D E R V Y N A S

James Bond. Secret Agent 007. Chemijos pamokėlė. (tolesnis vyno kelias)

Kol likom gyvi ir kol veikia internetas skubu pasipasakoti skaitytojams, draugams, pažįstamiems bei būsimiems pažįstamiems apie „į ką išaugo“ vaiksytėje prasidėjęs po baliaus likusių stikliukų laižymas. Turbūt jau nebereikia priminti apie mokslus, darbus ir vyną Mozelyje, Vokietijoje. Tai ir įsimylėjau Mozelį. Vis dar skraidau pirmyn atgal, nes nebegaliu gyvent be to krašto. Nemažiau (bet ir nedaugiau) jis įdomus ir žiemą kuriam (apie šventinius ypatumus ir jauną vyną dar rašysiu).

Kaip vienas esminių dalykų ten mane nupūtė šalti lietuviški vėjai dėl vieno svarbaus projekto, didžiuma darbų buvo padaryti jau vasarą (bet projekto konfidencialumo negalėjau apie tai rašyti viešai).

(susitikimo akimirkos)

Vynas toks gardus ne vien dėl puikaus dirvožemio, dėl įspūdingo kraštovaizdžio, dėl talentingų vyndarių, bet ir dėl nuolatinių kokybės gerinimo ieškojimų. Vienas esminių dalykų – kada pradėti skinti vynuoges. Kiekvienas vyndarys turi savo praktiktą ir patirtį, bet turint didžiausius plotus ir ne visada norint pasikliauti tik intuicija, naudojami įvairūs gliukozės, fruktozės (ji vynuogėms svarbesnė) kiekio, polifenolio ( aromatinis junginys, esantis odelėje, nuo jo priklauso spalva, skonis ir taninai),  resveratrolis (bene žinomiausias natūralus organizme esantis antioksidantas prieš bakterijas), fenilalaninas (amino rūgštis baltymuose), rūgštingumas ir t.t. (kolkas dar tik mokausi techninių vyno gamybos aspektų, todėl pati ne viską suprantu).

(Premivm prietaisas, su kuriuo vyko darbas)

Tam kuriami įvairūs prietaisai, kurie neatsilieka nuo šiųdieninių technologijų ir yra integruoti su GPS, turi kompiuterines duomenų bazes bei kuriami apps‘ai išmaniesiems, jog kiekvienas įsigyjęs prietaisą vyno gamintojas (turintis išmanųjį) nesudėtingai įvertintų savo vynuogių būklę.

(dar visai jaunos vynuogės. matuojame tiek esančias šešėlyje, tiek saulės šviesoje)

(o kopdama į stačius šlaitus dažniausiai nusibalnodavau kojas)

Vat šito aptarimas ir vyko su chemikais, fizikais, programeriais, technikais ir profesoriais mano buvusioje darbovietėje. Po jo viešai galiu parodyti keletą nuotraukų, kaip man sekėsi matuoti vynuogių kokybę ir ruošti kitų metų vyno derlių.

Be to, pusė darbo vyko labaratorijoj su metanoliu ir tūbelėm, kaip per chemijos pamoką (iš amerikietiško filmo).

(laboratorijos įrankiai)

(kolbos su metanoliu, į kuriuos talpinamos vynuogės ir siunčiamos į laboratoriją Čekijoje)

Aišku, po to buvo atšvęsta deramai.

Share: