D E R V Y N A S

Obuolinis kalvodasas

Negalite atsispirti iš obuolių gamintiems skystiesiems produktams: obuolių sultims, obuolių sidrui ar naminiam obuolių vynui? Bet kartais taip norisi ko nors maloniai sušildančio ir su daugiau laipsnių? Atraskite kalvadosą.

Kalvadosas – iš obuolių sidro (vyno) distiliacijos būdu gaminamas stiprusis alkoholinis gėrimas. Trumpai drūtai tariant tai obuolių brendis.

(Kalvadosu siūloma mėgautis iš tokios taurės)

Šio kilmė puikiai žinoma ir neginčijama (kaip vyno ar degtinės) – Prancūzija, Žemutinės Normandijos regionas. Pirmąjį žinomą kalvadosą pagamino bajoras Gilles de Gouberville 1553 metais, o vėliau šio gėrimo gamyba plito sparčiai po regionus ir buvo susikūrusi netgi speciali gamintojų gildija.

(Obuoliai. Kalvadoso gamybai galima naudoti daugiau nei 50 skirtingų rūšių)

Kalvadosą galima gaminti iš keliasdešimt obuolių veislių. Gamybos ypatumai kone panašūs į brendžio gamybą. Obuoliai surenkami, iš jų padaromas sidras ar obuolių vynas ir distiliacijos būdu išgaunamas alkoholis vėliau brandinamas ąžuolo statinėse. Tiek brendžio, tiek kalvadoso skirtumas nuo vyno gamybos – pradinė misa daroma su visomis šakelėmis, odelėmis bei kauliukais. Tačiau prieš distiliuojant reiktų misą dar šiek tiek palaikyti, kad vaisiai suminkštėtų, atsiskleistų aromatai ir sumažėtų karčiųjų medžiagų.

O kas nelabai esate susidūrę su distiliacijos proceso subtilybėmis, tai trumpai galima nupiešti štai taip:

(Asmeniniai užrašai iš besimokant gaminti)

(Dar šis tas iš asmeninio archyvo)

 

Kalvadosas ir dauguma kitų stipriųjų gėrimų gaminami dvigubos distiliacijos metu. Galimi variantai: vienos arba dviejų distiliacijos metodu. Šis procesas nėra paprastas, bet turint tinkamus gamybos įrankius galima išbandyti ir namie. Ką tarp kitko ir ketinu išbandyti obuoliais derlingais metais kartu su savo tėčiu. Distiliacijos metu kondensuojasi garai, kylantis iš kaitinamos obuolių/vynuogių misos, kurie sąveikauja su vandens garais ir taip lašelis po lašelio pagaminamas stiprusis gėrimas.

Žinoma, po to reikia brandinti. Geriausia medžio statinėse. Kuo ilgiau brandinamas, tuo įdomesnį skonį atskleidžia. Pagal brandinimą kalvadoso etiketėse aptiksite atitinkamas žymes:

  • ***, Fine, Trois pommes (3 obuoliai) – mažiausiai dviejų metų brandinimo
  • Vieux, Réserva – mažiausiai 3 metų senumo
  • VO, VSOP, Vieille Réserva – mažiausiai 4 metų senumo
  • XO, Extra, Napoléon, Hors d‘Age, Age Inconnu – mažiausiai 6 metų senumo

(Įvairūs kalvadoso buteliai)

Pati gamyba yra reglamentuojama ir skiriamos trys apeliacijos:

  • AOC Calvados – bazinis
  • AOC Calvados Pays d‘Auge – aukščiausia kokybė, brandintas ir distiliuotas dukart
  • AOC Calvados Domfrontais – obuoliai maišomi su kriaušėmis
  • Calvdos Fermier – žemiausios kokybės

Kalvadosas puikiai dera prie įvarių rūšių sūrių, desertų ar šokolado.

Žinoma, šis stiprusis gėrimas puikiai tiks virtuvėje. Be jo neapsiejami Normandijos virtuvės patiekalai. Gardumynuo iš veršienos, vištienos, krevečių dažnai pajusite kalvadoso užuominų.

Nepabijokite brendžio iškeisti į kalvadosą ir pamaloninti savo nosį, skonio receptorius bei skrandį kitokiais pojūčiais.

Share:
PREVIOUS POST

Posted by -
NEXT POST

Posted by -