D E R V Y N A S

Mano meilė – Izraelis (kur vykti ir ką ragauti)

Shalom! Izraelio kryptis mane aplankė ir atsitiktinai, ir lauktai. Čia kaip ir su meile būna. Vieną vakarą išgirdau pasiūlymą: „Varom į Izraelį?!”. Ir tada eilinį kartą įvyko mano wallpaper’io išsipildymas (kas dar nežinote šio triuko, tai tiesiog reikia užsidėti ant kompiuterio ar telefono ekrano tai, ko norite).

Šia šalimi žavėjausi jau ne pirmi metai, domėjausi jų gastro kultūra bei sekiau jos spartų ėjimą į priekį.

Ar verta vykti į Izraelį? Tikrai taip, atsakau vienareikšmiškai. Ir tai toli gražu nėra šalis skirta tik religiniams fanatikams. Tai šalis, skirta įdomaus gyvenimo mylėtojams. Dalinuosi kelionės kryptimis, lankytinomis valgių vietomis ir įkvėpimais.

Beje, izraeliečiai yra labai draugiški, malonūs bei mandagūs žmonės, tačiau ir jums teks būti tokiais pačiais, norint gauti atgalinį ryšį.

Trumpas sąrašas. Tai, ką reiktų ragauti Izraelyje:

  • Humusą

(Birman, Jeruzalė)

  • Falafelius
  • Shakshuka kiaušinienę

  • Pitas su avienos kukuliais

(Miznon, Izraelis)

  • Riešutus
  • Įvairiausias jūros gėrybes
  • Shawarma – kebabus
  • Lahme bahagin – libanietiškas picas
  • Kubbeh Sanieh – bulguro kruopų, maltos mėsos patiekalą su pinijų riešutais

  • Kuskuso patiekalus
  • Patiekalus su baklažanais
  • Šviežias granatų sultis

  • Chalvą
  • Arak – anyžinio stiprųjį gėrimą
  • Vietinį alų

Izrealio virtuvė – tai žydų, persų, libaniečių, jordanų, palestiniečių, sirų ir daugelio kitų šalių virtuvė. Šioje šalyje gyvena itin daug žmonių, kurių proseneliai ar tėvai kilę iš kitų šalių, tad šis kultūrinis prieskonis priduoda didelio skonio visai vietinei virtuvei. Dauguma jaunų šefų atsigręžia į savo šaknis, atkartoja tų regionų ingredientus, patiekalus, gaminimo technikas ir integruoja jas į izraelietišką virtuvę. Čia atrasite lenkų kilmės virėjų silkei grąžinančių naują kvėpavimą, rasite be galo daug amerikiečių, kurie įneša dar kitokių kultūrinių vėjų, sutiksite mano minėtų aplinkinių šalių gyventojų, pristatančių skaniausias savo tradicijas.

Tad negalvokite. Rezervuokite skrydį ir pasinerkite į šią šalį.

Beje, vietinė valiuta – šekeliai. Jie konvertuojasi maždaug tokiu santykiu: 100 šekelių = apie 25 eur. Ir išties tai nėra pigi šalis, tad pinigų ten prireiks. O įdomumo dėlei, paskutiniais metais, vidutinis atlyginimas Tel Avive (užimamt vidutiniškas pareigas) pasiekė rekordinį skaičių – net 10 000 šekelius, o tai yra 2500 eur. Tačiau apie 66 proc. visos populiacijos vis tiek gauna šiek tiek mažiau nei minimumą.

I kryptis. Jeruzalė. 

Daugeliui mūsų kartos atstovų religiniai aspektai yra gan nejaukūs. Įdomūs, bet ne iki galo suprantami. Kartais net truputėlį bauginantys. Panašus jausmas užplūsta ir vaikštinėjant po Jeruzalės gatves, ypač senamiesčio. Ginkluoti pareigūnai (su kalašnikovais) ir truputėlis įtampos – visa tai jus lydės visos viešnagės metu.

