D E R V Y N A S

Duokit karšto vyno. Švenčių ir tarpušvenčio gėrimai, mėsa ir šokoladas.

Antra dalis

Rieslingas, karštas vynas, Riesling baltas karštas vynas, Obuolių karštas vynas, afrikietiškas Pinotage

Jautiena vyne su česnakais, šokoladinis suflė

Argi nesinori grįžus iš troleibuso pavadinimu “prekybos centras prieš Kalėdas” arba šimtą kartų geresnio varianto – pasivaikščiojimo miške rusiškame šaltyje atsigaivinti karšto vyno pinta?

Siūlau kelis variantus karšto vyno gamybai namie (beje, siūlau tokiu prisipildyti termosus prieš čiuožinėjimą rogutėmis ar senių besmegenių statymą minusiniame lauke):

(tiekite karštą vyną specialiuose kalėdiniuose puodeliuose)

I variantas Karštas vynas

Reikės:

 Glühwein’o,

anyžių,

cinamono,

muskato ir apelsino

Įsigykite kokybiško Glühwein’o, jį pakaitinti ir dėti jau paruoštų Glühwein prieskonių arba pagardinti patiems anyžiais, cinamonu, muskatu bei apelsino žievele.

(improvizuokite puodeliais – apipieškite patys)

II variantas Karštas vynas

Reikės:

Skirtingų rūšių raudono vyno

cinamono,

medaus,

romo/konjako/brendžio/likerio,

gvazdikėlių,

citrinos

Skirtingų vynuogių vynus iš skirtingų pasaulio regionų (arba kas liko po baliaus arba marinavimo) sumaišykite dideliame puode, gardinkite medumu, pilkite šlakelį romo/brendžio/konjako, įmeskite cinamono, gvazdikėlių ir įspauskite šiek tiek citrinos.

(Riesling Glühwein)

III variantas Baltas karštas vynas

Reikės:

vokiško Rieslingo

cinamono/Glühwein’o prieskonių

Šį skanumyną nužiūrėjau Kalėdinėse vokiškose mugėse (Weinachtsmarkt). Niekada negalvojau, kad baltas karštas vynas toks gardu. Man pačiai labiausiai patiko tiesiog pakaitintas pusiau saldus Rieslingas ir pagardintas cinamonu. Bet galite naudoti sausą, tada dar dėkite medaus. O jeigu norite dar įmantriau – naudokite tuos pačius Glühwein prieskonius. Tarp kitko, nei citrinos, nei apelsino nebereikia dėti, nes Rieslingas ir taip su rūgštele.

IV variantas Obuolių karštas vynas

Reikės:

Obuolių vyno

cinamono,

gvazdikėlių,

romo/konjako/brendžio/likerio

Jeigu jūs, jūsų tėtis (kaip manasis) ar artimieji gamina namie obuolių vyną, išbandykite jį karštą. Pakaitinkite su mėgstamais prieskoniais ir pagardinkite šlakeliu stipraus gėrimo. Visiškai taip pat skanu kaip ir vynuogių!

Tęsiant Rieslingo temą, jis puikiai dėrės su daugeliu lietuviškų Kalėdų stalo maistų. Ypač nebijokite saldaus ir seno Rieslingo bandyti su ta pačia silke ar mišrainėmis. Jeigu kalėdoms tieksite jautieną – salstelėjęs Rieslingas bus netikėtas, bet malonus palydovas.

Jautiena vyne su česnakais

Reikės:

Padorios ir gražios jautienos gabalo

Raudono (!) vyno

Svogūnų

Jalapeno pipirų

Česnako

Raudono svogūno

Druskos

Pipirų

Mėgstamų prieskonių, jei dar trūksta

Alyvuogių aliejaus kepimui

Jautiena supjaustykite gabalėliais, apipilkyte, nepagailėkite, vynu, ją išmasažuokite. Pripjaustykite raudono svogūno, česnako bei jelapeno pipirų. Palaikykite bent valandą. Tada įkaitinkite keptuvę, pilkite alyvuogių aliejaus, tada jautienos su visais priedais eilė. Gardinkite pipirais bei druska. Siūlau neperkepti, bet čia labai individualu, kas mėgstat su krauju, kas labai ištroškintą…

Na o Naujų Metų desertui siūlau šokoladinius suflė derinti su afrikietišku Pinotage vynuogės vynu.

Suflė receptą galėsiu individualiai pasakyti, kam reikės, o vėliau patikslinsiu ir patalpinsiu čia. Žinau vieną ypatingai gerą, kur netikėtai dalyvauja ir moliūgas.

(šokoladinis suflė su moliūgų ir vanilės padažu)

(afrikietiškas Pinotage)

Mieli, linkiu skanių derinių, nepersivalgymo, pasimėgavimo ir aktyvių pramogų po to!

 

Share: