I dalis. Šampano gamybos būdai, geografinė įvairovė ir kaip atskirti.
Šampanai ir putojantys vynai neatsiejama švenčių, gimtadienių ir sekmadienių dalis. Apie smagiai burbuliuojantį gėrimą prirašyta šimtai knygų ir dar daugiau straipsnių ir ne veltui, šis gėrimas nuo seno buvo laikomas aristokratijos aperityvu ir pusryčių palyvodu. Tokios tradicijos grįžta ar net nebuvo išnykusios – kone daugumoje restoranų sekmadienio brunch‘ui siūloma vaišintis Mimozomis (Mimosa – kokteilis pagamintas iš putojančio vyno arba šampano bei citrusinių sulčių, dažniausiai apelsinų).
Šampano tėvu vadinamas vienuolis-benedektinas Dom Perignon, kuris patobulino dar nuo XVII a.atsiradusį (visai kitais sumetimais pradėjus brandinti vyną buteliuose, jis natūraliai suputodavo) šampano gamybos būdą ir pirmasis atrado tinkamiausią vynuogių rūšių mišinį.
(Dom Perignon atminti)
Daugeliui aiškus faktas, jog šampanu vadinamas putojantis vynas iš Šampanės provincijos Prancūzijoje. Įdomus faktas, jog Rusijoje ir Baltarusijoje tarybinis putojantis vynas vis dar teisėtai vadinamas irgi šampanu – Советское Шампанское.
Gamybos būdai šiam putokšniui yra trys:
- Vyną galima karbonizuoti, t.y.nenatūraliai prisotinti anglies dioksido – sukurti burbuliukus.
- Vyną po pirmos fermentacijos, antrąsyk fermentuoti didelėse nerūdijančio plieno talpyklose, kur burbuliukai susiformuoja natūraliai – Charmat arba kitaip Cuve Claus metodas.
- Methode Champenoise (pavadinimas prancūziškam) arba Methode Traditionelle – antrąsyk fermentuojamas buteliuose, kur natūraliai susidaro anglies dvideginis. Mielės minta gliukoze ir išskiria etanolį bei anglies dioksidą.
Tradiciniu metodu gaminamas putojantis vynas ilgai užsigulėjęs buteliuose dažnai atsiduoda duonos ar sviestiniais aromatais. Taip atsitinka dėl to, jog mielės suvartojusios visą cukrų pradeda „virškinti“ save.
Geografinė ir įvairovė
Champagne – Šampanės regione pagamintas tradiciniu būdu gėrimas.
Cremant – tradiciniu būdu pagamintas Alzaso, Bordo, Burgundijos, Die, Juros, Limouxo ir Luaros slėniuose.
Cava – Ispanijoje gaminamas tradiciniu būdu. Dauguma gėrimų atkeliauja iš netoli Barselonos esančios provincijos.
Franciacorta – Italijoje tradiciniu būdu gaminamas putojantis vynas iš Lombordijos
Lambrusca maža dalis raudono irgi gaminama tradiciniu būdu
Asti ir Spumante – itališki gaminami Charmat metodu.
Prosecco – visų mėgstamas itališkas putojantis gėrimas, gaminamas Charmat metodu
Kaip ir vokiečiai pavogė Prosecco vardą ir ant daugumos nenatūraliai gaminamų putokšnių rašo Secco, Prosecco ar sugalvoja savus pavadinimus kaip Proschnecco (nuo vyninės pavadinimo).
Sekt – gamina ir vokiečiai tradiciniu metodu, ant tokio sutiksite įrašą sekt ir prierašą Methode Traditionelle. Bet būkite budrūs,užrašas sekt dar nereiškia, jog gamintas tradiciniu šampano metodu, sekt vadinamas putojantis vynas, kuris neprisotintas angliarūgštės. Net virš 90% putojančio sekt fermentuojasi plieno talpyklose, t.y.Charmat metodas. Deutscher Sekt žymimas toks, kuris pagamintas tik iš Vokietijoje užaugintų vynuogių (Riesling, Pinot Blanc, Pinot Gris).
Sovetskoje šampanskoje – gaminamas Rusijoje ir yra neatsiejama Rusijos istorijos dalis. Gali būti gaminamas įvariais metodais, kolekcionnoje – brandinamas ne mažiau 3 mėnesių butelyje, kiti gali būti daromi Charmat metodu arba prisotinami nenatūraliai anglies dioksidu.
(Советское Шампанское vertas atskiros istorijos)
KAIP ATSKIRTI?
O jeigu norite identifikuoti vyną nepametę etiketės? Pažvelkite į taurę: jei burbulai didesni ir pavieniai, tai Charmat metodu pagamintas vynas; šampano burbuliukai bus mažesni ir besisukantys į viršų spirale. Taip atpažinsite tikrąjį šampaną.