Jeruzalė – tai itin senas Artimųjų Rytų miestas, svarbus tiek krikščionims, tiek žydams, tiek musulmonams. Jis lygiai taip pat šventas visoms šioms religijoms. Pats Jeruzalės senamiestis yra skirstomas į keturis kvartalus: žydų, krikščionių, musulmonų ir armėnų. Tai puiki proga pažinti visas kultūras vienu metu.

Būtinai aplankykite visas šventas vietas: paraudokite (pasimelskite) prie Raudų sienos, aplankykite Kristaus nukryžiavimo ir palaidojimo vietą (joje pastatyta bažnyčia). Jeruzalėje kone kiekvienas kampelis yra šventas: ten rasite ir Kristaus kalėjimą, ir dar daug kitų biblijinių vietų. Apsilankykite Dovydo pilyje – iš jos atsiveria puikus vaizdas.


Bet visgi. Maistas. Privaloma aplankyti Jeruzalės turgus! Vieną turgų rasite iškart prie pat šventų vietų senamiestyje!

Kur pavalgyti, paragauti alaus, vyno bei geriausių kokteilių Jeruzalėje?

Jame būtinai apsilankykite viename geriausių falafelių restoranų – „Abu Shukri”. Visai netoliese rasite ir humusoHummus Lina”.

Beje, atkreipkite dėmesį į šių vietų darbo laikus, ypač turguose. Dauguma jų atviros iki 16 val. Ir neišsigąskite pavadinimo restoranas. Tai tiesiog greito maisto užkandines primenančios vietos. 

Dar viena autentiška ir lankytina vieta turgus – „Mahane Yehuda Market”. Jame galėsite prisipirkti įvairiausių šviežių vaisių, daržovių, galybę riešutų, prieskonių, mėsos, žuvies, prieskonių, sūrių. Aišku, kojinaičių, apatinių ir panašių, visuose pasaulio turguose randamų dalykėlių.

Šiame turguje aplankykite puikiai įvertintą ir košerinį naciolinį maistą ruošiančioje Manou Ba Shouk”. „Azura” bei „Yudale” dar dvi puikios valgymo vietos. Jeigu spėsite sudoroti tiek daug gėrybių.

Po gardžių pietų ar pusryčių užsukite į kraftinio alaus barą bei parduotuvę – „Beer Bazaar”. Jame galėsite paragauti įvairaus vietinio alaus bei pasiimti išsinešimui. Tarp jų – itin alaus mėgėjų pamėgti įvairūs stautai ir net datulių alus!

Vyno, sūrio ir labiau fenci reikalų mėgėjams siūlau apsilankyti „Notre Daame Cheese and Wine Restaurant”.

Visiems geriausių barų ir kokteilių mėgėjams tiesiog privalu aplankyti the most trendy bar in Jerusalem„Gatsby”. Kol rasite šį barą, teks truputėlį paklaidžioti. Kaip ir būdinga geriausiems – jis truputėlį užsislėptas. Pasitikėkite profesionaliais barmenais ir ragaukite viską, ką jie jums siūlo.

Pageidaujantiems mažiau įpareigojančių vietų, siūlau pasiieškoti vietinių bariukų. Atradome vieną tokių, kuriame, kaip bebūtų keista, ragavau skaniausią humusą visame Izraelyje. „Birman”, vadinasi jis.

II kryptis. Negyvoji jūra.

Tai pati žemiausia vieta žemėje. Aplankyti ją reiktų ne tik dėl to. Tai įspūdinga, savą šarmą turinti vieta. Iki Negyvosios jūros kurortų labai lengvai galite nuvykti tiek iš Jeruzalės, tiek iš Izraelio. Susisiekimas čia pakankamai patogus. Prie Negyvosios jūros įsikūrę vos keli kurortai. Mes rinkomės Ein Bokek. Jeigu turėsite daugiau laiko, būtinai aplankykite Masada. Sako, jog nuo šio kalno matosi vieni įspūdingiausių saulėlydžių. Šio malonumo patirti nespėjau, bet galiu pasakyti, jog stebėti kylančią pilnatį, įsirėžusią į Negyvąją jūrą, – buvo vienas tobuliausių vaizdų. Net negalėjau atlipti nuo autobuso lango. Būtinai paplūduriuokite Negyvojoje jūroje – jausmas neatkartojamas. Tik prieš vykstant ten, bent kelioms dienoms pamirškite depiliacijų procedūras.

 

Ten radome puikią valgymo vietelę „Taj Mahal”. Įkvėpta Turkijos, kaip ir gana didelė dalis virtuvių Izraelyje, tačiau siūlanti ir palestinietiškos bei žydiškos virtuvės gėrių.

III kryptis. Tel Avivas.

O tai miestas – mano meilė. Gal teko ir jums girdėti pakankamai daug atsiliepimų apie šį miestą, tačiau tol, kol nenuvyksite patys, – to nesuprasite. Tai vienas greičiausiai augančių didmiesčių šiai dienai. Nors jame gyvena truputėlį mažiau gyventojų nei Vilniuje, tačiau pastarasis atrodo gerokai didesnis. Čia senamiestis ir centras apima bent kelis rajonus, tad net ir juose turėsite naudotis viešuoju transportu, taxi ar dviračiais. Būtent dviračius labai rekomenduoju! Išsinuomokite bent parai.

Gyvenimui mes rinkomes visišką hipsterių rajonėlį – Jaffa. Jame daugybė fainų barų, restoranėlių, žymusis floa market’as bei Jaffa Port’as. Jame laivų konteineriuosse įsikūrę restoranai, meno galerijos. Visai šalia palypėję į kalną atsiveria įspūdinga Tel Aviv’o panorama. Ten rasite ir magic vietų – susiradę savo zodiako ženklą ir žvelgdami į jūrą, galvokite norą. Jis išsipildys. Ten verta stebėti ir įspūdingus saulėlydžius.

Jūros ir kitų izraelietiškų gėrybių Jaffa uoste ragaukite restorane „The Old Man & The Sea”. O jeigu norite mažiau įsipareigojimo, rinkitės šalia esantį „Fish and Chips”. Prie jūsų akių išpjaustinės žuvį, nuvalys krevetes, kalmarus ir įduos jums gardžiausią plastmasinę lėkštutę. Juk dažniausiai tas tikrasis gatvės maisto skonis yra gardžiausias…

Tobulo humuso ragauti keliaukite į „Abu Hassan”! Įsikūrusios dvejos vietos, abiejuose teks laukti eilėje. Bet tai yra verčiau nei verta.

Norite paragauti falafelių? Keliaukite į „Abuelafia” – ten ragaukite falafelius pitoje. Kad ir koks nedraugiškas pasirodys personalas, įtakos skoniui jis neturi.

„Hatachana” – įvairių specializuotų kavinukių, butikų ir parduotuvėlių vieta. Tai senoji geležinkelio stotis. Verta ir įdomu pasisvečiuoti.

Dar vienas ir labai fainas turgus – „Carmel Market”. Vykite ten įvairiausių maisto gėrybių, izraelietiškų lauktuvių bei pasaulinių prekinių ženklų padielkų.

Jeigu mėgstate šiek tiek labiau posh vieteles, keliaukite į „Sorona Market”. Tai turgus po uždaru dangum. Jame įvairiausi šviežiausi produktai, greitas maistas ir puikus vaibas.

One of the most visit – „The Minzar”. Gatvės maisto vieta, susilaukusi pasaulinio pripažinimo! Ten patys skaniausi pita sumuštiniai su avienos kukuliais. Yra daugybė opcijų su kitais ingredientais.

Paragauti įvairaus vyno vykite į „Tasting Room”. Ten speciali pilstymo įranga jums leis pasimėgauti įvairais izraelietiškais (ir ne tik) vynais.

„Imperial Craft Cocktail Bar” – kokteilių baras, įtrauktas į geriausiųjų 50-uką. Vykstant į jį, rekomenduoju rezervuoti vietas. O atvykus…kelionė po įvairius skonius bus nepakartojama.

Įsimylėjau tave, Izraeli.

 

Share: