D E R V Y N A S

Išgerkime romo!

II dalis.

Vakar supažindinau jus su romo istorijos ištakom ir įvairiais kilmės aiškinimais. Naujos pramogos latino šokių įkvėpta ir toliau gyvenu Kubos ritmais ir tęsiu pažinti su romo pasauliu.

Pats romas gaminamas iš cukranendrių distiliacijos būdu. Kaip ir dauguma stipriųjų alkoholinių gėrimų. Iš sumaltų cukranendrių masės išgaunamos sultys, jos kaitinamos išgaunant sirupą, o šis fermentuojamas, distiliuojamas ir pavirsta į tyrą romą. Jo gamybos būdai gan įvairūs, kai kurios rūšys daromos iš cukranendrių sulčių distiliacijos būdu, kitos iš melasos (šalutinis produktas gaunamas darant cukrų), o dar vienos tiesiog maišant pačią melasą, sirupą ir cukranendrių sultis. Pastarasis yra pigiausias.

Romas brandinamas ąžuolo statinėse, nuo ko priklauso atspalvių įvairovė, aišku kintantis skonis bei aromatai. Nors niekam nepaslaptis, jog romo spalva gali būti naikinama per anglies filtrus arba dažoma karamelės pagalba. Dažniausiai naudojamas viskio ar burbono statinės.

(Romas burbono statinėje)

Romą pagal regiono stilius galima būtų skirstyti taip:

Kuba, Puerto Riko, Bahamų, Venesuelos – balti, neutralūs, gana švelnaus skonio;

Jamaika  – kvapnūs, egzotiškų vaisių aromato, gali būti riešutiški, tamsesni romai, pilnesnio skonio;

Barbadosas  – elegantiški, taip pat pilnesnio, sodresnio skonio;

Gajana – saldūs, prieskoniški, sodrūs;

Gvadelupė ir Martinika – paprastai brangesni nei kiti dėl jų gamybos ypatumo, nes gaminami tiesiogiai iš cukranendrių sirupo, išlaiko daugiau būdingo joms skonio – obuoliški, žolinių aromatų.

Romus galimi būdų apibūdinti pagal tokias charakteristikas:

Lengvi romai (Light rums) – taip pat vadinami baltaisiai, sidabriniais romais. Tokie dažniausiai naudojami gaminti kokteiliais, gan silpno aromato ir nedidelio saldumo. Puerto Riko, Kubos stilius.

Auksiniai romai (Gold rums) –vadinami ir gintariniais. Brandinti romai, iš ko ir atsiranda spalva (dažniausiai naudojamos viskių statinės). Kvapnesni bei stipresnių skonio atspalvių.

Tamsūs romai (Dark rums) – itin tamsių, ryškių spalvų romai. Ilgiau brandinami ąžuolo statinėse. Nuo jų labiau subręsta, todėl demonstruoja itin intensyvų charakterį. Ypač tinkami naudoti patiekalų gamyboje. Tai  Jamaikos, Haičio, Martinikos stilius.

Prieskoniški romai (Spiced rums) – jų įkvepiant galima pajusti įvairiausių prieskonių – cinamono, rozmarino, anyžių, pipirų, dažnai karamelės natų. Dauguma jų tamsesni savo spalva ir priskiriami prie auksinių romų kategorijos. Tarp jų būna daug pigių, bet nevisai natūralių – tai baltų romų ir karamelės mišinys.

Aromatingi romai  (Flavored rums) – pasižymi gėlių ir vaisių, tokių kaip bananai, mango, apelsinai, kokosai, citrinos, aromatais. Alkoholio juose dažniausiai šiek tiek mažiau nei 40%. Galima laisvai mėgautis vienais, su ledu ar naudoti kokteiliams.

Overproof romai (ypač stiprūs) – stipresni nei standartiniai 40%, net iki 75% – 80% laipsnių alkoholio.

Premium romai – specialios alkoholinių gėrimų klasės. Tai itin vertinamų prekinių ženklų, kruopščiai ir kokybiškai pagaminti bei subrandinti. Dauguma pasižymi išskirtinėmis savybėmis.

Romo gamintojų pasaulyje yra tikrai ne vienas, ne du ir ne dešimt. O kokie gi patys populiariausi ženklai metais (pardavimai 2011 metų)?

1. Bacardi, gaminama Bacardi (19.6 milijonai dėžių po 9l)

(Bacardi)

2. Tanduay, gaminama Tanduay Distillers (18.7 milijonai)

(Tanduay)

3. McDowell’s No.1 Celebration, gaminama United Spirits (15.6 milijonai)

(McDowell’s No.1 Celebration)

4. Captain Morgan, gaminama Diageo (9.2 milijonai)

(Captain Morgan)

5. Havana Club, gaminama Pernod Ricard (3.8 milijonai)

6. Contessa, gaminama Radico Khaitan (2.4 milijonai)

(Contessa)

7. Old Cask, gaminama United Spirits (2.2 milijonai)

(Old Cask)

8. Old Port Rum, gaminama Amrut Distilleries (2 milijonai)

(Old Port)

9. Montilla, gaminama Pernod Ricard (1.6 milijonai)

(Montilla)

10. Cacique, gaminama Diageo (1.7 milijonai)

(Cacique)

 

Share: