D E R V Y N A S

St. Patrick day – žalioji diena!

Processed with VSCOcam with c1 preset
Kaip ir kiekvienais metais, Vilniuje Užupio Respublikoje yra minima švento Patriko diena! Prisirenka daug žmonių, vyksta koncertas ir beveik visu geria alų, o  mūsų Vilnelė nusidažo žaliai…

Kas gi ta šv. Patriko diena?

Kovo 17 dieną Airijoje švenčiama Šv.Patriko diena. Šią dieną švenčia ne tik airiai Airjoje, bet ir kitose Pasaulio šalyse gyvenantys airiai. O pastaraisiais metais, ir visas Pasaulis.

Šv.Patriko diena yra švenčiama vidury Gavėnios. Tuomet airiai leidžia sau atsipalaiduoti, nedirba, atostogauja. Ji švenčiame ilgai – linksmybės dažnai užsitęsią visą savaitę. O Airijos miestų ir miestelių gatvės tomis dienomis panašėja į braziliškuosius karnavalus.

Truputis istorijos – kas tas Šv.Patrikas?

Šv.Patrikas – airių šventasis ir globėjas, laikomas Airijos apaštalu.

Jo misija Airijoje truko nuo 432-ųjų iki 461-ųjų metų. Nors pavienės krikščionių bendruomenės Airijoje gyveno dar prieš Šv.Patriko atvykimą į Airiją, tačiau būtent Šv.Patriko veikla buvo impulsas airių atsivertimui į krikščionybę. Šv.Patrikas krikštijo airių žmones, kūrė vienuolynus ir skleidė krikščionybę.

Šv.Patrikas mirė 461 metais. O kovo 17-oji, jo mirties diena, tapo tradicine airių švente.

Eime nuskandinti trilapio dobilo

„Eime nuskandinti trilapio dobilo” – šį posakį vartojai airiai, skubantys į barą išlenkti bokalo alaus ar taurės viskio.

Gerdami paskutinį vakaro gėrimą airiai išsisega dobilą iš savo švarko ir įdeda jį į taurę. Pasakę tostą, išgėrę iki dugno, dobilo lapelį meta per kairį petį. Tai esą atneša laimę.

Būtent trilapis dobilas yra vienas pagrindinių šv. Patriko dienos simbolių.

Kitas tos dienos simbolis yra leprechaun (šis žodis kilęs iš senosios airių kalbos ir reiškia mažas kūnas). Tai nedidelis vyrukas, kuris apsirėdęs žaliu, panašaus į batsiuvio, su didele kepure ir odine prijuoste, kostiumu.

Yra ir kitų simbolių, tokių kaip puodas su auksiniais, vaivorykštė, arfa, Celtic kryžius…ir svarbiausia – ŽALIA spalva.

Ką jie valgo?

Restoranai ir pub’ai siūlo airiško maisto bei gėrimų:

  • Airiškos duonos
  • Taip vadinama Corned beef su kopūstais

corned beef and cabage

  • Jautienos ir Guinness alaus pyragas

beef and guiness pie

  • Airiškas kreminis šokoladinio muso tortas

tortas airiškas

  • Airiška kava
  • Airiška bulvių košės interpretacija (vadinama poundies ar champ)

airiska bulviu kose

  • Airiškas troškinys

airiškas troškinys

  • Airiška bulvių sriuba.

Nors airiai sako, kad populiariausias gėrimas jų šalyje – tamsusis „Guinness” alus, bet Šv. Patriko dieną visi vakarą baigia su viskio taure, žinoma, airiško.

O Vilniuje?

Kaip jau minėjau, Vilniuje taip pat jau kelinti metai gan triuškmingai minima švento Patriko diena. Airijos ambasadorius taria sveikinimą ir tradiciškai Vilnelė nudažoma žaliai. Užupio Respublikoje vyksta koncertas, visi linksminasi nuotaikingai nusiteikę, o vakarop linksmybės persikelia į airiško tipo pub’us, pvz. Piano Man bar, Gringo pub ar airiai Anne Jennings (Ericos Jennings seseriai) priklausantį restoranėlį Bistro 18.

2015-03-14 15.14.29

2015-03-14 14.46.44

o

Cheers!

Processed with VSCOcam with f2 preset

 

Share: