II ŠAMPANŲ DALIS. „Советское шампанское“
O taip, rusų tauta ne pėsčia ir nors nevisai etiška pracūzų atžvilgiu, bet savo putojantį vyną vadina šampanu, nors tokiu faktiškai galima vadinti tik šampaną iš Šampanės regiono (nors prisiminus senosios Rusijos aukštuomenės žavėjimąsi Prancūzų kultūra nėra taip keista). Tik kaina kone 25 kartus mažesnė…
Bet mes, lietuvaičiai, galime būti tik dėkingi už šį gėrimą, nes drąsiai spėčiau, jog tai pirmasis putojantis vynas, su kuriuo susidūrė mano kartos atstovai. Vyresniems “Советское шампанское” („Sovetskoje Šampanskoje“), tikriausiai, jis mena daug smagių švenčių ir turbūt visą gyvenimą kels nostalgiškus jausmus.
ŠIEK TIEK ISTORIJOS
Po 1924 metų „sauso įstatymo panaikinimo“, vyriausybės vadovas Aleksejus Rykovas kone rimtai susirūpino putojančio vyno, kuris būtų prieinamas visiems paprastiesiems, gamyba.
Šią problemą išsprendė Tarybų Sąjungos vyndarys Antonas Michailovičius Frolovas-Bagrejevas, kuris priimtai laikomas „Советское шампанское ” („Sovetskoje Šampanskoje“ ) tėvu.
(Antonas Michailovičius Frolovas-Bagrejevas – sovietinio šampano tėvas)
Klasikiniu metodu šampanas visada gardesnis, harmoningesnis ir kokybiškesnis, bet dirbančiųjų klasei nereikėjo tokio prabangaus ir brangaus produkto, be to jie visai nebuvo suinteresuoti laukti, kol keletą metų šampanas „bręs“ ir „dirbs“ tai viename butelyje, tai kitame (kalbama apie tikrojo šampano gamybą). Tad Tarybų Sąjungos vyndariui teko užduotėlė koncentruotis ties masinės gamybos subtilybėmis.
Antonas Michailovičius Frolovas-Bagrejevas ėmė ir sukūrė. Patobulino prancūzų specialistų kurtą aparatą putojantiems vynams gaminti. Šis prietaisas darbar žinomas kaip “Frolovo-Bagrejevo sistemos akroforas”. Tai vertikalus plieninis cilindras, jame telpa 5 000 arba 100 000 litrų (būna ir mini – 350 litrų arba 500 litrų talpos). Skirtingai nuo klasikinio putojančių vynų gamybos būdo, šiame aparate antrinis brendimas trunka 25-27 paras. Po to atšaldytas supilstomas į butelius, dalį turi savo burbuliukų, dalis sukuriami angliarūgštės pagalba.
(Frolovo-Bagrejevo sistemos akroforas)
Taip ir tapo šampanas Rusijoje demokratišku gėrimu tautai. Burbuliukų žaidimu taurėjo galėjo mėgautis ir paprasti mirtingieji.
STALINAS IR ŠAMPANAS
Stalinas irgi nebuvo abejingas „Советское шампанское“ putojančio vyno gamybai, jis patvirtino planus ir davė leidimą statyti šampanizuotų vynų gamykloms didžiuosiuose Tarybų Sąjungos miestuose, įteikė garbingą valstybinę Stalimo premiją Antonui Michailovičiui Frolovui-Bagrejevui ir, žinomas, pats išdegustavo pagamintus putokšnius. Tik pastarieji jam pasirodė per sausi…gal iš to rusų liaudis ir mėgsta labiau saldžius gėrimus. Remiantis statistika, saldų ir pusiau saldų šampaną geria apie 50% gyventojų, 30% renkasi pusiau sausą ir tik 20% – briutą, nors visame pasaulyje tradiciškai dažniau geriamas briutas.
LENINAS IR ŠAMPANAS
Po 1950 metų gamybos procesas buvo dar labiau modernizuotas ir optimizuotas bei paverstas nepertraukiamu gamybos procesu. Pastarųjų techonologijų kūrėjams – Georgijui Gerasimovičiui Agabaljancui, A.A. Merzanianui ir S.A. Brusislovskiui – buvo įteiktos Lenino premijos. O tarybinis „šampanas“ dar labiau atpigo!
PREKINIŲ ŽENKLŲ SUBTILYBĖS
Tarp kitko „Советское“ (“Sovetskoje”) ir „Русское „(“Rossijskoje”) šių dienų rinkoje yra labiau produktų kategorija, o ne prekinis ženklas. To priežastis – federalinė valstybinės įmonės “Союзплодоимпор“ „Советское“ („Sovetskoje” ) ženklo užpatentavimas ir jo pavertimas tam tikru standartu, o ne konkrečia įmone. Todėl „Советское“ („Sovetskoje”) pavadinimu prisidengusius gėrimus gali gaminti, tik sutartį su “Союзплодоимпор“ pasirašiusios įmonės. Dauguma įmonių tiesiogai atsisakė gaminti “Sovetskoje šampanskoje” vyną ir pradėjo gaminti jų pačių vynus bei vyną „Русское шампанское” (“Rossijskoje šampanskoje”).
(rusiškas putojantis vynas neatsiejama senųjų rusų filmų dalis – Briliantinė ranka)
NEPASIKLYSKITE TARP RUSIŠKŲ TERMINŲ
Pagal cukraus kiekį «Советское шампанское» putojantis vynas skirstomas:
- Briutas(брют) – ne daugiau 1,5g/100 cm3.
- Sausas (сухое) – nuo 2,0 iki 2,5
- Pusiau sausas (полусухое) – nuo 4,0 iki 4,5
- Pusiau saldus (полусладкое) – nuo 6,0 iki 6,5
- Saldus (сладкое) – 8,0 iki 8,5
- “Specialnich naimenovanij” (cпециальных наименований) – nuo 2,0 iki 6,5.