D E R V Y N A S

vyno ištakos ir atsiradimas (trumpai) – inspiruota A.Čekuolio

Kartais mėgstu paklausyti gerb.A.Čekuolio laidų. Ir štai vieną atradau apie…alkoholinių gėrimų istoriją.

Žurnalistas ir rašytojas A.Čekuolis pasakoja (koreguota ir pridėta autorės):

Ji nėra siaubinga, kaip galbūt tikisi kai kurie blaivininkai, bet ir ne vien rūtelės ir neužmirštuolės. Nėra grūdo ar sėklos, vaisiaus ar uogos, kuri būtų taip arti žmogaus lopšio kaip vynuogė.

Net ir pačioje pačioje Pasaulio sukūrimo pradžioje randame vyno ištakų. Pasauliniam potvyniui neva nuslūgus  Nojus ir trys jo sūnūs išlipa iš savo laivo, vadinamo AR. Ir ką jie daro? Senajame testamente skaitome: Nojus buvo žemdirbys ir jis pirmiausia pasodino vynuogės daigą. Po to jis išgėrė vyno ir gulėjo nuogas savo palapinėje.

Jau net  Egipto, Turkijos regionuose yra rasta sėklų 8000 metų senumo. Senovės Mesopatamijoje vyną irgi mėgdavo, bet jis buvo geriamas didikų, o žemesnio rango žmonės gerdavo alų.

Sakoma, jog dieviška saulė duoda vynui sunkų saldumą, o vynuogynai – apskritai dieviški.  Vynuogės uoga – Dievo Horo akis, o vynas vadintas Pipto dangaus dievo ašaromis. Todėl vynas , iš kurios pusės bepažvelgsi, – dieviškas gėrimas.

Seniau vynas visada buvo skiedžiamas vandeniu. Kodėl? Nes troškina, gerti norisi, vynas puikiai atgaivino, o padauginus neskiesto, jau ir darbų nebenudirbsi. Vyno skiedimas turi dar daug didesnę reikšmę. Tais laikais, siautė skrandžio ligos, maras. O žmonės pastebėjo, jeigu geri vandenį skiestą vynu, tada nesusergi. Vynas naudodamas kaip vaistas ir desifekatorius.

Aleksandras Makedonietis irgi savo kariaunai duodavo vyną. Aleksandras turėjęs gerus patarėjus, o jie savo ruožtu  patardavo kareiviams duoti vandenį skiestą vandeniu. Tai tapo netgi įsakymu kareiviams. Kas neklausė – tam buvo nukertama galva. Taip kareiviai įgaudavo imunitetą. Gal tai ir buvo Makedoniečio sėkmės paslaptis? Jo kariauna tiesiog apsupdavo miestą, palūkėdavo, kol visi mieste numirs nuo choleros ar dizenterijos ir tada jausdavosi jį užkariavę.

Portugalijos kaimuose iki šiol vasarą žinoma tokia sriuba: Nuvargusio arklio sriuba. Pripalama pusė stiklinės raudono sauso vyno, vandens, dedama porą šaukštų cukraus ir pritrupinama kukūrų dribsnių. Pakelia nuo kojų kaip botagas nuvargusią arklį. Yra tik viena taisyklė: negalima duoti vaikams iki trijų metų.

Simpoziumas – kokios nors srities specialistų susitikimas (dabar). Seniau Graikijoje simpoziuom reiškė draugišką vyrų vakarienę. Jie sėdėdavo daug valandų, daug valgydavo, gerdavo, gulėdamo ant gultų, šokdavo, fokusininkai rodydavo triukus, moterys grodavo fleitomis, patys deklamuodavo eilėraščius. Ten visada į vyną buvo pilamas vanduo. Per susibūrimą buvo išrenkamas pirmininkas, jis vesdavo renginį ir nustatydavo taisykles, kiek pilti vandens: ar daug tądien gers, ar laikysis saiko, ar reikės iškart išgerti taurę, ar mėgautis. Visa tai aptinkama Platono raštuose.

Krikščionybė dar labiau išpuoselėjo vyno kultūra. Naujojo testamento kūrėjai puikia išmanė graikų kultūrą, jie ir rėmėsi ja. Žodis evangelija – graikiškas. Kristaus mokiniai paskutinę vakarienę šventė pagal simpoziumo tradicijas. O paskutiniosios vakarienės pavyzdžiu susikūrė šventųjų mišių ritualus, tik labai jį ištaurinus. Tiek senajame, tiek naujajame testamente dažnai minimi vynuogynai, vyno gėrimas. Žinoma, tik teigiama, kad žmogus turi atsiverti Dievui būdamas blaivus. O po to…

Islamas kategoriškai smerkia gėrimą ir pasigėrimą. Bet saikingą vyno gėrimą, kai jis lydimas poezijos, dainų, šokių – toleruojame net ten.

Ir reziume: natūralus sausas vynas vartojamas saikingai vienintelis patikimas alkoholizmo stabdys.

Share:
PREVIOUS POST

Posted by -
NEXT POST

Posted by -