Sveiki. Ilgą laiką ilgas pauzes dariau savo rašyniuose. Sunku (ir pusiau lengva) suprasti, ko reikia mano skaitytojų auditorijai. Ar norite vyno (aišku, kad norite vyno (vyro), bet ar norite skaityti vyno?!). Ar meilės istorijų poreikis kutena lūpų kraštelius. Būtų bebūtų mylėti galima ir be mano blog‘o pagalbos, bet apie vyną šviesti Jus – mielai noriu. Be to, labai svarbu žinoti, kuo gaivintis šiltais vasaros vakarais…
Nors ir ilgą laiką negalėjau gyventi be raudono vyno ir visą baltą mieliau pagal galimybes keičiau raudonuoju, subrendo ir balto valanda. Nesinori pamiršti jo ypač vasarą – lengvumo ir švelnumo metu.
(štai matote mano kojas ir baltą vyną)
Pristatau šios vasaros savo vyno atradimą – kainos ir kokybės prasme puikų santykį – Van Loveren Pietų Afrikietišką Colombard’ą (2012) (be to, žinant, jog šį vyną gamina moteris, sunku buvo pagalvoti, kad jį sugebėsiu įsimylėti…Reiktų prisiminti, mano palengva besikeičiančią nuomonę, jog moterys gali būti puikios vyndarės ir šefės – gyvenimo praktika). O apskritai Colombard‘o vynuogės atradimas iš naujo buvo mielas ir malonus. Nors Tom Stevenson, Vyno Enciklopedijos autorius, net neįtraukė šios veislės tarp Pietų Afrikos favoritų ir neskyrė jai jokio dėmesio, aš asmeniškai, drįsčiau paprieštarauti ir ją kaipmat įtraukti ir pabrėžti. Nesiginčiju, yra Afrikoje ir geresnio Sauvignon Blanc‘o ar Chenin Blanc‘o, kuris panašiai rūgščiai mielai tropinis, bet ši veislė vistiek mane sugebėjo sužavėti labiau nei reikia.
Kuo ji ypatinga ar tiesiog, kas ji? Atkeliavusi iš Prancūzijos, kaip ir dauguma Afrikoje, kurias atvežė prancūzų hugenotai dar XVIII a. pr. Nėra per daug populiari, bet kieno atrasta – to mėgstama. Labai vaisiška, egzotiškai kvapni ir savotiškai saldi – lyg būtų salstelėjęs guminukas bet su rimta rūgštele.
(mane sužavėjęs Colombard – kainos ir kokybės santykis – Van Loveren; ačiū Emai)
Reziume: išbandykite, o ne skaitykite.
Žinoma, rekomenduotina apsistoti ties vienu vyru, bet tikrai ne ties vienu VYNU. Tad mielai parekomenduosiu keletą Sauvignon Blanc‘ų, kurie lydi mane šią vasarą – gaivinančiai ir svaiginančiai. (Noriu, jog lydėtų ir jus). Sauvignon Blanc yra puiki vynuogė, kurios šaknys taip pat siekia Prancūzijos žemių gilumas. Dabar plačiai auginama jau ir Čilėje, Kanadoje, Australijoje, Naujojoje Zelandijoje, Pietų Afrikoje, Kalifornijoje, net Brazilijoje ir Moldovoje. Skaniai tropiškai rūgštoka, gaivi, šiek tiek agrastinė, citrininė, baltoji serbentė – maloniausias vasaros gurkšnis prie įvairaus maisto ir be jo. Ypač atšaldyta.
Keletas kokybės ir kainos santykių, kad mano draugai ir skatytojai nepasiklystų Sauvignono pasaulyje.
(Sauvignon Blanc – Naujoji Zelandija – labai teisingo agrastiško skonio, poskonis jaučiasi dar savaitę; kartoti norisi; ačiū Kristei)
(gal ne toks ir kainos ir kokybės santykis, bet puikus skrudinantis riešutinis derinis ir netikėtas malonumas)
(visiškas baltas serbentas su laipsniais už tinkamą kainą)