D E R V Y N A S

Meksika

gal ir keista pasirodys, jog nepradedu rašyti nuo itališkų, ispaniškų, prancūziškų ar vokiškų vynų.  ar net ne nuo kalifornietiškų, australietiškų ar čilietiškų. šiandien man meksikos skonis burnoj.  įtakos, aišku, tam padarė vakaryštis apsilankymas puikiame meksikiečių restoranėlyje Sofa de Pancho – gardi vakarienė su gera kompanija. prisiklausius daug įdomių faktų ir istorijų apie tekilą – puikų ir išpuoselėtą  meksikiečių tradicinį gėrimą, kilo mintis: o kaip Meksika ir vynas?

jau 1521 metais ispanai sėdėdami Meksikoje prisisodino vynuogių ir ėmė daryti vyną.  ispanai įsiveržė į šią saulėtą šalį ir pradėjo savivaliauti bei leisti savus įstatymus. netgi buvo išleistas įsakymas, jog kiekvienas ispanas, kuriam buvo duota žemės, per 5 metus pasodintų „vieną tūkstantį vynmedžių šimtui indėnų“.

bet karštųjų mačo vynas nesužavėjo. o tuo tarpu ispanai nesusižavėjo actekų siūlomu pieno spalvos gėrimu pulque (tekilos pradininku). pulque taip ir liko daugiausia meksikietiškam skoniui. o išradingi ispanai sugalvojo, jog šį keistą gėrimą galima distiliuoti ir paversti krištolinės spalvos. taip atsirado tequilla, agave tequillana, pagal sultingo kaktuso rūšį. bet apie tequillą daugiau išgirsite iš šio restorano šefo arba nuėję į paskaitas apie stipriuosius gėrimus Vyno klube. geriausia, nuvykite į Meksiką ir išgirskite, paragaukite ten.

o vynas dabar Meksikoje? iš didelės gausos vynmedžių, vynui gaminti tenka labai mažai vynuogių. didžioji dauguma paliekama valgymui – šviežioms ar razinoms. iš kitos dalies gaminamas brendis. o kas liko – dėl tilviko. šiaip meksikiečiai nelabai mėgsta gerti vyną, jie geria alų, pulque. vyno suvartojimas žmogui yra viena dešimtoji Europos vidurkio.

vynuogininkystė ir vyndarystė vykdoma tik sausose vietovėse, pvz.Žemutinėje Kalifornijoje ir Sakatekase.

kalbant apie etiketes. dauguma sąvokų panašios į ispaniškas. kelios bendros sąvokos jums:

VINO TINTO – raudonas vynas; VINO BLANCO – baltasis vynas; VARIEDAD – vynuogių veislė; COMBINADOS – nurodo skirtingų vynuogių veislių mišinį; ESPUMOSO – putojantis; SECO, EXTRA SECO – sausas, ypač sausas; VINO DE MESA – stalo vynas; BODEGA – vyninė; HECHO EN MEXICO – pagaminta Meksikoje.

o kokį vyną ragautį prie meksikietiškos virtuvės? aišku, tiks alus, sidras ir tekila. bet vyno mylėtojams geriausiai patars virtuvės šefas žinodamas kiekvieno patiekalo ingredientus. aš asmeniškai rinkčiausi gal kažką iš jau minėtų Savignon Blanc, pamenu, teko ragauti afrikietišką, kuris yra lygiai panašaus kvapo kaip padažiukas su žaliais pomidorais ir žalia paprika. žinoma, neabejodama rinkčiausi rieslingą. gal geriausią intensyvų sausą rūgštelėjusį vokišką. Pinot Grigio irgi galime įtraukti į atmintį, kai rinksitės meksikietiškus valgius. o raudono vyno mėgėjams siūlyčiau ispanišką Rioja arba itališką Chianti bei Pinot Noir. visko nebandžiau, nesu ekspertė, bet pabandyti galima. o nepabendę ir nesužinosit!

salud!

o

ragavau ir aš meksikietiško vyno. Vienu dalinuosi. Savignon Blanc iš Bajos Kalifornijos regiono, La Cetto 2009. galiu pasakyti – kvepia tipiška meksika ir meksikietiškai prieskoniais. skonis  aitrokas.

o

ir vakarienė su Lotz Riesling Trocken @ Sofa de Pancho.

nuotraukos Algirdo Solomino.

Share:
PREVIOUS POST

Posted by -
NEXT POST

Posted by -