D E R V Y N A S

Kalėdinio vyno ir kalėdinių mugių karalienė – Vokietija

(straipsnio pakoreguotas versijas galite rasti ‘Virtuvė. Nuo…Iki’ ir ‘Lietuvos Ryto’ priede ‘Gyvenimo būdas’, ši versija – sujungtinė)

Kalėdiniai algoritmai Kalėdų belaukiant

Jeigu jūsų paklaustų, kas labiausiai asocijuojasi su šventiškai Kalėdiniu laikotarpiu? Manau, jog pirmajame dešimtuke karaliautų šviečiančios vitrinos, spalvotos lemputės, žvakutės, karštas vynas, cinamonas, šventiškai nusiteikę žmonės beieškantys dovanų artimiesiems kalėdinėse mugėse, aišku, pačios kalėdinės mugės, elniai, briedžiai ir nykštukai, Wham ‘Last Christmas’, sausainiai, pyragai ir sniegas. Na o jeigu jūsų paklaustų, kokioje šalyje viso šio galite daugiausia rasti? Net neabejotinai pirmajame penketuke atsidurtų Vokietija. Juk tai kalėdinio karšto Rieslingo ir Kalėdinių mugių karalienė – Vokietija.

Christmas Market Germany Deautschland

Christmas Market Germany Deautschland

(jauki mugė Bonoje)

Christmas Market Germany Deautschland

(ir Berlyno masiškumas)

Miestai virsta kalėdinėmis mugėmis

Kalėdinės mugės atsidaro jau vėlyvą lapkritį ir baigiasi per Trijų Karalių šventę, t.y. sausio pradžioje. Vien pačioje Vokietijos sostinėje – Berlyne – esti virš 30 skirtingų mugių. Nors šiaurinė Vokietijos dalis yra mažiau šventiškai nusiteikusi nei pietinė. Važiuojant link pietų daugėja pačių mugių skaičius, o kai kur ištisi miesteliai tampa mugėmis. Vokiškos mugės yra tikras unikumas visame pasaulyje, kaip pavyzdžiui, Londone kiekvienais metais taip pat atidaromas visas Kalėdinių pramogų kompleksas – Winter Wonderland. Pastarasis inspiruotas vokiškų mugių ir ten apstu vokiško maisto, vyno bei autentiškų pramogų.

Mugėse gausu patiekalų, atspindinčių vietinę virtuvę. Kiekviename regione rasite tam regionui būdingų gėrimų bei skanumynų. Sutiksite ir atvykėlių, kurie siūlys jums šviežiai rūkomos lašišos ar atvežtinių saldėsių.

Christmas Market Germany Deautschland

Karštas vynas. Visoje Vokietijoje pagrindinis gėrimas be kurio neatsiejamos Kalėdos – karštas vynas. Vyno skonis priklauso ne tik nuo vynuogių rūšies, gamintojo sugebėjimų, dirvožemio ir visų kitų specifikacijų, vyno skonis gali priklausyti ir nuo pridėtų prieskonių ir nuo kaitinimo temperatūros. Baltam karštam vynui ruošti populiariausi Müller – Thurgau arba Riesling rūšies vynuogės, o raudonam dažniausiai Dornfelder arba Spätburgunder. Lietuviai įpratę, jog Glühwein yra jau pagamintas nestiprus raudonas vynas su prieskoniais. O iš tiesų, karštas kalėdiškas vynas yra ir raudonas, ir baltas . Pastarasis kai kur net populiaresnis. Vokiečiai vyną gardina specialiu prieskoniu mišiniu, kurį sudaro: cinamonas, vanilė, anyžius, gvazdikėliai bei džiovinti vaisiai. Dedama daug cukraus. Pilama romo, įvairiausių likerių: vyšnių, vanilės, migdolų, slyvų ir visokių. Likerių taip pat galite paragauti kalėdiniuose turguose.

Christmas Market Germany Deautschland

Christmas Market Germany Deautschland

Alus. Dar vienas Vokietijos gėrimų karalius – alus. Ir ne tik per spalio mėnesį vykstančią Oktoberfest, bet ir šventiniu laikotarpiu. Vokiečiai geria daug, o ypač alaus. Tiek lauke Kalėdinėse mugėse, tiek tradicinėse knaipėse. Tai tipiniai vokiški barai, kurie iš esmės panašūs į tradicinius airiškus pub’us. Juose gausu įvairių alaus rūšių ir gaminami tradiciniai vokiškos virtuvės patiekalai. Kai kur tik pilstomas alus, bet ten kur yra maisto – puiki terpė susipažinti su vokiečių virtuvę. Galite paragauti įvairių dešrelių, kepsnių, karkos.

Christmas Market Germany Deautschland

Christmas Market Germany Deautschland

Christmas Market Germany Deautschland

(knaipė)

Kiaušininis likeris. Eierpunch – kiaušinių likeris, tiekiamas šiltas, su gausia grietinėlės kepuraite. Dėl jo vokiečiai tikrai pametę galvas ir kiekvienais metais laukia Kalėdinių mugių būtent dėl šio punčo. Jis ruošiamas iš kiaušinio trynių, cukraus, balto vyno, vanilės. cinamono ir gvazdikėlių.

Bulviniai blynai. Kai lauke šiek tiek šaltoka, kai norisi sotesnio maisto, kai reikia kažkuo užsikąsti rūgšties kupiną, bet pasaldintą karštą Riesling vynuogių vyną – bulviniai blynai su obuolių uogiene yra kone pats tinkamiausias variantas. Bulviniai blynai ruošiami pagal įvairias tradicijas: kai kur iš stambiai tarkuotų bulvių, kai kur iš smulkiai. Tradiciškai vokiečiai juos valgo ir siūlo ragauti su obuoliene.

Dešrelės. Vokietijos virtuvė neatsiejama nuo dešrelių. Jos ten vadinamos bratwrst, bet dažnai įgauna ir kitokių pavadinimų, kurie labiau susiję su papildomais priedais: ar tai dešrelės su žolelėmis, ar tai patiekiamos su curry padažu. Tai kiaulienos dešrelės, kurios mugėse valgomos kvietinėje bandelėje, o minėtose knaipėse su bulvių koše bei troškintais kopūstais.

Christmas Market Germany Deautschland

Christmas Market Germany Deautschland

(bratwurst)

Christmas Market Germany Deautschland

Saldumynai. Nuo dešrelių ir bulvinių blynų mugėse neatsilieka saldumynai. Jūs galite rasti įvairių skonių, įvairių dydžių ir įvairių tekstūrų saldumynus. Be galo populiarūs migdolai apvalke – tačiau apvalkalo skonis neapsiriboja saldu sūru, jūs galite paragauti šokoladinių batonėlių ‘Twix’ ar ‘Mars’ skonio riešutų, to pačio energetinio gėrimo ‘Red Bull’ skonio, kramtomosios gumos ar net braškių skonio riešutų. Spurgos, sausainiai, vaisiai šokolade, vaisiai cukruje karaliauja miestelių gatvėse ir miestų aikštėse.

Christmas Market Germany Deautschland

Christmas Market Germany Deautschland

(įvairių skonių riešutai apvalkale)

Christmas Market Germany Deautschland(vaisai šokolade)

Christmas Market Germany Deautschland

(vaisai sirupe)

Kaštainiai. Itin populiarus užkandis – kaštainiai. Visais laikais Prancūzijoje ir Vokietijoje kaštainiai buvo vertinami kaip itin maistingas ir daug gerųjų savybių turintis produktas. Dabar kaštainiai lyg iš naujo daugelio restoranų ir jų virtuvių šefų atrastas ingridientas. Kaštainai turi gydomųjų savybių ir, pasak jų surinkimu bei pardavimu užsiimančių žmonių, turi jauninančiųjų savybių – padeda išlikti ilgiau jauniems bei sveikiems.

Christmas Market Germany Deautschland

Vokiečių Kūčių šventimo ypatumai

Kūčių vakarą, ten vadinamą Heilig Abend (liet. šventu vakaru) dvylikos patiekalų taisyklė negalioja. Maisto Kūčių vakarą nebūna per daug. Pavakarieniavę su šeima, vokiečiai užsiimama įvairiomis pramogomis: šeimose, kuriose yra vaikų, suaugę persirenginėja kalėdiniais angelais, šventu Nicolaus, šoka, dainuoja ir dovanoja dovanas; kiekvienas šeimos narys stengiasi nustebinti kitus įvairiomis juokingomis smulkmenomis. Lietuvoje įprasta nuo senovės Kūčių vakarą eiti anksti meigoti ir laukti Kalėdų Senio, o ten mat Kūčių vakaras itin ilgas, nes kaimynai eina pas kaimynus išgerti po taurę vyno ir palinkėti gražių švenčių.

Aktyvųjų pramogų mylėtojai dažnai renkasi Austrijos, Šveicarijos ar Vokietijos kalnus, kur smagiai galite susiplanuoti ekstremalias slidinėjimo ar karšto vyno gėrimo kavinukėse ant kalno atostogas. Atstumas iki jų yra tikrai nedidelis

Šventinis daugiau nei mėnesį trunkantis švenčių maratonas baigiasi per Trijų Karalių šventę. Mugių kioskeliai išvežami, supynės išmontuojamos, o lemputės nukabinamos. Tačiau ne ilgam. Jau vasarį prasideda festivaliai ir vėl į gatves grįžta kioskeliai su bulviniais blynais, bratwurst ir alumi, tik šį kartą be kiaušininio punčo ir karšto vyno.

O mes?

Mes prieššventiniu laikotarpiu pasirinkome aktyvią ir šeimynišką pramogą – su šeima lankyti įvairias Kalėdines muges, ragauti vietinį maistą, karštą vyną bei alų. Aišku, nepamiršom aplankyti Reino ir Berlyno. Jo Kalėdinės mugės – didelės, masinės…Ten daug betono ir vakarėlių. Bet visos kalėdinės simpatijos keliauja mažesniems miesteliams ir jaukesnėms mugėms.

o

Prost! 

Christmas Market Germany Deautschland

Christmas Market Germany Deautschland

Share: