D E R V Y N A S

Dar vienas pretendas tapti geriausia valgymo/vyno vieta Lietuvoje – G.vine


2015-04-24 20.21.26

Ir ji Kaune, ne Vilniuje.

‘G. vine’ vyninę/restoraną (restowinepub) buvau nusižiūrėjusi jau seniai, varvindavau seilę facebook’e bežiūrint į jų interjerą, patiekalus ir koncepciją. Patys save kolkas vadinantis vynine, jie drąsiai galėtų patekti į restoranų kategoriją. Mūsuose kartais net per dažnai yra švaistomasi epitetais bei pavadinimais (visi yra ala šefai ir visi yra ala restoranai). ‘G.vine’ virtuvės kūriniai neatsilieka nuo jos vyno pasiūlos.

‘G.vine’ buvo vieno Kauno verslininko Giedriaus svajonė. Išpildęs svajonę turėti vyninę, įkūręs puikaus interjero vietą, Kauno senamiestyje (prie pilies), surinkęs gerą personalą, pasamdęs bene geriausius Lietuvos specialistus sukurti meniu, investavęs į savo darbuotojų kompetenciją, jis sukūrė iš tikro be galo gerą dalyką. Viskas susiklostė taip, kad ši vieta atiteko sūnui Domui. Domas patirties restoranų ir viešbučių versle turi – Vietname jam teko vadovauti barui ir resortui, taip pat jis visuomet padėdavo tėčiui su ‘G.vine’ reikalais, buvo šalia nuo pat svajonės pradžios iki jos išsipildymo. Šiuos aspektus paminėti svarbu, nes jie veda į vieną aiškų faktą. Šviežias naujas kraujas – naujas matymas, naujas mąstymas. O naujas matymas, naujas mąstymas reiškia pokyčius, kurie tik kelia restorano/vyninės kokybę (kuri ir taip yra aukšta).

Koncepcija. Neįpareigojanti, jauki, stilinga geros kokybės vieta – vyninė su geru maistu. Restowinepub – jeigu būtų toks žodis, jis puikiai tiktų apibūdinti ‘G.vine’ koncepciją. Vyninėje aukšto lygio meistrai dirba tiek salėje, tiek virtuvėje. Virtuvėje sukasi ir prestižinę ‘Le Cordon Bleu’ mokyklą baigęs virėjas, o salėje padavėjas/someljė Paulius demonstruoja puikias vyno žinias. Normalaus meniu čia nerasite – šviežūs dienos patiekalai užrašomi ant lentos, kaip dienos pasiūlymas. Be abejo, pati vyninė savo meniu turi, jis išdirbtas ir sukurtas vienų geriausių Lietuvos šefų. Tad nuolatiniai klientai gali mėgautis savo mėgstamais patiekalais nuolat. Kiek teko girdėti, dėl kai kurių klientų tiesiog nebūtų galima iš meniu išimti steiko, šukučių ar lašišos tartaro. Tačiau, šviežias kraujas – naujas požiūris. Kaip pats Domas paminėjo, planuose yra besikeičiantis meniu: pagal sezoną ir pagal šviežiausius produktus, gautus tądien. ‘G.vine’ vyninė, mano akimis, yra šimtą kartų geresnė už daugelį vietų, save vadinančių restoranu…

2015-04-24 19.54.39

Interjeras. Kaip čia Liutauras Čeprackas kažkada kažkur sakė, kad apie restoraną galima spręsti pagal tualetą, čia ši taisyklė labai stipriai galioja. Tualeto sienos – veidrodžiai, o lubos stiklinės, kuriose primesta kamščių nuo vyno. Pats ‘G.vine’ interjeras – moderni klasika. Subtili ir niekada iš mados neišeinanti klasika – geros ir kokybiškos medžiagos, medis, vyniški atributai. Tai labai protingas ir geras sprendimas, nes baltos plytos ir visokios keistos lemputės jau greit išeis iš mados.

Processed with VSCOcam with f2 preset

Processed with VSCOcam with f2 preset

2015-04-25 11.50.01

Personalas. Kiek girdėjau, virtuvėje dirba geri specialistai. Nors asmeniškai jų nepažįstu, tik žinau, kad maistas puikus (tiek iš savo asmeninės, tiek iš kitų valgiųsių ir nuolat ten valgančių). Na o pats aptarnavimas buvo nepriekaištingas. Mane aptarnavęs vyrukas yra vyno žinovas ir  vyno kortos sudarytojas. Prie kiekvieno patiekalo rinkausi priderintą vyną. Kai kurie deriniai nustebino, tačiau gan maloniai.

Maistas ir vynas. Mano ragavimai tampa profesionalesni, tad kai turiu galimybę, stengiuosi vertinti ne tik maistą, bet ir maisto + vyno/kitų gėrimų derinius. Mano mylimoje ir jau daug kartų aprašytoje ‘Sofa de Pancho’ (meksikietiško maisto restoranas Vilniuje) maistas puikiai derinamas su tekila, itališki valgiai puikiai derinami prie itališk

o vyno ‘Tratorria da Flavio’ (itališkas restoranas Vilniuje) ar ‘ČIOP ČIOP’ per trečiadienio after work vakarus, kai kiekvieną trečiadienį gaminami vis kiti patiekalai ir derinami vis kiti vynai/kiti gėrimai. O kaip buvo čia?

Aperityvui: minėto pačio Paulius gamintas alus. Amerikietiška IPA. Galinti stipriai konkuruoti su ‘Raudonų Plytų’ ‘Bocmano ūsais’. Ir šiaip ‘G.vine’ prideda daug charmo, juk kraftiniai mažųjų aludarių alūs yra 2015-ųjų metų tendencija. (plačiau apie tendencijas čia)

Processed with VSCOcam with f2 preset

Vis dėlto klasika daro savo – jau seniai kur ragavau tokią gerą gazpacho, su teisingu šlakeliu aštrumo. Prie jos man buvo priderintas Sauvignon Blanc iš Naujosios Zelandijos. Prie šaltos sriubos ryškaus ir intensyvaus skonio bei kvapo šis vynas puikiai tiko. Nors aš gal šį vyną būčiau pateikusi prie antro užkandžio – tuno su šviežiais žirneliais, šparagais, burokėliais ir burokėlių lapeliais bei apdegintais pomidoriukais. Tunas paruoštas tobulai – traški plutelė su sezamais prideda šarmo ir suapvalina visą skonį. Protingai pasielgta, nes didžiausia dalis tuno palikta žalia. Juk kai gera žaliava, svarbiausia, jos nesugadinti. Tą patį pasakyčiau ir apie lašišos tartarą. Prie tuno buvo priderintas Riesling’as iš Elzaso. Keistas pasirinkimas, tiesą pasakius, bet geras, nes sezamas prideda azijietiškos virtuvės prieskonio, o prie azijietiškos Riesling’as dera puikiai. Kaip ir prie šparagų, Nors aš būčiau derinusi kokį Sauvignon Blanc iš Sancere regiono ar net Naujojo Pasaulio Pinot Noir.

Processed with VSCOcam with f2 preset

(gazpacho)

2015-04-24 20.20.54

(tunas su šviežiais žirneliais, šparagais, burokėliais ir burokėlių lapeliais bei apdegintais pomidoriukais)

2015-04-24 20.21.00

Seniai sakiau, kad restoranas, lankytojus džiuginantis klasikiniu šukučių ir krevečių deriniu, niekada nepraloš. Iš tiesų, šukutes dauguma moka tik sugadinti, o iškepti mažai kas. Džiugu, jog jiems pavyko! Vėl pajutau mažytį šmėstelėjimą Azijos, tikriausiai dėl citrinžolės, bet juk Azija – 2015ų metų trendas! Net pamiršau nufotografuoti, nes gavau Chabli, kuris puikiai dėrėjo prie šio patiekalo.

2015-04-24 20.39.02

Desertui ragavau citrininio pyrago su legendiniu ‘Kracher’ Beerenauslese (desertinis vynas, jų rūšis ir plačiau apie juos galite paskaityti čia). Pats desertas, lyginant su visais patiekalais, buvo silpniausias, bet geras vynas viską kompensavo. Ir gerai, kad dar yra kur tobulėti.

2015-04-24 21.02.41

Reziume. Teisinga koncepcija, graži istorija, geras maistas, profesionalūs darbuotojai, klasikinis interjeras ir minimalūs ryškiausių Pasaulinių gastronomijos tendencijų prieskonis byloja apie puikią vietą, kuri šoka prie mano top vietų Lietuvoje. Ir ne tik mano, jaučiu, kad kai apsilankysite, įsirašysite ir jūs į savo dešimtuką ar net top penketuką. Ypač, kai šviežias kraujas signalizuoja apie gerus pokyčius. Rekomenduoju!

Processed with VSCOcam with f2 preset

Share: