  • Kamembertas
  • Maskarponė
  • Feta
  • Mocarela
  • Gorgonzola

Kaip jau minėjau, sūrių, dešrų ir kumpių pasaulyje egzistuoja mados ir tendencijos. Vedantys šefai, restoranai, maisto tinklaraštininkai bei maisto ir vyno žurnalai diktuoja šias madas. Ilgą laiką lėkštėse karaliavusi parmezano, Buffalo di mozzarella, Prosciutto ir šoninės klasika įgauna naują pagreitį ir užleidžia top vietas savo bičiuliams. Sūrių pasaulyje pirmu smuiku groja itališkas sūris burata, ispaniškas mančego ir angliškas čederio sūris, o tarp dešrų laurus skina ispaniškoji chorizo. Dar viena įdomesnių dešrų rūšių, su kuria šefai mėgsta improvizuoti, o gurmanai atrasti – itališka nduja.

Turbūt daugelis esate jų ragavę, o jeigu ne, tuomet kviečiu kartu atrasti šiuos sūrius bei dešras.

Burata

Processed with VSCOcam with f2 preset

Šis itališkas sūris burata kilęs iš Apulijos regiono. Žodis buratta angliškai reiškia “buttery”, o tai reiškia sviestiškas. Ir ne veltui. Riebios konsistencijos sūris, gaminamas iš mocarelos ir grietinėlės. Sūrio apvalkalas pagamintas iš mocarelos ar Buffalo mocarelos sūrio, o vidų sudaro grietinėlės įdaras. Sūris neskirtas brandinimui, jį reiktų valgyti iškart. Tad į Lietuvą jis importuojamas labai reguliai, kas savaitę ar porą. Jį reiktų laikyti šaltai, tačiau prieš vartojant siūloma išimti ir palaikyti kambario temperatūroje. Atidarius sūrį, jį reiktų suvartoti per 48 valandas, tačiau jį reiktų laikyti tame pačiame skystyje, kuriame sūris ir buvo įpakuotas.

Gastronomijos pasaulyje burata sparčiai pradėjo populiarėti ir dažnai sutinkamas gurmanų lėkštėse. Klasikinėse Caprese salotose jis keičia mocarelą, dažnai derinamas su pasta patiekalais. Turbūt gardžiausia juo mėgautis tiesiog su geru alyvuogių aliejumi bei mėgstamomis žolelėmis.

Kur įsigyti?

Vilniuje šio gardaus sūrio galite įsigyti “Itališko skonio gurmanų” parduotuvėje Šiaurės miestelyje. Tiesiai iš Apulijos regiono į lentynas jis atkeliauja kas antrą savaitę. Ten pat rasite ir kokybiškų aliejų bei kitos itališkos produkcijos, su kuria galėsite improvizuoti ir gardinti savo mėgstamus patiekalus. Privalumas gaminant su šviežiais produktais – tai nereikalauja daug pastangų, o tinkamai suderinę skonius – pagaminsite šedevrus. Derinant ingredientus, lokalumas yra labai svarbu, tad prie buratos sūrio derinkite vietinį aliejų iš Apulijos.

Receptas

Processed with VSCOcam with f2 preset

Gamindama salotas su burata naudoju vietinius produktus: aliejų iš Apulijos bei pusiau saulėje džiovintus pomidorus iš tos pačios Apulijos.

2-iems porcijoms jums reikės:

1 pakelio burata sūrio (du rutuliukai);

“De Carlo II Classico” aliejaus (Apulijos regionas);

Pusiau saulėje džiovintų pomidoriukų (Apulijos regionas);

Druskos;

Pipirų;

Mėgstamų žolelių (čiobrelių, mėtų);

Šviežios duonelės

Rankų darbo burata rutuliukus išimkite iš pakelio. Lėkštėje šakute patrinkite sūrį, kol jis išleis grietinėlę iš vidaus. Berkite druskos, pipirų ir pagardinkite mėgstamomis žolelėmis. Bazilikas ir burata ar mocarela yra klasika, tačiau išbandykite ir improvizuokite su čiobreliais, mėtomis ar raudonėliu. Nepagailėdami apšlakstykite aliejumi, įdėkite kelis pomidoriukus. Ragaukite su šviežia duonele. Šis ypač tyras alyvuogių aliejus “De Carlo II Classico”, kurį naudojame,  išgautas iš aukščiausios rūšies alyvuogių, kurios spaudžiamos mechaniniu būdu. Pagal tarptautinį alyvuogių aliejaus gidą surinkęs 98/100 balų. Vidutiniškai vaisiško, šviežios nupjautos žolės, alyvuogių, artišokų ir migdolų riešutų aromato aliejus puikiai papildo šviežią burata sūrį.

Įsigyti ir paragauti: “Itališko Skonio Gurmanai”, Verkių g. 29, Šeimos aikštė, Ogmios miestas

Skaityti: http://www.ivilnius.lt/dimiescio-skonis-su-urte/skaniosios-suriu-ir-desru-madu-tendencijos/69643d33333333

Share:
PREVIOUS POST

Posted by -
NEXT POST

Posted by -