D E R V Y N A S

HVINO! ВИНО! WINE!

Visuomet malonu sulaukti svečių! Ir šį kartą labai džiaugiuosi svečiuose turėdama vienos, mano akimis ideliausių kulinarinių šeimų, vyrą – Julijų Glebovą. Su kuriuo, beje dar labai seniai susipažinome per „Vyno dienas”, kai tik pradėdinėjau savo karjerą kulinarijos srityje.

Julijus Glebovas

(akimirka iš „Vyno Dienų” prieš daug metų).

Na o dabar apie Gruziją. Julijus Glebovas.

Keliaujate į Gruziją? Tuomet būdami ten nenustebkite pirmą kartą išgirdę ‘HVINO! ВИНО! WINE!’, lietuviškai reiškiančius „vynas“. Na, o po to?! Nepamirškite jo ir užsisakyti. Tik vėlgi, imkite daug, bet su saiku. Nes dar ir dabar Gruzijoje „labai skanu“ ir „labai geras“ dažnai vertinama pagal tai, kiek daug suvalgei ar išgėrei.

Gruzija laikoma viena iš teritorijų, kurioje atsirado vynuogininkystė. Kai kurie mokslininkai teigia, kad lotyniškas žodis vinum, reiškiantis vyną, kilo iš gruziniškojo hvino. Be to, archeologinių kasinėjimų metu buvo rasta įvairių indų su vynuogių kauliukų liekanomis, kurios mena X – IX tūkstantmetį prieš mūsų erą. Šios šalies meilė vynui atsispindi liaudies dainose, senuose pasakojimuose ir padavimuose. Štai, pasak legendos, net krikščionybė Gruzijoje buvo priimta
337 m. Iberijos ir Kartlio valdovui Mirianui III su žmona Nana pasikrikštijus kryžiumi padarytu iš vynmedžio.

Dabar daugiausiai auginamos vietinės vynuogių veislės – baltosios: Mtsvane, Rkatsiteli, Tetra, Tsitska ir kt., raudonosios: Aleksandrouli, Mujuretuli, Saperavi ir kt. Iš viso – daugiau nei 500 rūšių gruziniškų vynuogių. Vynas daugiausiai ir plačiausiai auginamas rytų ir vakarų Gruzijos regionuose. Rytų dalyje išskirtinos kaip vyndarystės teritorijos Kakheti (Kachetija), Kartli ir Meskheti. Na, o vakaruose vynuogės auginamos Imereti, Racha – Lechkhumi ir Juodosios jūros pakrantėje. Priskaičiuojama, kad šiose zonose vyndaryste užsiima daugiau nei 80 įvairaus dydžio kompanijų. Kita vertus, nereikia pamiršti, kad vos ne kiekvienas gruzinas savo kieme augina bent jau keletą vynmedžių, iš kurių su didele meile ir atidumu sau ir šeimynai darosi unikalų vyną. Tai galima pastebėti ne tik kaimiškose vietovėse, bet ir didžiuose miestuose bei jų senamiesčiuose.

Būnant Gruzijoje neįmanoma išragauti viso vyno, nes jo, kaip minėjau, yra labai labai daug. Štai tik keletas atskirų regionų pavyzdžių, kuriuos tikrai verta išbandyti.

Kachetija yra labiausiai žinoma Gruzijos vyndarystės teritorija. Daugelis, įskaitant ir vietinius, sako, kad čia gaminami geriausi šios šalies vynai. Tai pietrytinė teritorija, įsikūrusi Alazani ir Iori upių slėniuose. Vynuogynai auginami 200–800 metrų aukštyje, dažniausiai pietų ir pietryčių pusėse. Kachetijos įžymybė qvevri vynas. Tai vynas, kuris brandinamas specialiuose moliniuose induose (qvevri) tam tikrą laiką (nuo 3–4 mėnesių iki keletos metų). Šiuo atveju, indo talpa nėra svarbi (nuo 2–3 litrų iki net 6–8 tonų), tačiau qvevri privalo būti brandos metu sandariai uždarytas. Kai kurie vyndariai indus pripildytus vynuogių sultimis su odelėmis, koteliais ir kauliukais užkasa į žemę, kiti – talpina į rūsius. Tokiems vynams būdinga lietuviams artima gintaro spalva, saldūs citrusinių vaisių aromatai ir skonyje aiškiai jaučiamas gaivus sausumas.

140709 Kachetijos vynuogynai (Sagarejo)2

 

(Kachetija)

140709 Kachetijos laukai (Udabno)3

 

(Kachetija)

140711 Akhaltsikhe vynine

(Akhaltsikhe vyninė)

140711 Akhaltsikhe tvirtoves sodai

(Akhaltsikhe tvirtovės sodai)

 

Kartli – tai seniausia rytų Gruzijos vyndarystės zona, įsikūrusi Mtkvari (dar vadinamos Kura) upės baseino lygumose. Klimatas čia sausesnis, o vasaros būna karštos ir neretai be kritulių. Šios zonos vizitinė kortelė aplink J. Stalino gimtąjį miestą Gori iš vietinių veislių Tsinuri ir Mtsvane pagal senąsias tradicijas ir technologiją gaminamas putojantis vynas – Ateni (Atenuri). Šiam putojančiam vynui būdinga šiaudų spalva, vaisiškos natos aromate ir energingai taurėje kylantys burbuliukai.

Į šiaurę nuo antrojo pagal dydį Gruzijos miesto Kutaisi tarp Rioni ir Tschenitskali upių įsikūrusi unikali Racha – Lechkhumi vyndarystės zona. Čia vasaros būna pakankamai karštos, o žiemos santykinai vėsios. Vynuogės auginamos 600–800 m. aukštyje, patys vynuogynai išdėstomi pietų kryptimi. Viename iš garsiausių zonos regione Kvanchkara iš vietinių populiarių Aleksandrouli ir Mujuretuli gaminamas natūraliai saldus raudonasis vynas. Tai tamsios rubino spalvos, turintis malonų saldumą vynas, kurio aromatuose dominuoja vaisiškumas.

Didelė drėgmė, karštos vasaros, vynuogynai ant aukštų ir stačių šlaitų prie pat vandens – tai būdinga būtent Gruzijos Juodosios jūros pakrantės zonai. Šioje teritorijoje auga didžiausia įvairovė vietinių vynuogių, kurių derlius renkamas iki pat lapkričio mėnesio pabaigos. Tai leidžia kiekvienais metais tikėtis labai didelio cukraus kiekio vynuogėse. Skirtingai nei Kachetijos qvevri, šioje vietovėje į fermentuojamas vynuogių sultis pridedama tik nedidelė dalis vynuogių išspaudų. Todėl gruziniškas vynas iš Juodosios jūros pakrantės yra labai aromatingas ir subalansuotas.

140711 Slesa tvirtove

(Slesa tvirtovė)

140711 Vale krastovaizdis

(Vale kraštovaizdis)

 

140710 Tbilisi senamiescio parduotuve

(Tbilisi senamiesčio parduotuvė)

140709 Azerbaidzano-Gruzijos siena2

(Azerbaidžano-Gruzijos siena)

140708 Tbilisi senamiescio vynuoges

(Tbilisi senamiesčio vynuogės)

140707 Gori priemiesciai

(Gori priemiesčiai) 140708 Tbilisi panorama (Narikala)-2

(Tbilisi panorama (Narikala))



140707 Uplistsikhe muziejus (griuvesiai)

(Uplistsikhe muziejus (griuvėsiai))

140707 Imeretijos tiltai

(Imeretijos tiltai)

 

Į sveikatą!!!

 

Share: