D E R V Y N A S

Morkų pyragas su riešutais ir citrininiu glaistu

Pyragas Kristei morku su dekoracija

Kokia daržovė yra viena tų, kurių galima rasti visus metus ir kuri tinka – tiek mišrainėms, tiek silkei pataluose, tiek šefų kulinariniams šedevrams, tiek sultims spausti, tiek desertams? Žinoma, ponia morka. Siūlau išsikepti gardų, skanų morkų pyragą, kuris sužavės ir tuos, kurie net neragavę yra prieš jį nusistatę.

Jis puikiai tiks ir tiems, kurie nemėgsta tradicinių tortų, bet gimtadieniui nori draugus nudžiuginti gardžiu, kvapniu ir skaniu pyragu. Ir dar kas puiku – kepti labai paprasta ir pigu.

Morkų pyragas su riešutais ir citrininiu glaistu

300g cukraus / 2 ¼ stiklinės

4 kiaušinių

20 ml alyvuogių aliejaus

275g miltų / 1,7 stiklinės miltų

375 g. tarkuotų morkų

30g graikinių riešutų (kepintų)

30g migdolų (kepintų)

2 a.š. kepimo miltelių

2 a.š. cinamono

1 a.š. vanilinio cukraus

0.5 a.š. druskos

Visų pirma pasiruoškite visus ingridientus. Graikinius riešutus ir migdolus šiek tiek susmulkinkite, tuomet juos paskrudinkite sausoje įkaitusioje keptuvėje apie 3-5 minutes, galite užberti žiupsnelį druskos. Tik nesudeginkite. Sutarkuokite morkas, jas galite tarkuoti rankiniu būdu per burokinę tarką, naudojant virtuvinį kombainą ar net sulčiaspaudę. Jeigu naudosite sulčiaspaudę, tuomet patys galėsite kontroliuoti tešlos konsistenciją sulčių pagalba.

Cukrų išsukite su kiaušiniais; iki purumo. Tuomet pilkite alyvuogių aliejaus. Į miltus įmaišykite kepimo miltelius, tuomet juos pilkite į masę, dėkite vanilinio cukraus, cinamomą bei druskos, berkite riešutus. Gerai išmaišę, dėkite morkas. Išmaišykite ir pilkite į formą. Puikiai tiks 25-26 cm skremens apvali kepimo forma. Pyragą pašaukite į 180 laipsnių karštumo orkaitę ir kepkite 50 minučių. Iškeptą pyragą tiekite karštą su ledais arba atvėsinkite ir paruoškite citrininį glajų.

morku pyragas perpjautas

Citrininis glajus

1 kiaušinio baltymo

200 g cukraus pudros

Puse citrinos

Baltymą sumaišykite su cukraus pudra ir sukite iki tol, kol gausite norimą konsistenciją. Įspauskite citrinos sulčių. Tokiam kiekiui puse citrinos sulčių yra puikus kiekis. Tačiau galite pasigaminti saldesnį ar rūgštesnį – juk patys galite kontroliuoti, tik svarbu ragauti. Tepkite glajų ant pravėsusio pyrago ir kol jis nesustingo – dekoruokite aguonomis, Skittles saldainukais (jie labai čia tinka) ar specialiai dekoruoti skirtais pagardukais. Tik nerekomenduoju kokoso ar šokolado – bus per saldu.

Skanaus!

morku pyragas

Share: